22 találat a(z) felmondási védelem cimkére

Felmondási védelem közalkalmazottnál Kérdés

Felmondási védelem kismamáknak – koronavírus-járvány idején is Cikk

A jelenlegi kritikus időszak számos iparágban, vállalatnál azt eredményezi, hogy nagyon sok munkavállaló munkaviszonyát igyekeznek megszüntetni. Sokan a költségek csökkentése érdekében közös megegyezéssel próbálkoznak, amiből kimaradnak az olyan tételek, mint a felmondási idő vagy a végkielégítés. Fontos azonban tudni: bármennyire is igyekszik a munkáltató, hogy meggyőzze a munkavállalót, várandós kismama, valamint szülési szabadságon, illetve gyermek gondozása céljából fizetési szabadságon lévő munkavállaló munkaviszonya felmondással nem szüntethető meg.

Felmondási védelem reprodukciós eljárás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi cikkel kapcsolatosan a követlezőkben kérném segítségét. https://adozona.hu/munkajog/Munkavallalo_vedelme_reprodukcios_eljaras_a_10G4RZ 2019 novemberében sikeres lombik beültetésem volt, de sajnos a terhesség a 8. héten megszakadt. 2020 februárjában újra felkerestem a reprodukciós eljárást végző intézetet, ahol a következő beültetés 2020 áprilisára lett előírva (3 hónapos kötetező szünet miatt), a kezelési tervet és a szükséges recepteket az áprilisi beültetéshez megkaptam. A koronavírus-járvány miatt az intézet határozatlan időre bezárt. Időközben felmerült az esélye, hogy a mukahelyem esetleg felmondással élne. Kérdésem az, hogy jelenleg felmondási védelem alatt állok-e, valamint hogy mi történik a védelemmel, ha az áprilisi beültetés későbbre halasztódik a koronavírus miatt. Jelenleg az alábbi opciókat látom, de nem tudom melyik vonatkozik a helyzetemre: 1. a 2019. novemberi beültelés után megillet a 6 hónapos védelem 2020 április végéig, 2. az új beültetés kezdő időpontja számítható 2020 februártól, amikor a gyógyszerek felírásra kerültek és innnen számitandó a 6 hónapos felmondási védelem, 3. nem állok védelem alatt, mert a terhesség megszakadtával megszűnt a védelem és a következő beültetés kezdő ideje csak áprilistól számítana, amikor a tényleges beültelést végezték volna. Segítségét előre is köszönöm!

Felmondási védelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg. Mi a helyzet akkor, ha a munkavállaló a korhatárt betöltötte, de a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt még nem szerezte meg? Ebben az esetben nem jár számára a "védelem"?

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 128. §-a szerint a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Az Mt. 65. § (3) c) szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi az eljárás abban az esetben, ha a csed lejártát követően, a gyedet nem munkavállalónk, hanem annak férje kívánja igénybe venni? Az anyának (munkavállalónknak) ebben esetben is kötelesek vagyunk engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot, illetve megszüntethető a munkaviszonya munkáltató részéről, ha nem kíván visszajönni dolgozni, mert továbbra is marad otthon gyermeke gondozása céljából? Ugyanazon gyermekre mindkét szülő jogosult fizetés nélküli szabadságra? A felmondási védelem mindkét szülőt megilleti ebben az esetben, vagy csak azon szülőt aki a gyedet igénybe veszi? Ha megszüntethető az anya munkaviszonya munkáltató részéről rendes felmondással és amennyiben nem dolgozza le a felmondási idő felét, akkor jól gondolom-e, hogy csak a felmentési időre jár illetmény a dolgozónak, a felmondási idő felét pedig fizetés nélküli szabadságként kezelem? Előre is köszönöm válaszát.

Felmondás várandósság idején Kérdés

Tisztelt Szakértők! Felmondási védelem a várandósság idejére vonatkozik a kölcsönzött dolgozóra is? Válaszukat köszönöm.

Várandós, kisgyermekes dolgozók: minden egy helyen, amit tudni kell Cikk

Attól a naptól kezdve, amikor a kismama bejelenti a munkahelyén, hogy babát vár, a munkáltató számára is új időszámítás kezdődik. Fokozottan ügyelnie kell olyan alapvető szabályokra, hogy nem mondhat fel a munkavállalónak, szem előtt kell tartania az egészségi állapotát, éjszakai munkát és túlórát nem rendelhet el esetében, a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a gyermek három éves koráig ügyelnie kell a felmondási korlátozásra. Be kell-e jelentenie a munkavállalónak a várandósságát? Mi a leggyakoribb hiba, amit a kieső munkaerő pótlása során elkövetnek a munkáltatók?

Lombik programban való részvétel közlése a munkáltatóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy korábban a lombik programban való részvételt a munkavállalónak nem kellett előre jeleznie a munkáltató felé, de az Mt. 2012-es változásánál az lett az új szabály, hogy maximum fél éves védelem van már csak, és az akkor él, ha a védettségre adó okot a munkavállaló írásban jelzi előre a munkáltató felé. Az interneten viszont olvastam olyat, hogy ezt az intézkedést visszaállították (vagy vissza fogják), mert, hogy személyiségi jogokat sért, tehát újra visszaáll az a rendszer, hogy nem kell jelezni előre a humán reprodukciós eljárásban való részvételt. Jelenleg nálam eléggé kardinális kérdés, hogy közölnöm kell-e, mivel új menedzsment került a cég élére, és megkezdődnek az elbocsátások. Az még nem körvonalazódott, hogy ebbe ki kerül bele, de mivel én valóban lombikozom, nem mindegy, hogy mikor közlöm. Az első nem sikerült, és a következő beavatkozás decemberben indul nálam, és ha az összejön, és baba lesz belőle, akkor békével elmehetek passzív állományba, míg így bármelyik percben kitehetik a szűrömet. Attól félek, hogy ha nem közöltem előre, akkor ebből nem is lesz visszaút. Viszont nem szívesen közölném előre, mivel, ha ez a beavatkozás nem sikerül, akkor már nem lesz esélyem egy következő beavatkozásra, mert ellőttem a fél éves védettség lehetőségét a korábbi, sikertelen próbálkozásra. Szeretném megtudni, hogy jelenleg mi az aktuális szabály ezzel kapcsolatban, előre kell írásban jelezni, vagy elég csak akkor, amikor közlik a felmondást? Köszönöm válaszát.

Felmondási védelem minden esetben? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk a 3 hónapos próbaidó letelte után bejelentette, hogy 15 hetes terhes. Kérdésem az, hogy ilyen esetben is teljes védelem illeti meg a dolgozót? Egyértelmű, hogy a célja a 180 napos biztosítási idő megszerzése volt, egy magasabb jövedelemmel. Ez abból is látható, hogy bejelentette, még körülbelül másfél hónapig fog dolgozni maximum. Van bármilyen lehetősége ilyen esetben a munkáltatónak? Valaszat előre is köszönöm!

Felmondás gyesről visszatérő kismamának Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló első gyermekével otthon volt gyeden, és időközben derült ki, amikor az első gyermek után lejárt a gyed, és meg kellett igényelni a második gyermek után a munkavállalónak a gyedet, hogy van második gyermek. Most a második gyermekkel van otthon gyesen. Olyan kérdésem lenne, hogy 2015. 05. 31-ével betöltötte a gyesen lévő munkavállalónknak a gyermeke a 3. életévét, tehát 2015. 05. 31-éig gyesen volt. 2015. 06. 01-jétól újra jogosult a gyesre beteg gyermeke után. Kérdésem: ebben az esetben is jár a felmondási védelem, vagy az megszűnt a gyermek 3. életévének betöltésével? Indíthat munkaügyi pert a munkavállaló ilyen esetben ha felmondanak neki, a munkáltató ellen? Továbbá vállalhat a gyesen lévő munkavállaló máshol munkát úgy, hogy a jelenlegi munkáltatóját nem tájékoztatja róla, és oda nem hajlandó visszatérni dolgozni, mert továbbra is gyesen maradt a már fent leírt körülmények között? Megtisztelő segítségét előre is köszönöm!

Felmondási védelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama gyermeke elmúlt kétéves, és a kismama jelezte a munkahelyén, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát és gyes folyósítása mellett vissza szeretne menni dolgozni. A cég azonban nem szeretné foglalkoztatni. Van-e lehetősége a cégnek felmondani, illetve hogyan érvényes most a kismamákra a felmondási védelem?

Felmondás: így védenék a kis gyermeket nevelő nőket Cikk

Visszaállítaná a kis gyermeket nevelő nők felmondási védelmére vonatkozó korábbi szabályozást Schiffer András és Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselőknek a Munka törvénykönyve módosítására irányuló indítványa.

Gyed, gyes: munkajogi abc Cikk

Végezhetnek-e munkát a gyed-ben, k gyes-ben részesülő kismamák, meddig illeti meg őket a felmondási védelem, mikor és hogyan kell jelezniük a gyermeknevelési időszakra kivett fizetés nélküli szabadság megszakítását? Összefoglaltuk.

Felmondási tilalom, korlátozottság, védettség. Cikk

A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató megszüntetheti felmondással. A törvény ebből a szempontból nem tesz különbséget határozott és határozatlan idejű munkaviszony között. A felmondást a munkáltató köteles megindokolni.

Új Munka törvénykönyve: mi vár a munkavállalókra július 1-től? Cikk

Július 1-től számos ponton változik a Munka Törvénykönyve. A decemberben elfogadott új törvény hatályba lépése után jelentősen befolyásolni fogja a munkaügyi kapcsolatokat. A változások célja a szabályozás rugalmasabbá tétele, és az életszerűbb belső szabályozási környezet létrehozása. A változásokat üdvözlik a jogalkalmazók, azonban számos ponton kérdéses, hogy a jelenlegi munkaerőpiac megfelelően tudja-e kezelni és adaptálni ezeket a változásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close