hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen jogok illetik meg az apát fizetés nélküli szabadságon és azt követően?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Nem egyedi eset, hogy az apa veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot a gyermek gondozása céljából. Milyen jogok illetik meg ezzel összefüggésben, illetve majd az ismételt munkába álláskor? Miért speciális a gyermekét egyedül nevelő apa helyzete?

Szülési szabadságra kizárólag az anya jogosult. Ennek lejártát követően az apa is fizetés nélküli szabadságon lehet azzal, hogy ennek igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni. Ezt követően a munkáltató nem mérlegelhet, a fizetés nélküli szabadságot köteles biztosítani az édesapa részére.

Felmondási korlátozás – gyermekét egyedül nevelő apa

A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg az apa munkaviszonyát. Amennyiben a fizetés nélküli szabadságot az anya és az apa is igénybe venné, abban az esetben a felmondási védelem kizárólag az anyát illeti meg.

Ezzel szemben a fizetés nélküli szabadság megszűnése, illetve megszüntetése esetén már fel kell készülnie a munkavállalónak, hogy kikerül a felmondási védelem alól, így akár már a munkába állás első napján közölheti vele a munkáltató a felmondást. Feltéve természetesen, ha annak megfelelő indoka van. A munkáltató ugyanis köteles megfelelően indokolni a jogviszony megszüntetését, valós, okszerű és világos felmondási ok megjelölése mellett. Ez az indok összefügghet a munkáltató működésével, a munkavállaló magatartásával és a képességével. Mivel a munkavállaló egy ideje nem végzett munkát, értelemszerűen az előbbi ok merülhet fel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, milyen további jogai vannak a kispapáknak, és milyen sajátos védelemben részesülnek a gyermeküket egyedül nevelő apák!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs