hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jó hír! Az év végéig szocho-mentes a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A munkáltatók időt nyertek, mert a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összegek után 2020. december 31-éig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Cikkünk olvasói kérdésekre is reagálva foglalja össze a gyakorlati tudnivalókat.

A „hosszabbítás” lehetőségét az adja, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet módosításáról szóló 225/2020. (V. 22.) kormányrendelet módosította a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet 3. §-ának (4) bekezdését.

A legtöbb olvasói kérdés arra vonatkozik, hogy a rendkívüli szabályok következtében az idén még mennyi SZÉP-kártya támogatás adható.

A bérek, munkadíjak mellett adható munkáltatói juttatások összegét jogszabály csak a költségvetési szervek által foglalkoztatottak esetében korlátozza. Eszerint az éves cafetéria-keret, illetve cafetéria-juttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten adható SZÉP-kártya támogatás együttes nettó összege – törvény eltérő rendelkezése hiányában – 2020-ban nem haladhatja meg a 400 000 forintot [a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet 4. §].

Más foglalkoztatottak (ideértve a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjait is) esetében a munkadíj mellett adható juttatások összegére nincs kötelező értékhatár. A munkáltató eldöntheti, illetve a munkavállalókkal (érdekképviselettel) egyetértésben szabályozhatja, vagy az egyedi munkaszerződésekben rögzítheti, hogy a munkavállalók mindegyikének, vagy közülük egyes csoportoknak milyen keretben, milyen juttatásokat, milyen feltételekkel ad, csak arra kell ügyelnie, hogy a juttatás nem lehet a magánszemély tevékenységének ellenértéke. Ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya alszámlákra bármilyen összegű támogatás utalható, az adószabályok csak arról rendelkeznek, hogy a juttatásnak milyen adózási következményei vannak.

A fizetendő közterhek szempontjából a béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya támogatás 2020. december 31-éig mentes a szociális hozzájárulási adó alól, így a munkáltatónak csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ugyanakkor az egyes meghatározott juttatásnak minősülő támogatás 1,18 szorosa után a 15 százalék személyi jövedelemadó mellett 17,5 százalék, 2020. július 1-jétől 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó is terheli a munkáltatót.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a béren kívüli juttatások értékhatára, illettve az éves rekreációs keretösszeg miként módosult, illetve további információkat kapjon a változások értelmezésével kapcsolatban!

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nonprofit kft. iparűzési adója

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gyed melletti foglalkoztatás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close