Felmondási védelem kismamáknak – koronavírus-járvány idején is

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A jelenlegi kritikus időszak számos iparágban, vállalatnál azt eredményezi, hogy nagyon sok munkavállaló munkaviszonyát igyekeznek megszüntetni. Sokan a költségek csökkentése érdekében közös megegyezéssel próbálkoznak, amiből kimaradnak az olyan tételek, mint a felmondási idő vagy a végkielégítés. Fontos azonban tudni: bármennyire is igyekszik a munkáltató, hogy meggyőzze a munkavállalót, várandós kismama, valamint szülési szabadságon, illetve gyermek gondozása céljából fizetési szabadságon lévő munkavállaló munkaviszonya felmondással nem szüntethető meg.

Nézzük először is az ide vonatkozó jogszabályt!

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 65. § (3) bekezdése szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

a) a várandósság,

b) a szülési szabadság,

c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),

d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint

e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap

tartama alatt.

Nincs sehol olyan külön kitétel, hogy olyan gazdasági helyzetben, amikor a munkáltató nem tudja fizetni a felmerülő költségeket, joga lenne elküldeni várandós vagy szülési, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalóját, és igaz ez a lombik programban résztvevőkre is. Tehát, amennyiben a fenti helyzet valamelyikében lévő munkavállaló elé tesznek egy felmondást a koronavírus idején, jelezve, hogy nem tudják tovább fizetni a terheket, az jogszerűtlen lesz.

Ez jelenleg talán a kevésbé várható opció, sokkal inkább próbálkoznak a munkáltatók a közös megegyezéssel. Ha ugyanis azt aláírta a munkavállaló, akkor belement a közös akarattal történő munkaviszony-megszüntetésbe, így a munkaviszony meg fog szűnni, ami nem lesz jogellenes.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

Fontos azonban tudni, hogy a közös megegyezést nem muszáj aláírni – mindkét fél beleegyezése és aláírása szükséges ahhoz, hogy az abban foglaltak létrejöjjenek. A vállalatoknak, melyek úgy szeretnék csökkenteni a költségeiket, hogy minél több dolgozótól megválnak, nincsen semmilyen lehetőségük a várandósok tekintetében, csak a közös megegyezés. Ennek aláírására azonban az alkalmazott nem kötelezhető. Ha nem írja alá, akkor a felmondás maradhat a munkáltató kezében, ami viszont – a fentebb megjelölt jogszabály miatt – jogellenes. Munkavállalói oldalról nézve tehát nagyon fontos a körültekintés (mit tesznek elé, mit akarnak aláíratni vele), illetve a tájékozottság és a határozottság.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a helyzet akkor, ha a várandósság tényét a munkavállaló még nem jelezte a munkáltató felé, és a jelenlegi helyzet miatt munkáltatója egyre több munkavállalót küld el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Vendéglátó egység – járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelőség melletti kft. tagi jogviszony

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close