767 találat a(z) felmondás cimkére

Táppénzkeret kimerítése Kérdés

Egészségügyileg alkalmatlan munkavállaló, igazolatlan távollét, lejárt táppénz: mikor mondhat fel a munkáltató? Cikk

Munkavállalónk 2022 augusztusában balesetet szenvedett, melynek következtében azóta sem tudja munkakörét ellátni. Erről igazolásunk is van – egyrészt a saját szakorvosától, másrészt az üzemorvosunktól is. Felajánlottunk számára olyan munkakört, amelyet valószínűsíthetően el tudna látni, de nem hajlandó bejönni tárgyalni, csak hivatalos levélben kommunikál velünk. Az egyéves betegállomány időszakát már rég kimerítette, kifizettünk a részarányos szabadságait is. Ám most 2024.05.05-étől többszöri kérés, felszólítás után sem hajlandó orvosi igazolással igazolni a távolmaradását. Mit tehetünk? Felmondási indok lehet, ha nem igazolja a távollétet? Ebben az esetben jár neki végkielégítés? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Munkaviszonyt megszüntető közös megegyezés ügyében döntött a Kúria Cikk

A Kúria friss döntésében (BH2024.117.) a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésének szabályait vizsgálta. Cikkünkben az ügy tanulságait foglaljuk össze.

Hibázott a foglalkoztatás-felügyelet az elszámolás szabályainál Cikk

Az alábbiakban bemutatott friss bírósági döntés egy hatósági eljárás kapcsán azt vizsgálja, hogy a jogviszony megszüntetése/megszűnése esetében milyen határidőn belül kell a munkáltatónak a munkavállalóval elszámolnia.

Munkaszerződés módosítása Kérdés

Felmondás táppénzen lévő munkavállalónak Cikk

A táppénzen lévő munkavállaló betegen fekszik otthon, amikor csenget a postás, és átadja részére a munkáltató levelét. A munkavállaló megdöbbenve olvassa, miszerint „az Ön munkaviszonyát felmondással megszüntetem”. Jogszerű volt a munkáltató eljárása? Mikor szűnik meg a munkaviszony? Hatályosul-e a felmondás, ha a postai kézbesítés napjával a háziorvos keresőképtelen állományba veszi a munkavállalót?

Igazolatlan hiányzás Kérdés

Munkavállalói felmondás Kérdés

Munkáltatói felmondás: kockázatos a postázás, tértivevénnyel is bizonytalan, hogy célba ér-e – egy Kúria-döntés tanulságai Cikk

Hogyan kell megítélni azt a körülményt, ha a munkaviszonyt felmondó nyilatkozatot téves címre küldi ki a munkáltató? – vizsgálta meg a Kúria egy egyetemi docens peres ügyében. Cikkünkben ismertetjük a BH2024.118. számú döntés részleteit és tanulságait.

Várandós munkavállaló jogairól döntött az EU Bírósága Cikk

Az EU Bírósága (EUB) azt vizsgálta, hogy mi történik várandós munkavállaló elbocsátása esetén, ha a terhesség a felmondást követően jut a munkavállaló tudomására, és ezért kifut a bírósági jogorvoslatra rendelkezésre álló időből. Cikkünkben ismertetjük egy Németországban dolgozó, várandós munkavállalót érintő bírósági ügy (C-284/23.) részleteit.

Képzési lehetőségekkel lehet megtartani a kifáradt munkavállalókat Cikk

A munkavállalók majdnem fele (45%) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62%) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül – derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

Munkaruha pénzben megváltása Kérdés

Munkáltatói rendkívüli felmondás Kérdés

Felmondás II. – pontosítás kérése Kérdés

Felmondás Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink