hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így alakul az anya jogviszonya, ha az apa van gyeden

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Több olyan félreértéssel találkoztam mostanában, amely az anya munkaviszonyára vonatkozik, miközben az apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat. Cikkünkben azt vesszük végig, mi történik akkor, ha nem az anya, hanem az apa veszi igénybe a gyermekgondozási díjat úgy, hogy az anya közben ugyanúgy otthon van a gyermekkel, apa pedig továbbra is dolgozik a munkahelyén.

A gyermekgondozási díjat bármelyik szülő igénybe veheti, amennyiben megfelel a jogosultsági feltételeknek.

Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:

  • biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt;
  • csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A gyed mellett korlátlanul lehet munkát végezni, így a leggyakoribb az, hogy amennyiben az apa veszi igénybe a gyedet, akkor ő továbbra is a  munkahelyén dolgozik, és ugyanúgy az anya van otthon a gyermekkel gondozás céljából. Ehhez megvan a joga az alábbi jogszabály szerint:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 128. § (1) A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Olvassa el az Adózóna „Munkajogi szempontból miben más a szilveszter, mint a többi nap?”, „Felmondás év végén: melyik évi garantált bérminimum az irányadó?” és „Így szüntethető meg a munkaviszony a munkáltató gazdasági nehézsége esetén” című írását!

Jól látható, hogy a fizetés nélküli szabadság igénybevételéhez gyermekgondozás céljából akkor is joga van a szülőnek, ha nem ő veszi igénybe a gyermekgondozási díjat.

Találkoztam olyan munkáltatói gondolkodásmóddal, hogy amennyiben az anya nem veszi igénybe a gyedet, hanem az apa teszi azt, akkor a munkáltató úgy véli, hogy az anya vagy menjen vissza dolgozni, vagy mondjon fel, mert így nem jogosult tovább a munkaviszonyát fenntartani. Jól látható azonban, hogy egyrészt a gyed igénybevétele önmagában még nem jelenti azt, hogy otthon van szülő. Tehát abszolút lehetséges –, és mint említettem jellemző is –, hogy az anya van otthon a gyermekkel akkor is, ha apa veszi igénybe a gyedet. Leginkább anyagi okai vannak, amikor a szülők így döntenek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja jár-e szabadságra jogosítő idő, és ha igen, akkor mennyi az anyának, ha az apa veszi igénybe a gyedet, és az anya van otthon a picivel, a munkahelyén pedig fizetés nélküli szabadságon!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs