29 találat a(z) felmondási védelem cimkére

Milyen jogok illetik meg az apát fizetés nélküli szabadságon és azt követően? Cikk

Nem egyedi eset, hogy az apa veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot a gyermek gondozása céljából. Milyen jogok illetik meg ezzel összefüggésben, illetve majd az ismételt munkába álláskor? Miért speciális a gyermekét egyedül nevelő apa helyzete?

Milyen jogok illetik meg a várandós, kölcsönzött munkavállalót? Cikk

A munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás sok szektorra jellemző, elsősorban fizikai, de szellemi munkakörökben is gyakori. Ezzel kapcsolatban számos esetben felmerül a kérdés, hogy milyen jogok illetik meg a kölcsönzött munkavállalót. Kiemelt figyelmet érdemelnek köztük a várandós kismamák, akik sokszor nem tudják, kölcsönzött dolgozóként vonatkozik-e rájuk a felmondási védelem, elküldheti-e őket a kölcsönvevő vagy akár a kölcsönbeadó. Ezeket a kérdéseket járjuk körbe cikkünkben.

Gyermeknevelés és munkavégzés: ezekre a szabályokra kell figyelemmel lenni Cikk

Kisgyermek(ek) nevelése mellett számos élethelyzet adódhat, amikor a munkavállaló nem, vagy csak nehézségek árán tudja ellátni munkaköri feladatait. Mindez egyedülálló szülőként még nehezebb. Ugyanakkor, ha a munkáltató és a munkavállaló kölcsönösen figyelnek egymás érdekeire, nyitottak az együttműködésre, abban az esetben megtartható az egyensúly és minden nehézség megoldható. Még a munkába visszatérő kismama foglalkoztatása is, aki éppen „beszoktatja” a kisgyermekét a bölcsődébe, óvodába, és aki sokszor kénytelen otthon maradni gyermeke(i) betegsége miatt.

Így alakul az anya jogviszonya, ha az apa van gyeden Cikk

Több olyan félreértéssel találkoztam mostanában, amely az anya munkaviszonyára vonatkozik, miközben az apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat. Cikkünkben azt vesszük végig, mi történik akkor, ha nem az anya, hanem az apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat úgy, hogy az anya közben ugyanúgy otthon van a gyermekkel, apa pedig továbbra is dolgozik a munkahelyén.

Jön a második gyermek, de felszámolás alatt a munkáltató: ilyen ellátásokra számíthat a kismama Cikk

Milyen pénzbeli ellátásra számíthat a gyeden levő kismama, aki második babáját várja, ha a munkáltató felszámolás alá került? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Munkanélküli várandós kismama: mit tehet, hogy ellátást kapjon? Cikk

Normál esetben egy várandós kismama felmondási védelem alatt áll, előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor mégis munkanélkülivé válik. Lehet, hogy határozott időre kötött szerződése volt, amely hamarabb járt le, mint a gyermek születése, lehet, hogy a vállalat, ahol dolgozott időközben megszűnt, ezzel együtt az ő jogviszonya is. Az is előfordulhat, hogy a felmondási védelem ellenére a kismama aláírta a közös megegyezést, így munkanélkülivé vált, és persze ott az az eshetőség is, hogy eleve nem volt semmilyen jogviszonya, de közben várandós lett. Milyen esetekben van megoldás, mit tehet egy munkanélküli várandós kismama, hogy ne csak gyest kapjon?

Ezek a várandós kismama jogai a munkahelyen Cikk

Nagy öröm a szülőknek, ha kiderül a várandósság ténye, pláne, ha a pár már régóta szeretne gyermeket. Az öröm sokszor párosul azonban aggodalommal: hogyan fog az anya dolgozni a várandósság során, mikor jelentse be, hogy ne küldjék el a munkahelyéről, mit csináljon, ha az állómunkát már nem bírja, hogyan oldja meg a terhesgondozás során felmerülő kötelező vizsgálatokat? Írásunkban a várandós munkavállaló jogait ismertetjük.

Felmondási védelem közalkalmazottnál Kérdés

Felmondási védelem kismamáknak – koronavírus-járvány idején is Cikk

A jelenlegi kritikus időszak számos iparágban, vállalatnál azt eredményezi, hogy nagyon sok munkavállaló munkaviszonyát igyekeznek megszüntetni. Sokan a költségek csökkentése érdekében közös megegyezéssel próbálkoznak, amiből kimaradnak az olyan tételek, mint a felmondási idő vagy a végkielégítés. Fontos azonban tudni: bármennyire is igyekszik a munkáltató, hogy meggyőzze a munkavállalót, várandós kismama, valamint szülési szabadságon, illetve gyermek gondozása céljából fizetési szabadságon lévő munkavállaló munkaviszonya felmondással nem szüntethető meg.

Felmondási védelem reprodukciós eljárás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi cikkel kapcsolatosan a követlezőkben kérném segítségét. https://adozona.hu/munkajog/Munkavallalo_vedelme_reprodukcios_eljaras_a_10G4RZ 2019 novemberében sikeres lombik beültetésem volt, de sajnos a terhesség a 8. héten megszakadt. 2020 februárjában újra felkerestem a reprodukciós eljárást végző intézetet, ahol a következő beültetés 2020 áprilisára lett előírva (3 hónapos kötetező szünet miatt), a kezelési tervet és a szükséges recepteket az áprilisi beültetéshez megkaptam. A koronavírus-járvány miatt az intézet határozatlan időre bezárt. Időközben felmerült az esélye, hogy a mukahelyem esetleg felmondással élne. Kérdésem az, hogy jelenleg felmondási védelem alatt állok-e, valamint hogy mi történik a védelemmel, ha az áprilisi beültetés későbbre halasztódik a koronavírus miatt. Jelenleg az alábbi opciókat látom, de nem tudom melyik vonatkozik a helyzetemre: 1. a 2019. novemberi beültelés után megillet a 6 hónapos védelem 2020 április végéig, 2. az új beültetés kezdő időpontja számítható 2020 februártól, amikor a gyógyszerek felírásra kerültek és innnen számitandó a 6 hónapos felmondási védelem, 3. nem állok védelem alatt, mert a terhesség megszakadtával megszűnt a védelem és a következő beültetés kezdő ideje csak áprilistól számítana, amikor a tényleges beültelést végezték volna. Segítségét előre is köszönöm!

Felmondási védelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg. Mi a helyzet akkor, ha a munkavállaló a korhatárt betöltötte, de a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt még nem szerezte meg? Ebben az esetben nem jár számára a "védelem"?

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 128. §-a szerint a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Az Mt. 65. § (3) c) szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi az eljárás abban az esetben, ha a csed lejártát követően, a gyedet nem munkavállalónk, hanem annak férje kívánja igénybe venni? Az anyának (munkavállalónknak) ebben esetben is kötelesek vagyunk engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot, illetve megszüntethető a munkaviszonya munkáltató részéről, ha nem kíván visszajönni dolgozni, mert továbbra is marad otthon gyermeke gondozása céljából? Ugyanazon gyermekre mindkét szülő jogosult fizetés nélküli szabadságra? A felmondási védelem mindkét szülőt megilleti ebben az esetben, vagy csak azon szülőt aki a gyedet igénybe veszi? Ha megszüntethető az anya munkaviszonya munkáltató részéről rendes felmondással és amennyiben nem dolgozza le a felmondási idő felét, akkor jól gondolom-e, hogy csak a felmentési időre jár illetmény a dolgozónak, a felmondási idő felét pedig fizetés nélküli szabadságként kezelem? Előre is köszönöm válaszát.

Felmondás várandósság idején Kérdés

Tisztelt Szakértők! Felmondási védelem a várandósság idejére vonatkozik a kölcsönzött dolgozóra is? Válaszukat köszönöm.

Várandós, kisgyermekes dolgozók: minden egy helyen, amit tudni kell Cikk

Attól a naptól kezdve, amikor a kismama bejelenti a munkahelyén, hogy babát vár, a munkáltató számára is új időszámítás kezdődik. Fokozottan ügyelnie kell olyan alapvető szabályokra, hogy nem mondhat fel a munkavállalónak, szem előtt kell tartania az egészségi állapotát, éjszakai munkát és túlórát nem rendelhet el esetében, a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a gyermek három éves koráig ügyelnie kell a felmondási korlátozásra. Be kell-e jelentenie a munkavállalónak a várandósságát? Mi a leggyakoribb hiba, amit a kieső munkaerő pótlása során elkövetnek a munkáltatók?

Lombik programban való részvétel közlése a munkáltatóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy korábban a lombik programban való részvételt a munkavállalónak nem kellett előre jeleznie a munkáltató felé, de az Mt. 2012-es változásánál az lett az új szabály, hogy maximum fél éves védelem van már csak, és az akkor él, ha a védettségre adó okot a munkavállaló írásban jelzi előre a munkáltató felé. Az interneten viszont olvastam olyat, hogy ezt az intézkedést visszaállították (vagy vissza fogják), mert, hogy személyiségi jogokat sért, tehát újra visszaáll az a rendszer, hogy nem kell jelezni előre a humán reprodukciós eljárásban való részvételt. Jelenleg nálam eléggé kardinális kérdés, hogy közölnöm kell-e, mivel új menedzsment került a cég élére, és megkezdődnek az elbocsátások. Az még nem körvonalazódott, hogy ebbe ki kerül bele, de mivel én valóban lombikozom, nem mindegy, hogy mikor közlöm. Az első nem sikerült, és a következő beavatkozás decemberben indul nálam, és ha az összejön, és baba lesz belőle, akkor békével elmehetek passzív állományba, míg így bármelyik percben kitehetik a szűrömet. Attól félek, hogy ha nem közöltem előre, akkor ebből nem is lesz visszaút. Viszont nem szívesen közölném előre, mivel, ha ez a beavatkozás nem sikerül, akkor már nem lesz esélyem egy következő beavatkozásra, mert ellőttem a fél éves védettség lehetőségét a korábbi, sikertelen próbálkozásra. Szeretném megtudni, hogy jelenleg mi az aktuális szabály ezzel kapcsolatban, előre kell írásban jelezni, vagy elég csak akkor, amikor közlik a felmondást? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs