978 találat a(z) bírság cimkére

Százmilliós piacfelügyeleti bírság a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójának Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A magánszemély több, a jogszabály által tiltott módon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen – írja honlapján az MNB.

Munkaügyi előírásokon módosított a kormány, miniszteri rendeletek is változnak, két helyettes államtitkár felmentve Cikk

Több foglalkoztatási jogszabály is módosul március 1-jétől, április 1-jétől pedig a munkavédelmi bírságokra vonatkozó rendelkezések változnak a Magyar Közlöny 16. számában közöltek szerint.

21 millió forintos bírságot kaptak a tűzifával ügyeskedők Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatósági felügyelői többhónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra. A csalók nagyrészt eredetigazolás nélküli fatermékeket forgalmaztak. A hatóság összesen 21 millió forint értékű bírságot szabott ki az elkövetőkre, valamint tevékenységüket és két tehergépjármű használatát is megtiltották, olvasható a Nébih honlapján.

Hiányosságok a pénzmosás megelőzése területén – bírságolt az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, mivel – a felügyelet korábbi többszöri kötelezése ellenére – továbbra sincs olyan szűrési technikája, szabályrendszere és támogató IT-eszköze, amellyel ki tudja szűrni a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek valamennyi szokatlan tranzakcióját. A bank elmulasztotta a felügyelet által részére előírt belső ellenőrzési vizsgálat lefolytatását is arról, hogy bevezetett intézkedései javítják-e a kontrollkörnyezete hatékonyságát. A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmény megbízható működését, olvasható az MNB honlapján.

A nap kérdése: cégautós bírság esetén mi lehet elismert költség, és mi lesz adóalapnövelő? Cikk

Az év során a cégautó többször akadt fenn sebesség-ellenőrzésen, vagy kapott büntetést hiányosan vagy egyáltalán nem fizetett parkolás miatt. A bírságolók között előfordult hatóság [rendőr(fő)kapitányság], de gazdasági társaság (útdíjkezelő, közterület-kezelő; mindkettő kft.) is. NAV, helyhatóság, MÁK stb. nincs köztük. A kérdésem: a felsoroltak közül melyik minősítendő adózás szempontjából elismert egyéb költségnek, s melyikkel kell megemelni az adóalapot mint el nem ismert költséggel? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter a TruTax Kft. adószakértője válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Ráncfelvarrás a számviteli törvényben és az adózás rendjében kormányrendelettel Cikk

A veszélyhelyzetre hivatkozva két törvényen – a számvitelin és az adózás rendjén – is kozmetikázott a minap a kormány. Rendeletében a korábbiakhoz képest kiterjesztő és szűkítő előírások is vannak.

A jegybank 53,5 millió forintra bírságolta a KDB Bankot Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 53,5 millió forint bírságot szabott ki KDB Bank Európa Zrt.-re (KDB Bank) a vállalatirányítás, a belső védelmi vonalak, a kockázatmenedzsment, a működési és hitelkockázatok kezelése, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A versenyhivatal 90 millió forint bírságot szabott ki a Lidlre Cikk

Megtévesztően kommunikálta a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., hogy a „Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc”, ezért 90 millió forint bírságot szabott ki, az országszerte mintegy 200 áruházat működtető kiskereskedelmi vállalkozásra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.

30 millió forintos MNB-bírságba „futott bele” a Cetelem Bank Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálata nyomán összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra a vállalatirányítás, hitelkockázat, értékvesztés, adatszolgáltatás, számvitel, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a bank megbízható működését, de kiküszöbölésük elengedhetetlen, olvasható az MNB honlapján.

Kartellező sószóró cégek játszottak össze, 400 milliós bírságot kaptak Cikk

Újabb jelentős közbeszerzési kartellt zárt le a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH megállapította, hogy 2011 és 2014 között hét, többségében közbeszerzési tenderen, az ország jelentős útszóró só forgalmazó vállalkozásai versenykorlátozó egyeztetéseket folytattak és összejátszottak egymással. A nemzeti versenyhatóság összesen mintegy 400 millió forint bírságot szabott ki hat cégre, amelyek közül négy beismerte a jogsértést. A közbeszerzési eljárásokkal összefüggő versenykorlátozások a legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek számítanak, ezért a GVH kiemelten kezeli a közbeszerzési kartellek felszámolását.

Megugrott a GDPR-bírságok mértéke Európában Cikk

Tavaly rekordösszegű bírságot szabtak ki az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt Európában, a bírságok összértéke 36 százalékkal 1,78 milliárd euróra nőtt – állapította meg a DLA Piper jelentése.

10 millió forintra bírságolta a jegybank az MBH Bankot Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, mivel az nem teljes mértékben teljesítette a felügyeletnek, a jogelőd Takarékbankra vonatkozó korábbi határozatát a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságok miatt. Az MBH Bank nem teljeskörűen szűrte a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket, s hiányosan dokumentálta szűrési folyamata eredményeit – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Megjelent az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló rendelet Cikk

Az 1/2024. kormányrendeletet a Magyar Közlöny 2024. évi 2. számában hirdették ki január 9-én.

TOP 5 GVH bírság 2023-ban Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023-ban összesen több mint 2,2 milliárd forint összegű bírságot szabott ki vállalkozásokkal szemben. A Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda 2024. január 4-ei összefoglalójában kiderül, melyek voltak 2023-ban a legnagyobb versenyhatósági bírsággal érintett ügyek.

Jogszabálysértő közvetítői díjak – 17 milliós bírságot kapott a Credithill Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 17 millió forint bírsággal sújtotta a Credithill Kft.-t, egyebek közt azért, mert a pénzpiaci többes ügynök jogosulatlanul számított fel díjat ügyfeleinek a közvetítői tevékenységével összefüggésben, valamint az oktatási és nyilvántartási gyakorlata sem felelt meg a jogszabályoknak – írja honlapján az MNB.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3