hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyakori kivás kérdések a veszélyhelyzeti szabályokról: személyi jellegű kifizetések

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A veszélyhelyzeti könnyítések eredményeképpen a kivás adóalanyok az adókötelezettség megállapításánál 2020. március–június hónapokra a kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben nem tekintik adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét, amennyiben tényleges főtevékenységük a kormányrendeletben részletezett területek valamelyikéhez tartozik. Az érintett kivás adóalanyok esetében azonban sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi számít személyi jellegű kifizetésnek, így cikkünk ezeket veszi górcső alá.

A COVID-19 miatt a veszélyeztetett ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára a [koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló] 61/2020. számú kormányrendelet adó- és járulékkedvezményt biztosít. Ez vonatkozik a kisvállalati adó azon alanyaira is, amelyek bizonyos tevékenységet tényleges főtevékenységként folytatnak (pl. vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, utazásszervezés stb. – a teljes lista a kormányrendelet 1. § (10) bekezdésében található); ebben az esetben e kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben a 2020. március, április, május, június hónapra történő kisvállalatiadó-kötelezettség megállapításánál nem tekintik kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. A kormányrendelet eltérő rendelkezésének hiányában a teljes személyi jellegű kifizetés mentes a kisvállalati adó alól.

A kisvállalati adó alanyai részéről gyakran felmerülő kérdés, hogy az említett kedvezményes szabály alkalmazását befolyásolja-e, ha a személyi jellegű kifizetések juttatására nem munkaviszonyban, hanem pl. megbízási jogviszonyban, bedolgozói jogviszonyban kerül sor.

Személyi jellegű kifizetésnek – egyebek mellett – azon személyi jellegű ráfordítás minősül, amely a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerint járulékalapot képez az adóévben. A tag esetében személyi jellegű kifizetésként (Tbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelemként) a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb.

Szintén személyi jellegű kifizetésnek minősül a kisvállalati adó alkalmazásában
♦ a Szocho törvény (a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény) 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti béren kívüli juttatás, illetve
♦ a Szocho. törvény 1. § (4) bekezdés b) pontja szerinti béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen további személyi jellegű kifizetések lehetségesek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close