hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az augusztusi VálaszAdó

  • adozona.hu

A járványhelyzet okozta kihívások mellett számos jelentős adó-, illetve tb-módosítással is meg kellett birkózniuk júliusban az adózóknak, illetve a tanácsadóknak, könyvelőknek.

A veszélyhelyzet időszakában a kedvezményezett ágazatba tartozó foglalkoztatottak és a munkahelymegőrző támogatásban részesülő, csökkentett munkaidős munkavállalók, valamint a munkahelyüket elvesztők esetében felvetődik a kérdés: hogyan lehet érvényesíteni a 2020-ban járó családi kedvezményt.

Tapasztalatok szerint sok katát választó adózó nincs tisztában azzal, mi a különbség a 12 millió forintos alanyi adómentesség és a 12 millió forintos kata bevételi határ között, pedig, ha ezt az értékhatárt megközelítik, és nem figyelnek oda, komoly problémájuk adódhat. Cikkünkben ennek elkerülésében igyekszünk segítséget nyújtani.

A július 1-jén hatályba lépett új Tbj. egyik legjelentősebb újítása – a munkaviszonyban álló dolgozó havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettségének bevezetése mellett – a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettségének megszüntetése, amely a szochotörvény vonatkozó szabályait sem hagyhatta érintetlenül.

A július 1-jétől minden belföldi adóalany által belföldön teljesített termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás esetén előírt adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban viszont még mindig nem egyértelmű a jogértelmezés.

A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Cikkünkből megtudhatja, milyen szabályokra kell figyelni.

A 2020. augusztusi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3