457 találat a(z) beszámoló cimkére

Pénztáreltérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőváltás során derült ki, hogy egy 2013. évi bevételi számla tévesen került lekönyvelésre. 27 700 Ft helyett 2 126 700 Ft. A cég nem volt áfás 2013-ban. Kérdésem: Hogyan kell 2019-ben rendeznem a 2 099 000 Ft pénztár- és bevételeltérést? A 2013. évi társaságiadó-bevallás már elévült, gondolom azt nem lehet önellenőrizni. Hogyan kell könyvelni T86-K381 (nem adóalap növelő mivel a társaság már 2013-ban megfizette a társasági adót.) vagy T921-K381? Kell 3 oszlopos beszámoló? (A hiba jelentős.) Az előző könyvelő elismerte a hibát. A dolog szépsége, hogy 2016-ban eredménytartalékból került a jegyzett tőke emelésre és ezen eredmény nélkül nem lehetett volna eredménytartalékból emelni. Kérem, részletesen írja le a könyvelési tételeket és, hogy esetlegesen mit kell önrevíziózni. Előre is köszönöm.

Kft. átalakulása zrt.-vé, tervezett fordulónap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-be egy zrt. beolvad (a tulajdonosok azonosak, nem lesz se be-, se kilépő tag) és a cégbíróságon kért átalakulási fordulónap 2019.12.31. Azért kérik, mert amúgy is beszámolókészítési fordulónap lenne, és így többletmunkát nem okozna. De a kft. utána cégformaváltást, zrt.-vé alakulást tervez rögtön. Mivel a gazdasági év fordulónapja 2019.12.31., így, amelyre amúgy is beszámolási kötelezettsége van. Ezt a beküldendő beszámolót a kft. használhatja-e a vagyonmérleg-tervezet alapjaként, vagy amiatt, hogy a beolvadással létrejövő, vagyis továbbműködő kft. nyitómérlege a beolvadás tényleges elfogadott és cégbíróságon bejegyzett fordulónap utáni nap, így csak egy akár 2020.01.01-re összeállított közbenső mérleg lehet felhasználható? Legyenek kedvesek jogszabályi részekre való hivatkozásos részletesebb választ adni, amit előre is köszönök.

Részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A részesedés értékelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. A kérdésem lényege, hogy kötelező-e megvárni a leányvállalat beszámolóját az anyavállalat elkészítéséhez. Azaz például, ha egy magyar vállalatnak holland leányvállalatai vannak, akkor meg kell-e várnia a saját beszámolójával a leányokét? Főleg azt is tudva, hogy Hollandiában akár (kérvényre) 2 évet is csúszhat büntetés nélkül.

Teendők, ha év közben lép ki a kivából Cikk

Elég gyakori, hogy a vállalkozásoknak a naptári év közben megszűnik a kivaalanyiságuk, valamely – megszűnéssel járó – gazdasági esemény bekövetkezése miatt. A cikk azt foglalja össze, hogy milyen teendői vannak ez esetben a vállalkozásnak.

Egyesület jogutód nélküli megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület (szakszervezet) jogutód nélküli megszűnéséről az illetékes törvényszék végzést hozott. Kérdésem az lenne, hogy milyen beszámolási, bevallási kötelezettségeket kell teljesíteni a jogerős határozat birtokában a megszűnést követően? Köszönettel V.G.

Társasági adó hibás megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszámoló elkészítésekor a társasági adó hibásan (magasabb összegben) került beállításra, ami a társaságiadó-bevallás kitöltésekor derült ki. A hiba nem jelentős. A következő évi könyvelésben hogyan lehet korrigálni a különbözetet? T 46 társaságiadó-kötelezettség K 96 egyéb bevétel? Válaszukat köszönöm!

Katás bt.-nek kell-e beszámolót közzétenni Kérdés

Katás bt.-nek kell-e beszámolót közzétenni?

Ingatlanbérleti díj átvezetése beszámolónál Kérdés

Kft. magánszemélytől bérel ingatlant, ahol kifizetőként levonja az szja-t és elutalja azt a NAV felé. A főkönyvben az 5549-es egyéb személyi jellegű kifizetésekre teszi a bérszámfejtéskor a program. Kérdésként merül fel, hogy a beszámoló készítésekor átvezessük 522 – Bérleti díjak számlára, vagy maradjon az 5549-en? Válaszukat előre is köszönöm!

Fel nem használt fejlesztési tartalék a beszámolóban Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! 2018. 04. 19-én megválaszol egy kérdést a fejlesztési tartalék adójának könyvelésével kapcsolatban. Egyértelmű válasza alapján, hogy a tao-bevallást nem kell önellenőrizni. Jól értelmezem, hogy három oszlopos mérleget kell készíteni ebben az esetben? Változik az eredménytartalék, a lekötött tartalék, valamint a kötelezettség. A késedelmi pótlék tárgyévi kötelezettség lesz. A tárgyévi adatokat nem befolyásolhatja csak a késedelmi pótlék. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Végrehajtói iroda beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy végrehajtói iroda letéti számláját kell-e szerepeltetni a mérlegében vagy esetleg a kiegészítő mellékletében? Továbbá azt szeretném még tudni,hogy a kiegészítő mellékletének adattartalmára vonatkozik-e speciális előírás vagy ugyanazokkal az információkkal kell elkészíteni, mint egy kft.-ét, bt.t-ét? Köszönettel

Magyaroszági cég szlovákiai áfaraktárral Kérdés

Magyarországi cégnek Szlovákiában áfaraktára van, ott csak áfát vall be, társasági adót nem. A szlovákiai könyvelő vallja be az áfát Szlovákiában, könyveli a bizonylatokat, és év végén küld egy főkönyvi kivonatot. A beszámoló és a társaságiadó-bevallás elkészítésekor hogyan kell eljárni? Mi a teendő, ha nyereséges vagy veszteséges a szlovákiai áfaraktár?

Osztalékkifizetés lépései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét osztalékkifizetéssel kapcsolatban. Egy kft. 2018. 05. 24-én taggyűlési határozatában a 2017. évre vonatkozóan 1,6 millió forint osztalék kifizetéséről döntött (a kifizetés feltételei adottak). 2018. 05. 30-án kifizette az osztalékot, a járulékokat levonta, a 1808-ason 2018. 05. hónapban bevallotta. 2018.05.30-án közzétette a beszámolót. Az osztalékkifizetéshez a 2017. évi mérleg megfelelő, vagy a 2018.05.01-2018.05.29 (05.30) időszakra közbenső mérleget kellett volna készítenie? A közzététel időpontja jó a kifizetéshez, vagy hamarabb kellett volna közzétenni? A 1729-es társaságiadó-bevallás 1729-A-02-02 tájékoztató adatok 20. sorában "a 2017. évre jóváhagyott osztalék" viszont nem szerepel az osztalék 1,6 millió forintos összege. Önellenőrizni kell a társaságiadó-bevallást, vagy ez helyesbítés? A 1829-es társaságiadó-bevallás 1829-A-02-02 oldalán, a 40. sorban kell az 1,6 millió forintot, mint a 2018. évben kifizetett osztalékot feltüntetni? Köszönöm szépen a segítséget.

Könyvelő megőrzési kötelezettsége (beszámoló) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban volt a könyvelőnek 10 éves megőrzési kötelezettsége az általa elektronikus úton beküldött beszámolók és a kapcsolódó iratok eredeti, aláírt példányára vonatkozóan. Amennyiben a könyvelőiroda az ügyfelek cégkapuján keresztül intézi a közzétételt, akkor is fennáll a megőrzési kötelezettség a könyvelőiroda részéről? Vagy így már okafogyottá vált a kötelezettség? Mely jogszabályi hely rendelkezik erről a kötelezettségről jelenleg? Köszönöm válaszát!

Óvadék címén visszatartott összeg Kérdés

Egy megrendelő szerződést kötött egy szoftver bevezetésére, fejlesztésére egy szolgáltatóval. Megállapodtak, hogy x millió forintot a jótállási időtartam alatt óvadék jogcímen visszatartanak, s abban az esetben kerül kifizetésre, ha a maradéktalanul teljesítette a jótállási kötelezettségeit és a jótállás kapcsán a megrendelőnek követelése nem keletkezik a szolgáltatóval szemben, valamint a support szerződést sikeresen megkötik, a support tevékenység sikeresen megkezdődik. Majd a jótállási időszak lejártát követően elszámolnak egymással. A projekt zárása megtörtént, a megrendelő visszatartotta az x millió forintot, a szoftvert üzembe helyezte a szerződés szerinti teljes nettó vállalási áron, a support szerződést megkötötték. Eltelt egy év, a jótállási időszak lejárt, az elszámolás viszont nem történt meg. A megrendelő viszont arra hivatkozva, hogy hibás teljesítés történt (bizonyos funkciók nem működnek, vagy hibásan), a jelzett hibák javítása a jótállási időszak alatt sem történt meg, nem kívánja a jelzett összeget kifizetni. Kénytelen lesz más vállalkozóval azt kijavíttatni, fejleszteni, Mi a teendő a megrendelő könyvelésében, ahol már üzembe helyezték a szoftvert, elkezdték az amortizáció elszámolását? Hogyan kell kezelni a hivatkozott – visszatartott – összeget, és az üzembe helyezett szoftver értékét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni, vagy a bruttó értéket módosítani?

Mikrovállalkozás, költségszámla visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Mikrobeszámolót készítő vállalkozás 2019. 01. 15-én számlát kapott 2017–2018. év közvetítői jutalék címén. Ebben az esetben két évet érint a számla számvitelileg így el lehetne számolni 2018-évben, viszont a számla kiállítási és teljesítési dátuma 2019. év. Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Köszönettel: Tislérné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs