423 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Családi kedvezmény érvényesítése, különös tekintettel felváltva nevelt gyermekere. Kérdés

Tisztelt Adózóna! A fenti kérdésre 2019.03.24-én választ kaptam Surányi Imréné okleveles közgazdától. A 1853-as számú bevallás kitöltésekor azonban a választól eltérő eredményt kaptam. Abban a családban, ahol három családi pótlékra jogosult kiskorú gyermeket nevelnek, a közös háztartásban élő – nem bejegyzett – élettársak, és a három gyermekből két gyermek felváltva nevelt, egy gyermek pedig közös, mekkora összegű családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az apa az adóbevallásában, megosztással? A bevallás elkészítése során a két felváltva nevelt gyermekre 2*0,5*220 000 Ft adótartalomnak megfelelő, az egy közös gyermekre pedig 220 000 Ft adótartalomnak megfelelő családi kedvezmény érvényesítését teszi lehetővé a bevallást kitöltő az élettársnak. Az anyának nincs jövedelemadó-köteles jövedelme. Surányi Imréné válaszában azt írta, hogy az apa év végén az adóbevallásában megosztással érvényesítheti az anyának járó 2*0,5*116 670 forint adótartalmának megfelelő családi kedvezményt. A fentiekre való tekintettel kérem segítségüket a helyes családi kedvezmény összegének megállapításához.Tóthné H. Edit

Családi kedvezmény érvényesítése, különös tekintettel felváltva nevelt gyermekre Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 2018. évi szja-bevalláshoz szeretnék segítséget kérni, gyermekek utáni kedvezmény igénybevételéhez. A családban három kiskorú, családi pótlékra jogosult gyermeket nevelnek a szülők, akik nem házasok, nem bejegyzett élettársak, de közös háztartásban élnek, a gyerekek utáni családi pótlékot nem egyedülállóként veszik igénybe. A három gyermekből egy közös, aki után az apa év közben érvényesítette az adókedvezményt. Két gyermek az anya előző kapcsolatában született, akiket közös nyilatkozat alapján felváltva nevelnek a szülők. A fentiekre tekintettel az apa igénybe veszi a két gyermek után járó családi kedvezmény 50 százalékát. Kérdésem, hogy az apa jogosult-e a 2018. évi bevallásában a három gyermek után járó 33 ezer forint/hó adókedvezmény érvényesítésére, természetesen a felváltva nevelt gyermekek után csak az 50% kedvezményt igénybe véve. Továbbá kérdésem, hogy a fenti esetben mennyi az 50%? A két gyermeket felváltva nevelő apa által érvényesített családi kedvezmény 50%-a után megmaradó két gyerek után járó 50% (10 ezer forint/hó x két gyermek), vagy az anya által figyelembe vehető három gyermek után járó 33 ezer forint/hó kedvezmény 50%-a? Tóthné Edit

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó egyik gyermeke saját jogon részesül családi pótlékban, aki után a szülő veszi igénybe a családi kedvezményt. Másik gyermeke 2018 nyarán betöltötte a 20. életévét, de még középfokú oktatási intézményben tanul. Ebben az esetben a családi kedvezményt 2018. első nyolc hónapjában két kedvezményezett eltartottra, a második négy hónapjában pedig egy kedvezményezett eltartottra és egy eltartottra vonatkozóan veheti igénybe? Válaszát előre is köszönöm.

Családi járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1999. május 29-én született gyermek 2018 júniusában érettségizett volna, de nem sikerült az érettségi. A családi pótlékot decemberig folyósították nekik. A családi kedvezmény meddig lehet igénybe venni ilyen esetben? 2019.06.30-áig? Nem jár OKJ képzésre. Köszönöm

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anya és apa 2019.03.01-től bejegyzett élettársak, közös lakóhellyel rendelkeznek. Az anya várandós, a magzat betöltötte a 91. napot. Kérdésem, hogy az apa mikortól veheti igénybe az adókedvezményt: 2019. március hónaptól, vagy csak a következő évben, az adóbevallásában igényelheti vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Családi kedvezmény érvényesítése élettársak esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni! A szülők nem bejegyzett élettársak, közös háztartásban élnek. 2018 júliusában összeházasodtak. 3 gyermek van, 2 gyermek az anyukáé és 1 gyermek közös. Hogyan érvényesíthetik a családi kedvezményt a szülők? Az élettárs a családi kedvezményét, amit az anyuka nem tud érvényesíteni a 7 920 000 forint adóalapból a három gyermek után, visszaigényelheti-e az adóbevallásban teljes mértékben? Az adóbevallásban milyen módon kell szerepeltetni a gyerekeket a 03-as lapon? Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény – iskolaszövetkezetben végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétgyermekes családban a kisebbik gyermek középiskolában tanul, a nagyobbik nappali tagozatos egyetemista. Hogyan alakul az egyetemista kedvezményezetti státusza, ha a tanulmányai mellett iskolaszövetkezeten keresztül munkát végez és jut jövedelemhez, aminek összege időnként meghaladja a minimálbért? A minimálbért mint korlátot nettó vagy bruttó módon kell figyelembe venni? Előfordulhat az is a bér vonatkozásában, hogy éven belül a figyelembe vétel akár hónapról hónapra változhat? Mi a jogkövető és ésszerű magatartás? Hogyan nyilatkozzon a dolgozó? Köszönettel: Vinacsekné

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a magánszemély gyermeke 2018. áprilisban betöltötte a 20. élétévét, és középfokú tanulmányokat folytat, akkor a családi adókedvezmény melyik hónapig érvényesíthető? A családi pótlék 2018. aug. 31-ével került megszüntetésre a határozat szerint. Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény érvényesítésére jogosult a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozó ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozói. Húgom gyermekével közös háztartásban élünk, eddig én vettem igénybe a kedvezményt, mivel nyugdíjas lettem, szeretném megtudni, hogy a férjem igénybe veheti-e a családi kedvezményt? Köszönettel várom szíves válaszát.

Jogosulatlan tb-ellátás visszafizetése következő évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy 2018. évben mekkora jövedelmet kell bevallani annak a 2018. évben tb-ellátásban részesülő magánszemélynek, aki jogosulatlanul felvett tb-ellátás jogcímen 2019 februárjában (még az adóbevallás benyújtását megelőzően) visszafizeti a 2018-ban kapott tb-ellátás összegét? A jövedelmet szerző jelentős családi kedvezménynél 2018. évben figyelembe kell-e venni a megkapott tb-ellátást?

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Koszovói állampolgár 2011 óta él Magyarországon és itt dolgozik, jövedelmének 100 százaléka innen származik. Koszovóban 3 gyermeke és felesége él, akiket egyértelműen ő tart el, ott semmilyen szociális ellátás nincs, nincs családi pótlék sem. Semmi egyéb jövedelme nincs a családnak, a férj az itteni jövedelméből tartja el a családját. Kérdésem az alábbi: jogosult-e a férj Magyarországon családi kedvezményt igénybe venni (akár önellenőrzéssel 5 évre visszamenőleg), és amennyiben igen, milyen feltétele van, milyen bizonylatokat kell felmutatnia ehhez. 2018 októberében végre sikerült a családot is Magyarországra hoznia, gondolom azzal az időszakkal egyáltalán nincs gond, de visszamenőleg hogyan tudja ezt érvényesíti? Köszönettel: Seresné Gyöngyi

Adókedvezmények sorrendje Kérdés

Tisztel Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki jogosult személyi kedvezményre, valamint két gyermek után családi kedvezményre is. Jelenleg a bérprogram a családi adókedvezményt veszi előre, és így a személyi kedvezmény már nem érvényesíthető, mert nincs szja. Fordított sorrendben azonban a munkavállaló maximálisan ki tudná használni mindkét kedvezményt. Mi a teendő ilyen esetben, van-e előírás a kedvezmények sorrendjét illetően? Válaszukat előre is köszönöm!

Jogosultság családi adókedvezmény jogosultság Kérdés

Tisztelt szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni, hogyha az egyik szülő Ausztriában igényli a 2019-ben bevezetetett Familienbonus Plus-t (itt találtam róla bővebb információt: https://www.osztrakugyek.com/Adovisszaterites), akkor a másik szülő már nem jogosult a magyar családi adó- és járulékkedvezményre? Segítségét előre is köszönöm.

Családi adókedvezmény igénybe vétele passzív féléves egyetemista után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi adókedvezmény igénylésével kapcsolatban kérnék ezúton segítséget. Egy négytagú családban van 2 gyermek, akik közül a kisebbik középiskolás, a nagyobbik pedig elmúlt 20 éves, ebben a félévben passzív volt a jogviszonya az egyetemen, és októbertől decemberig dolgozott. Ez idő alatt a jövedelme mindhárom hónapban meghaladta a 2018-as minimálbér összegét. Az lenne a kérdésem, hogy ezek alapján tekinthető-e a nagyobbik gyermek eltartott személynek, illetve figyelembe vehetik-e a családi adókedvezmény igénylésekor? Válaszát előre is köszönöm.

Itt vannak a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatok Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs