283 találat a(z) elszámolás cimkére

Munkaválalló halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos az egyik ügyfelünk dolgozója elhunyt. Állítólag nincsenek rokonai, csak a munkáltató és néhány másik dolgozó látogatta a kórházban. Kiszámoltattam, járna neki járandóság is. Tudom, hogy csak az örökös(ök)nek fizethető ki, meg a papírokat is neki(k) kell odaadni, de mi van, ha nincs neki örököse, és nem is jelentkezik senki a járandóságáért? Ilyenkor a munkáltató mihez kezdjen a pénzzel és a papírokkal: elrakja, a pénzösszeget pedig majd leírja a könyvelésben? Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Elszámolás/beszámítás közös megegyezés esetén Kérdés

Tisztelt Dr. Kéri Ádám ügyvéd úr, szíves és gyors válaszát ezúton is köszönöm. A válasza kapcsán azonban az alábbi kérdéseim merült fel: Tételezzük fel, hogy a munkáltató csak a levonásmentes munkabéren felüli munkabér terhére élne beszámítással, és a beszámításhoz a munkavállaló is kifejezetten hozzájárul. Ha a munkáltató igénye nem a munkaviszonnyal függ össze, hanem a munkáltató igénye egy, a közöttük létrejött polgári jogi megállapodáson alapul, akkor is van lehetőség beszámításra? A beszámítás szabályainak betartása mellett, lehet beszámítással élni például: prémiummal szemben is? Szíves válaszait köszönöm, tisztelettel:

Elszámolás/beszámítás közös megegyezés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony/Szakértő Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: A munkáltató és a munkavállaló megállapodnak a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésében. Az Mt. 80. § (2) bek. alapján a munkaviszony megszűnésétől számított 5. munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait. A felek megállapodhatnak abban, hogy a munkavállaló részére nem kerül semmilyen összeg kifizetésre, tekintettel arra, hogy a felek között létrejött, a munkaviszonytól független polgári jogi megállapodás alapján a munkáltató a munkavállalóval szembeni követelését a munkabérbe és az egyéb járandóságba beszámítja? Vagy ilyen beszámításra csak az Mt. 162. §-ában (levonásmentes munkabér) foglaltak betartásával van lehetőség? Szíves válaszaikat ezúton is köszönöm, tisztelettel:

Civilszervezetek, figyelem! Így kell elszámolni az egyszázalékos felajánlásokkal Cikk

A hónap végéig kell elszámolniuk az egyszázalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek. Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a KOZ közleményt május 31-éig. A NAV elektronikus levélben is felhívta a szervezetek figyelmét, nehogy valamely civilszervezet jövőre emiatt essen el a támogatástól.

Szünetelteti vállalkozását? Ezekre az előírásokra figyeljen! Cikk

Speciális szabályok vonatkoznak a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozókra, mind a bevallással, mind a költségek elszámolásával kapcsolatban. Összefoglaltuk.

Gépjármű kölcsönadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: intézményként vásároltunk egy a vezetővel együtt 9 személy szállítására alkalmas (a környező településekről iskolába bejáró gyermekek szállítására) gépjárművet .A sofőr menetlevelet vezet és az üzemanyagot a NAV által meghatározott üzemanyagnorma átalány alapján számoljuk el, az intézmény nevére szóló számlák alapján. A kérdés ahhoz kapcsolódik, mi a teendő abban az esetben, amennyiben a fenntartó és a fenntartó más intézményei kölcsön kérik ingyenesen a gépjárművet, nem az intézményhez kapcsolódó útra? Hogyan vezeti a sofőr a menetlevelet, az üzemanyag-elszámolás hogyan történik, ki tankol? Adózás szempontjából hogyan jár el helyesen az intézmény? köszönöm a segítséget.

Személygépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (kft.) személygépkocsit bérel tartós bérlet konstrukcióban. A személygépkocsit az ügyvezető használja. A kapcsolódó üzemanyagot elszámolja számlák alapján. Kérdésem, hogy van-e arra lehetőség, hogy ne kérjen számlát a tankolásokról, és a NAV által közzétett üzemanyag-átalány és fogyasztási norma alapján számoljon el költséget az útnyilvántartással összhangban? Csak céges használatra használja a személygépkocsit. Illetve ha a fenti nem lehetséges, szükséges-e mindenképpen számlát kérnie a tankolásokról és elszámolnia költségként? Válaszukat előre is köszönöm

Kiva, kedvezményezett foglalkoztatottak Kérdés

A kiva is lehetőséget ad a szociális hozzájárulási adóhoz hasonlóan a foglalkoztatottak kedvezményének elszámolására. Ha a negyedéves előlegeknél a társaság nem élt ezzel a kedvezménnyel, az év végi elszámolásnál megteheti, hogy figyelembe veszi a kedvezményeket?

Kisokos a lakásbérbeadás költség-elszámolásáról, adójáról és ehójáról Cikk

Közös tulajdonú lakás bérbeadásáról, költségelszámolásáról, adójáról és egészségügyi hozzájárulásáról kérdezett olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Szlovákiai tankolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendszeresen tankol egy cég teherautóival Szlovákiában. A kutaknál nem adnak cégnévre szóló számlákat. Mi az elszámolás módja? Kell e ezekről A60-as bevallást adni? Köszönettel Jeszenszky Lászlóné

Családi gazdaság alakulása, létszáma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném azt megkérdezni, hogy az év közben megalakuló családi gazdaság miként számol el év végén? A megalakulás előtti időszak bevételei, költségei hogyan vehetőek figyelembe akkor, ha külön-külön őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek a tagok már az év elejétől kezdve? A december 31-ei családi gazdaság határozatában, nyilvántartásban szerepel egy év közben született gyermek, ő mikortól szerepelhet osztóként az év végi elszámolásnál? Köszönöm válaszát!

Tűzoltóegyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Cím! A kft. a székhelye szerinti tűzoltóegyesületet 100 000 forinttal támogatja 2017-ben. A támogatás (szerződés szerint adomány) vissza nem térítendő. A támogatást a támogatott kizárólag tűzoltó gépjármű vásárlására fordítja. Hogyan számolható ez el könyvvitelileg? Ráfordításként? A teljes összeg elszámolható? Köszönöm.

Áfa átalányadózó egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy átalányadózó egyéni vállalkozó naplófőkönyvet vezet. A kimenő és bejövő számlák akkor kerülnek könyvelésre, amikor a pénzügyi teljesítés megtörténik. Az áfa ugyanekkor kerül elszámolásra. (Illetve amelyik kimenő számla 45 napon belül nincs kiegyenlítve, az megjelenik abban az áfa időszaknak az elszámolásában, ahol a 45 nap letelik a számlán megjelölt teljesítési időpontot követően.) Helyes-e ez az eljárás áfa szempontjából? Ehhez szükséges-e külön a pénzforgalmi áfa elszámolást bejelenteni az általános szabályok helyett?!

Általános személygépkocsi-normaköltség mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját (tulajdonú) személygépkocsi hivatalos célú használata esetén, igazolás nélkül elszámolható úgynevezett általános személygépkocsi-normaköltség mértéke 2017. január 1-jétől 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedett. A kérdésem, hogy a kifizető, egy erre vonatkozó belső szabályzat alapján rendelkezhet-e úgy, hogy 15 Ft/km-nél kevesebbet fizet, kötelező-e az igazolás nélkül elszámolható normaköltség maximumát adni? Az szja törvény ezzel kapcsolatban annyit mond ki, hogy igazolás nélkül 15 Ft/km számolható el, és egyértelműen rendelkezik, hogy az ezt meghaladó költségtérítés esetén adott jogviszonynak megfelelő jövedelme keletkezik a magánszemélynek. Az szja törvény 3./II./6. számú melléklete is – értelmezésem szerint – az elszámolható költségek maximumára tér ki; miközben a 3./IV./3. pont kizárólag a 15 Ft/km-t használja, nem utal arra, hogy ez minimum vagy maximum összeg. Kérem állásfoglalásukat a helyes értelmezéshez. Köszönöm!

Fiatal gazda elszámlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A " Fiatal gazda támogatást kapott – 2016.02.13." cikkhez kapcsolódóan szeretnék kérdezni. Az utolsó mondata a válasznak: "Hasonlóan kell kezelni a gép vásárlásához kapott támogatást is. Ha például a permetező 5 millió forint volt és 5 millió támogatást is kapott, akkor a permetező nullára íródott." Az én kérdésemben egy ültetvény kialakításával és a kerítésének költségével kapcsolatos. A fiatal gazda pályázat elszámolása során vívódom, hogy az szja bevallásban a felmerült költség áll-e a támogatással szemben? Azaz egy összegben elszámolom költségként! Köszönöm válaszát. Tisztelettel Feketéné Németh Anna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Zálog tevékenység

Nagy Norbert

adószakértő

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs