hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A beszámoló elfogadása, letétbe helyezése, közzététele, a társasági adó bevallása a veszélyhelyzet alatt

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
121

A veszélyhelyzet miatt számos vállalkozás tanácstalan, hogyan lehet a számviteli beszámolót elfogadni, közzétenni, letétbe helyezni, illetve, hogy változik-e a társasági adóbevallás benyújtásnak időpontja.

A JOGI SZEMÉLYEK 2020. ÉVI BESZÁMOLÓJÁNAK ELFOGADÁSA, DÖNTÉS AZ OSZTALÉKRÓL

A kormány 2020. november 16-án tette közzé a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló – a 608/2020. kormányrendelettel módosított 502/2020. kormányrendeletet (R.), amely szerint  a veszélyhelyzet ideje alatt a jogi személyeknek a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényt (Ptk.), illetve a jogi személyre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket  a következő eltérésekkel kell alkalmazni.

A Ptk. szerint a számviteli törvény szerinti beszámoló (beszámoló) jóváhagyása és a nyereség felosztásáról való döntés a gazdasági társaságok legfőbb szervének, egyesülésnél a taggyűlésnek, szövetkezetnél a közgyűlésnek az egyesületnél a közgyűlésnek,  alapítványnál az alapítónak, több alapító esetén az alapítók gyűlésének; ha az alapító meghalt, jogutód nélkül megszűnt vagy más okból az alapítói jogait véglegesen nem gyakorolja, akkor az alapító által az alapító okiratban kijelölt személynek vagy szervnek, kijelölés hiányában a kuratóriumnak (jóváhagyásra jogosult)  a hatásköre.

A Ptk. szerint a legfőbb szerv a közkereseti társaságnál és betéti társaságnál a tagok gyűlése, a korlátolt felelősségű társaságnál a taggyűlés, a részvénytársaságnál a közgyűlés, egyesülés esetében a taggyűlés, szövetkezet esetében a közgyűlés.

Egyszemélyes társaságnál a legfőbb szerv hatáskörét az alapító vagy az egyedüli tag gyakorolja.

Az ügyvédi iroda döntéshozó szerve a taggyűlés, egyszemélyes ügyvédi iroda esetében az egyedüli tag.

A döntéshozatal módja veszélyhelyzet alatt

1. Elektronikus eszköz igénybevétellel. vagy ülés nélkül történő határozathozatal

Az R. előírása szerint a veszélyhelyzet alatt a jogi személyek döntéshozó szervének

a) az ülése a tag elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével történő részvételével tartható meg, vagy
b) határozathozatalra – ha a jogi személyre vonatkozó törvényi előírás az ülés tartása nélküli döntéshozatalt nem zárja ki – az ügyvezetés kezdeményezésére ülés tartása nélkül is sor kerülhet.

Az a) és b) pontban vázolt megoldás akkor is járható, ha a jogi személy létesítő okirata e lehetőségekről és annak feltételeiről nem vagy az R.-ben foglaltaktól eltérően rendelkezik. A Ptk. lehetővé teszi, hogy a döntéshozó szerv határozatot ülés tartása nélkül hozzon.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a fenti eljárások mikor alkalmazhatók, továbbá milyen esetekben dönthet az ügyvezetés, illetve milyen szabályok vonatkoznak a nyilvánosan működő részvénytársaságokra!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszüntetése

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás közfoglalkoztató kiva alapja

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close