26 találat a(z) csődeljárás cimkére

Új, fizetésképtelenséget megelőző eljárás: a szerkezetátalakítás Cikk

2022. július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására – hívta fel a figyelmet a DLA Piper nemzetközi jogi irodahálózat közleménye.

Kihirdették a vállalkozások reorganizációjáról szóló törvényt Cikk

A Magyar Közlöny 115. számában megjelent a vállalkozások reorganizációjáról, valamint a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, továbbá a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 345/2021. (VI. 18.) Korm. rendelet.

Módosul a csődtörvény – az állam is elővásárlási jogot kap felszámoláskor Cikk

A zárószavazás előtt lévő törvényjavaslat szerint módosulna a csődtörvény – mint írják – a fizetésképtelenségi jog eljárási szabályainak korszerűsítése, valamint a csődeljárások és a felszámolási eljárások során az adós és a hitelezők közötti egyezségkötés elősegítése, a csődeljárásban a munkahelyek megtartásának elősegítése, valamint a vállalkozások reorganizációját előtérbe helyező jogi megoldások bevezetése érdekében.

Behajthatatlan követelés áfája. A behajthatatlan követelés fogalma Cikk

A jövő évben hatályba lépő egyik legjelentősebb áfatörvény-változás a behajthatatlan követelésekre jutó áfa pótlólagos levonásának engedélyezése. Kétrészes cikkünkben igyekszünk körüljárni azt, hogy Magyarországon ehhez milyen feltételek megléte szükséges és mik lehetnek a buktatók. A fentiek megértéséhez elsőként a behajthatatlan követelés definícióját tisztázzuk, rávilágítunk arra, hogy a fogalom nem teljesen azonos a számviteli törvény és az áfatörvény szempontjából.

Saját kezdeményezésű felszámolás lépései és költségei Cikk

Kft. eszközei nem elegendőek a kötelezettségek fedezésére. Szeretné maga elindítani a felszámolási eljárást. Ennek pontosan milyen lépései vannak, és a közzétételi és hatósági díjon kívül (25 000+80 000 forint) milyen kiadással jár, ha az ügyvédi költséget figyelmen kívül hagyjuk? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Többen zárták be a boltot, de kevesebb a felszámolás, a kényszertörlés és a csődeljárás Cikk

Tavaly 9,3 százalékkal csökkent a gazdasági társaságokat érintő megszűnési eljárások száma, így hetedével kevesebb nemfizetési eljárást kezdeményeztek – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. legfrissebb, tavalyi évről szóló elemzéséből.

Csődeljárás alatt lévő cég Kérdés

Csődeljárás alatt lévő cég számlájában áfa szerepel. Helyesen számlázott? A számlát befogadó levonhatja az áfát?

Új versenyjogi, perrendtartási, csődeljárási szabályok jönnek Cikk

A határokon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások hatékonyabbá tételéről, versenyjogi törvénymódosításokról, az új polgári perrendtartási szabályokról, illetve a bírósági eljárások költségkedvezményéről is szavazott ma a parlament.

Nagy fogás Horvátországban! Letartóztatta a rendőrség az Agrokor volt vezetőit Cikk

Nagyszabású akcióban letartóztatta a rendőrség Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor volt vezetőit – közölte az N1 horvát hírcsatorna.

Terítéken a csődeljárási törvény Cikk

Uniós jogharmonizációs célú a csődeljárási törvény módosítása, amely a határokon átnyúló fizetésképtelenségi eljárások, a csőd- valamint felszámolási eljárások hatékonyabbá tételét, a hitelezői érdekérvényesítést szolgálja – mondta a törvényjavaslatot ismertetve Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára.

Puerto Rico csődeljárást kért maga ellen Cikk

Puerto Rico kormányzata csődeljárást kért maga ellen, miután képtelen volt kezelni az államadósságot.

Tao-törvény 17. § (13).bekezdés értelmezése Kérdés

A tao-törvény 17. § (13) bekezdése értelmezésében kérek szakértői állásfoglalást, figyelemmel a tao-törvény 16. § (1) bekezdésének 6). pontjában foglaltakra is. Ha a 2016. IV. negyedévtől felszámolási egyezséggel továbbműködő cég Adózás előtti eredménye (vesztesége) 2016.12.31-éig: - 664 eFt Adóalap-növelő a tao-törvény 16. § (6) bekezdése alapján: 95 372 eFt (felszámolás alatti saját tőke növekmény) Így az elhatárolt veszteség igénybevétele előtti tao-alap lenne: 94 708 eFt Van az előző időszakban felhalmozott, igénybevehető elhatárolt vesztesége: 40 605 eFt Egyezségben elengedett követelés: 94 167 eFt, aminek a fele: 47 084 eFt lenne. Mennyi „elhatárolt veszteség igénybevételt” számolhat el tao-alap csökkentéseként: 1.) Maximum a nyilvántartott elhatárolt veszteség összege 40 605 eFt-ot (ami eleve kevesebb, mint az adóalap 50%-a, pláne nem fér bele az egyezségben elengedett kötelezettség 50%-a..), s akkor marad az adóalap: 54 103 eFt, 2.) Vagy maximum az igénybevétel nélkül számított adóalap 50%-áig, ami 47 354 eFt lenne, de a nyilvántartott elhatárolt veszteség: 40 605 eFt, tehát 40 605 eFt plusz a felszámolási egyezségben elengedett követelés 50%-a 47 084 eFt…? Tehát összesen: 87 689 eFt lehetne az „igénybevett elhatárolt veszteség”…, függetlenül attól, hogy nincs ennyi nyilvántartott elhatárolt vesztesége... Az Önök portálján ezt találtam: „Új előírás 2013. január 1-jétől. A csődeljárást vagy felszámolási eljárást lezáró egyezséget követően a tevékenységét tovább folytató adózónak az egyezséggel összefüggésben nem keletkezik társaságiadó-fizetési kötelezettsége, ha elhatárolt veszteséggel rendelkezik. A rendelkezés a 2012. január 1-je után megkötött egyezségekre alkalmazandó.

Áfatörvény 142. § g pont Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását szeretnék kérni az áfatörvény 142. § g) pontjának értelmezésében. Kérdésünk, hogy e pont alá (fordított adózás alá) tartozik-e a csődeljárás alatt álló cég, továbbá a 100 ezer forintot nettó módon és tételenként (vagy számlánként) kell-e értelmezni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Csődegyezség könyvelése Kérdés

Kérem a segítségüket a következőkben: Csődegyezség könyvelése 50 százalékos sikeres egyezségnél T45 K98 50 %, ami nem térül meg a szállítónak T45 K39 50 %, ami egyezség szerint megtérül Hogyan könyvelem azokat a szállítókat, amelyek nem jelentkeztek be a csődeljárásba? Köszönöm válaszukat.

Számlajavítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét: társaságunk 2012-ben csődvédelmet kért. Most NAV-vizsgálat van (áfa) a csődeljárás időszakára. A csődeljárás alatt a kibocsátott számláinkon feltüntettük, hogy "cs.a.". A revízió valamiért most azt kifogásolja, hogy a befogadott számláinkon a kibocsátóknak is rá kellett volna írni a cégünk neve (mint vevő) mellé a "cs.a."-t . Most azt kéri a revizor (végzésben), hogy küldjük vissza az eredeti számlákat, és javíttassuk ki a számla kibocsátóival, miszerint tüntessék fel a nevünk mellett a számlán a "cs.a."-t ? Nem értjük. Előírja ezt valami? Mi történik, ha visszaküldjük az eredeti befogadott 2012-es számlát most 2015-ben (eredeti számla könyvelési bizonylatunk, áfaanalitikánk tartalmazza 2012-ben), és valamiért nem jön vissza? Egyáltalán kötelező-e a javítás? Ha igen, hogyan? Álláspontunk szerint a csődeljárás alatt álló cégnek van kötelezettsége a kibocsátott számláin feltüntetni a "cs.a."-t, a befogadott számlákon a kibocsátónak nincs ilyen kötelezettsége. Köszönöm a segítséget. L.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs