Milyen jogok illetik meg a várandós, kölcsönzött munkavállalót?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás sok szektorra jellemző, elsősorban fizikai, de szellemi munkakörökben is gyakori. Ezzel kapcsolatban számos esetben felmerül a kérdés, hogy milyen jogok illetik meg a kölcsönzött munkavállalót. Kiemelt figyelmet érdemelnek köztük a várandós kismamák, akik sokszor nem tudják, kölcsönzött dolgozóként vonatkozik-e rájuk a felmondási védelem, elküldheti-e őket a kölcsönvevő vagy akár a kölcsönbeadó. Ezeket a kérdéseket járjuk körbe cikkünkben.

Nézzük meg először azt, hogy kit is tekintünk kölcsönzött munkavállalónak, mi a munkaerő-kölcsönzés, kik a fő szereplők! Ezzel a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) XVI. fejezete foglalkozik, a 214. §-ban megismerkedhetünk a legfőbb fogalmakkal.

Munkaerő-kölcsönzés témájában az Adózóna oldalán további cikkeket itt olvashat.

214. § (1) E törvény alkalmazásában

a) munkaerő-kölcsönzés:
az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi (kölcsönzés);

b) kölcsönbeadó: az a munkáltató, aki a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót a kölcsönvevő irányítása alatt munkavégzésre, kölcsönzés keretében a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi;

c) kölcsönvevő:
az a munkáltató, amelynek irányítása alatt a munkavállaló ideiglenesen munkát végez;

d) kölcsönzött munkavállaló:
a kölcsönbeadóval kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállaló, akivel szemben a kikölcsönzés alatt a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megosztva gyakorolja (munkavállaló),

e) kikölcsönzés:
a munkavállaló által a kölcsönvevő részére történő munkavégzés.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja ki mondhat fel a kölcsönzött munkavállalónak, jár-e a felmondási védelem a várandós, kölcsönzött dolgozónak, illetve milyen esetek fordulnak gyakran elő a gyakorlatban a fenti esetben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs