361 találat a(z) béren kívüli juttatás cimkére

Készpénz béren kívüli juttatásként – gyerektartásdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk úgy döntött, hogy 2017. januártól havi 8 ezer forint készpénzt juttat béren kívüli juttatásként. Az a kérdésem a juttatással kapcsolatban, hogy kell-e belőle gyerektartást vonni? Válaszát ezúton is köszönöm!

Egy munkáltatónál heti 40 órás munkaviszony melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérem, ma az egyik ügyfelem az alábbi témában kért tájékoztatást tőlem. Van egy dolgozója (heti 40 órás munkaviszonyos, építőipari segédmunkás), aki messziről jár dolgozni. Felajánlaná neki a telephely egyik helyiségét, hogy lakjon ott. Szeretné gondnoknak is alkalmazni a heti 40 órán felül. Kivitelezhető ez, ha igen hogyan? Esetleg megbízással? A kapott lakás jár-e valamilyen adófizetéssel?

Céges parkoló dolgozónak Kérdés

Egy 90 fős társaság új székhelyre költözik, ahol egy mélygarázsban 30 férőhelyes parkolórészt bérelne. A parkolóhelyek napi 12 órás parkolási lehetőséget biztosítanak 7-19 óráig. A fenntartott parkolót igénybe vennék a dolgozók is, akik a saját gépkocsijukkal járnak be dolgozni. Adózás szempontjából van-e jelentősége, hogy a dolgozók esetleg a saját rendszámuk alapján veszik igénybe a mélygarázs parkolóját? A parkoló igénybevétele juttatásnak minősül-e a dolgozó felé? Van-e adó- és járulékvonzata a társaság, illetve a dolgozók esetében? Ha van adóvonzata, milyen megoldás(ok)ra lenne lehetőség, amellyel ez elkerülhető lenne?

Kell, vagy nem kell cafeteria? Tévhitek és megoldások Cikk

A nagy cégeknél a munkavállalói érdekvédelem vívmányának tekintik, szívesen alkalmazzák a cafeteriát, ám sok kis létszámú munkavállalót foglalkoztató vállalkozás vezetője, könyvelője – gyakran félreértések miatt – idegenkedik tőle, vagy éppen kötelezőnek véli a bevezetését. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat.

Béren kívül juttatott pénzösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nem teljesen világos számomra az szja-törvény 71. paragrafus (1) bekezdés a) pontja. Az itt említett juttatás kifizetése a kérdéses. Milyen módon fizethető ki a munkavállalónak? Átutalással lehetséges vagy csak készpénz formájában? Ha utalható, utalhatom bérfizetéskor a bérrel együtt, béren kívüli juttatás jogcímen számfejtve? Köszönöm válaszát!

Decemberben, januárban fizessen? Az áthúzódó kifizetések adószabályai Cikk

Az óév-újév fordulóján a különböző pénzbeli és nem pénzbeli kifizetéseket, juttatásokat érintő kérdés, hogy melyik év szabályai szerint kell az adókötelezettségeket megállapítani. Cikkünk a legfontosabb eseteket foglalja össze.

Így változik a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások adózása Cikk

Több ponton módosulnak januártól a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások adókötelezettségére vonatkozó szabályok. A NAV összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Decemberi étkezési jegy januári kiosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. december időszakra vonatkozó Erzsébet-utalványok járulékterhét jól gondolom, hogy már a 2017-es új szabályok szerint 49,56 százalék közteherrel kell leadóznom, amennyiben januárban osztanám ki? Vagyis a 2017. február 12-ei bevallásban kellene annak járulékait befizetnem. Pont emiatt szeretnénk úgy dönteni, hogy januárban már a készpénzes béren kívüli 8000 forintos juttatást szeretnénk kifizetni a munkabérrel együttesen a kedvező 34,22 százalék közteherrel, tekintve, hogy januári kifizetésről van szó és az étkezési jegyek járulékozásánál az átvétel dátuma számít. Kérem erősítsenek meg fenti gondolatomban! Köszönöm!

Természetbeni juttatás vagy nem? Kérdés

Egy áfaalany társaság meghívottaknak szervez szimulációs játékok formájában EU-népszerűsítő programot. A társaság fizeti e személyek részére a teljes ellátást. (Kaja, szállás üditő, utazási költség.) Kérdésem természetbeni juttatásnak minősül, vagy nem? Kell-e ezután szja-t és ehót fizetni vagy sem?

Lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél igénybe kívánják venni a lakáscélú támogatást. A kérdésem, hogy tagi jogviszonyban is lehetséges ez? Vagy csak munkaviszonyban? Lehet azt, hogy egész évben fizette a tag a hitel részleteit (itt egy tagi jogviszonyban lévő tulajdonosról lenne szó), és most, decemberben utólag megkapná visszamenőleg, amit lehetséges? Azt, hogy megfelel-e a feltételeknek az adós, ki dönti el? A munkáltató? Vagy a bank? A banknak milyen szerepe van ebben? Hogyan kell lebonyolítani ezt a gyakorlatban? Előre is köszönöm a választ.

Külföldi nyelvoktatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató egy munkavállalójának a külföldi nyelvi képzését állná. Milyen adóvonzata van a tanfolyam és a tanfolyamhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás támogatásának a munkáltató és a munkavállaló részéről? További szép napot!

Munkáltató által fizetett egészségbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató a munkavállalói, illetve azok családtagjai részére egészségbiztosítási szerződést kötött. Biztosítottak a a munkavállalók, illetve családtagjaik. A havonta fizetett összeg nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy a családtagok részére fizetett egészségbiztosítási díjakra az szja-törvény 1. számú melléklet 6.3 pontja szerinti adómentesség ugyanúgy fennáll? A társaságiadó-törvény szerint ezen összegek egyértelműen a nem a vállalkozás érdekében felmerült költségek. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel.

Szakmai kiállításon egységes öltözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai kiállításon egységes öltözetben jelennek meg az ügyfelek előtt a munkavállalók. A számla a munkáltató nevére szól. Nem minősül munkaruhának. A munkavállalónak jövedelem-e? Előre is köszönöm a válaszát!

Erzsébet-utalvány válallati felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem büfét és melegkonyhát üzemeltet egy nagyobb vállalatnál, ahol a dolgozók részben Erzsébet-utalvánnyal fizetnek neki. Kérésem, hogy a befolyt Erzsébet-utalványokkal ő rendelkezhet úgy, hogy azzal egészíti ki saját munkavállalói bérét mint béren kívüli juttatás? Előre is köszönöm válaszát. üdv JSZJános

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégünk szeretne lakhatási támogatást/albérleti hozzájárulást fizetni az egyik munkavállalónak, aki a munkahelyétől 100 kilométerre lakik. Az ingázás elkerülése miatt kibérelt egy kis lakást a munkavállaló, a cég pedig havi 50 ezer forintot fizetne neki. Sajnos az ingatlantulajdonos nem köt szerződést sem a céggel, sem a munkavállalóval. Milyen módon lehet neki fizetni ebben a formában, hogy ne bérként adózzon a juttatás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

T1041

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close