hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkentett munkaidő, csökkentett fizetés: ez lesz a családi kedvezménnyel

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

A veszélyhelyzet időszakában kedvezményezett ágazatba tartozó foglalkoztatottak és a munkahelymegőrző támogatásban részesülő, csökkentett munkaidős munkavállalók, valamint a munkahelyüket elvesztők esetében felmerülő kérdés a 2020-ban járó családi kedvezmény érvényesítésének lehetősége. Mit kell tudni erről?

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott rendkívüli szabályozás értelmében meghatározott ágazatba tartozó munkavállalók 2020. március–június hónapokban esedékes járulékalapot képező jövedelmét a 15 százalék személyi jövedelemadón kívül csak a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulék, de legfeljebb 7710 forint terheli.

Estükben ez azt jelenti, hogy év közben a havi munkabér személyi jövedelemadó előlegelőlegének megállapításánál legfeljebb annyi családi kedvezményt tudnak érvényesíteni, amennyire a 15 százalék adóelőleg és az előbbiek szerint megállapított egészségbiztosítási járulék fedezetet biztosít.

Az Adózóna családi adókedvezménnyel kapcsolatos írásait ITT olvashatja el.

Ugyancsak korlátozott a családi kedvezmény igénybevétele azok esetében, akik a csökkentett munkaidőre járó bér kiegészítéseként három hónapon át munkahelymegőrző állami támogatást kapnak, amely köztehermentes, ezért csak a lecsökkent bér adója és járuléka mértékéig érvényesíthetik a családi kedvezményt.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen lehetőségek vannak a munkaidő és munkabér visszaállítása után a családi adó- és járulékkedvezmény igénybevételére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close