69 találat a(z) egyenlő bánásmód cimkére

Amit a munkavállalókat kölcsönzőknek és kölcsönbe adóknak tudniuk kell Cikk

A munkaerő-kölcsönzés nagy előnye, hogy csökken a munkaerő toborzására, kiválasztására fordított költség és idő. A kölcsönbeadót terhelik a munkaviszony létesítésének, megszüntetésének, illetve a bérszámfejtés adminisztrációs terhei, a kölcsönzés következtében a kölcsönvevő annyi munkavállalót foglalkoztathat, amennyire éppen szüksége van az adott időszakban, a felek közötti elszámolás pedig a ténylegesen teljesített munkaórák alapján történik. Nehézséget a nagy arányú fluktuáció, illetve a munkáltatók közötti együttműködési kötelezettség megfelelő teljesítése okozhat.

Amikor a munkáltatónál töltött idő alapján jár több: megteheti-e a cég, hogy így ad cafeteriát? Cikk

Cégünk tervezi, hogy a munkavállalói jövedelmek kiegészítésére differenciált cafeteriát vezet be. A differencia alapja, a cégnél ledolgozott idő lenne (0–5 év, 6–10 év stb.). Ez az elképzelés megfelel-e az egyenlő bánásmód követelményeinek? További kérdésünk: az ügyvezető, aki tulajdonosként és nem munkavállalóként vesz részt a tevékenységben, ugyanúgy jogosult-e a kedvező szja-szabályok alkalmazása mellett igénybe venni a cafeteriát? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd és Surányi Erzsébet adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Differenciált cafeteria Kérdés

A nap kérdése: mennyiben függhet a béremelés a munkához való hozzáállástól? Cikk

Egy cég február 1-jétől 10 százalékos béremelést adott a munkavállalóinak. Kivétel ez alól két fő, azzal az indokkal, hogy nem megfelelő hozzáállással végzik a munkájukat. Három hónap múlva, ha ez változni fog, meg fogják kapni a különbözetet, de nem béremeléssel, hanem egyéb jogcímen. Megteheti-e a munkáltató? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

EUB-döntés: az uniós migráns munkavállaló édesanyja igényelhet szociális ellátást Cikk

Az uniós polgár munkavállaló eltartott egyenesági felmenője közvetett kedvezményezettje az e munkavállalót megillető egyenlő bánásmódnak. Ellentétes az uniós joggal az olyan nemzeti szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy az ilyen egyenesági felmenőtől megtagadják a szociális ellátás nyújtását, olvasható az Európai Bíróság honlapján.

SZÉP-kártya: lehet-e csak egyes munkavállalóknak adni, másoknak meg egyáltalán nem? Cikk

Cég SZÉP-kártya-juttatást vezetett be béren kívüli juttatásként, viszont nem minden munkavállalónak adna. Helyes ez az eljárás? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdú-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Megteheti-e a munkáltató, hogy egyes dolgozóknak ad, másoknak pedig nem 13. havi fizetést? Cikk

Egy munkáltató 13. havi munkabért adna dolgozóinak. Milyen feltételekkel teheti ezt meg, illetve mire figyeljen, ha differenciál a munkavállalók között? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

SZÉP-kártya Kérdés

Munkába járás: lehet-e egyes munkavállalóknak 18, másoknak 24, illetve 30 forint/km támogatást adni? Cikk

Megteheti-e a munkáltató, hogy munkavállalóinak nem egyformán ad költségtérítést munkába járáshoz? Megoldható-e szabályosan, hogy valaki 18 forintot, mások pedig 24 vagy 30 forintot kapnak kilométerenként? Olvasói kérdésre dr. ifj. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

Egyetemi docens esete: erre is gondoljon, ha megjelöli a munkáltatóját a közösségi oldalakon! Cikk

Ha a munkavállaló feltünteti a munkáltatóját a Facebook-adatlapján, abban az esetben a személye közvetlenül összefüggésbe hozható a munkáltatójával – állapította meg a Kúria a BH2023.194. számú ügyben. A Facebookon történt közlés tartalma miatt a közalkalmazott magatartása objektíve alkalmas lehet a munkáltató jó hírnevének megsértésére, amely magatartás megalapozhatja a jogviszony megszüntetését. Cikkünkben bemutatjuk a döntés részleteit.

Adható-e SZÉP-kártya szimpátia alapján? Cikk

Megteheti-e egy munkáltató, hogy a 9 teljes munkaidőben dolgozó munkavállaló közül csak hétnek ad SZÉP-kártyára juttatást? Mennyi beleszólása van az ügyvezetőnek a döntésbe? Olvasói kérdésre dr. Koltay Zsolt Miklós a budlegal Ügyvédi Társulás ügyvédje válaszolt.

Munkába járás Kérdés

Béremelés teljesítményértékelés alapján: mit tehet a dolgozó, ha nem ért egyet? Cikk

A munkáltató pontozásos teljesítményértékelés alapján, differenciáltan kívánja emelni a dolgozók bérét. Mit tehet a munkavállaló, ha nem ért egyet az értékelése alapján neki felkínált béremelés mértékével? – firtatta olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Munkajogi kérdések Kérdés

SZÉP-kártya 2023 Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink