hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkentett munkaidő, csökkentett fizetés: ez lesz a családi kedvezménnyel

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A veszélyhelyzet időszakában kedvezményezett ágazatba tartozó foglalkoztatottak és a munkahelymegőrző támogatásban részesülő, csökkentett munkaidős munkavállalók, valamint a munkahelyüket elvesztők esetében felmerülő kérdés a 2020-ban járó családi kedvezmény érvényesítésének lehetősége. Mit kell tudni erről?

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott rendkívüli szabályozás értelmében meghatározott ágazatba tartozó munkavállalók 2020. március–június hónapokban esedékes járulékalapot képező jövedelmét a 15 százalék személyi jövedelemadón kívül csak a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulék, de legfeljebb 7710 forint terheli.

Estükben ez azt jelenti, hogy év közben a havi munkabér személyi jövedelemadó előlegelőlegének megállapításánál legfeljebb annyi családi kedvezményt tudnak érvényesíteni, amennyire a 15 százalék adóelőleg és az előbbiek szerint megállapított egészségbiztosítási járulék fedezetet biztosít.

Az Adózóna családi adókedvezménnyel kapcsolatos írásait ITT olvashatja el.

Ugyancsak korlátozott a családi kedvezmény igénybevétele azok esetében, akik a csökkentett munkaidőre járó bér kiegészítéseként három hónapon át munkahelymegőrző állami támogatást kapnak, amely köztehermentes, ezért csak a lecsökkent bér adója és járuléka mértékéig érvényesíthetik a családi kedvezményt.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen lehetőségek vannak a munkaidő és munkabér visszaállítása után a családi adó- és járulékkedvezmény igénybevételére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Pálos Trend

ORBÁN KIRABOLJA A MAGYAROKAT...- MERT A KARVALYTŐKE KOMORNYIKJA‼️‼️‼️👿🤢🤮🤑💩
A FELCSÚTI VADKAN MINDENT ELCSAL/T, HOGY A SZEMÜNK IS KILOPHASSA‼️‼️‼️👿😱👁👎
AZT ÍRJA NEKEM ERZSIKE:
"Olyan szinten felháborodtam, hogy ki kell írnom különben, felrobbanok. Nyilatkozik egy hölgy, hogy az ukrán rokona azért hívta fel, mert ha bejelentkezhet hozzá, fizet neki havi 30 ezer Ft-ot. Nem érti, ezért visszakérdez. A válasz: ó ez egyszerű itt árulnak olyan papírokat, hogy én igazgató voltam magas fizetéssel, ezért ha van bejelentett lakcímem Magyarba, akkor 400 ezer Ft nyugdíjat fizet nekem a Magyar állam. Minden ismerősöm ezt csinálja, már az ukránok is magyarnak vallják magukat! Kis csönd, és nem bánt, hogy a magyar embereket károsítjátok meg ezzel? Ó nem cserébe megyünk minden alkalommal VIKTORRA szavazni! Tehát itthon nincs nyugdíjemelés, sok idős, aki itt dolgozta le az életét nyomorog, közben szavazatokért százezreket fizetünk idegeneknek! Őrület!!!"
„Havi 16 ezer forinttal lehetne emelni a magyarok nyugdíját, ha nem fizetnénk ki 14 milliárd forintot évente a kárpátaljai időseknek.
Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta, a nyugdíjrendszer most még biztonságos, a nagy veszélyt a jövő jelenti. 2035 után radikális változtatás kell, mert kevés lesz az aktív dolgozó és sok az egyre tovább élő nyugdíjas.
Most 70-72 ezer ember 50 ezer forintot, vagy annál kevesebb nyugdíjat kap.
A nagyon magas nyugdíjat kapók száma szolgálati titok. Milliósat talán pár ember kap, ők egész életükben nagyon magas fizetést kaptak, sok adót fizettek. 100 ezer forint alatti nyugdíjat a nyugdíjasok fele, 1,1 millió ember kap, 100 ezer forint felett is mintegy egy-millióan, a töredék 200 ezer vagy afölötti nyugdíjat kap. Az összes nyugdíjas száma 2 millió 70 ezer fő.”

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close