hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jó hír! Az év végéig szocho-mentes a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A munkáltatók időt nyertek, mert a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összegek után 2020. december 31-éig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Cikkünk olvasói kérdésekre is reagálva foglalja össze a gyakorlati tudnivalókat.

A „hosszabbítás” lehetőségét az adja, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet módosításáról szóló 225/2020. (V. 22.) kormányrendelet módosította a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet 3. §-ának (4) bekezdését.

A legtöbb olvasói kérdés arra vonatkozik, hogy a rendkívüli szabályok következtében az idén még mennyi SZÉP-kártya támogatás adható.

A bérek, munkadíjak mellett adható munkáltatói juttatások összegét jogszabály csak a költségvetési szervek által foglalkoztatottak esetében korlátozza. Eszerint az éves cafetéria-keret, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten adható SZÉP-kártya támogatás együttes nettó összege – törvény eltérő rendelkezése hiányában – 2020-ban nem haladhatja meg a 400 000 forintot [a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet 4. §].

Más foglalkoztatottak (ideértve a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjait is) esetében a munkadíj mellett adható juttatások összegére nincs kötelező értékhatár. A munkáltató eldöntheti, illetve a munkavállalókkal (érdekképviselettel) egyetértésben szabályozhatja, vagy az egyedi munkaszerződésekben rögzítheti, hogy a munkavállalók mindegyikének, vagy közülük egyes csoportoknak milyen keretben, milyen juttatásokat, milyen feltételekkel ad, csak arra kell ügyelnie, hogy a juttatás nem lehet a magánszemély tevékenységének ellenértéke. Ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya alszámlákra bármilyen összegű támogatás utalható, az adószabályok csak arról rendelkeznek, hogy a juttatásnak milyen adózási következményei vannak.

A fizetendő közterhek szempontjából a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya támogatás 2020. december 31-éig mentes a szociális hozzájárulási adó alól, így a munkáltatónak csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ugyanakkor az egyes meghatározott juttatásnak minősülő támogatás 1,18 szorosa után a 15 százalék személyi jövedelemadó mellett 17,5 százalék, 2020. július 1-jétől 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó is terheli a munkáltatót.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a béren kívüli juttatások értékhatára, illettve az éves rekreációs keretösszeg miként módosult, illetve további információkat kapjon a változások értelmezésével kapcsolatban!

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs