hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyakori kivás kérdések a veszélyhelyzeti szabályokról: személyi jellegű kifizetések

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A veszélyhelyzeti könnyítések eredményeképpen a kivás adóalanyok az adókötelezettség megállapításánál 2020. március–június hónapokra a kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben nem tekintik adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét, amennyiben tényleges főtevékenységük a kormányrendeletben részletezett területek valamelyikéhez tartozik. Az érintett kivás adóalanyok esetében azonban sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi számít személyi jellegű kifizetésnek, így cikkünk ezeket veszi górcső alá.

A COVID-19 miatt a veszélyeztetett ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára a [koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló] 61/2020. számú kormányrendelet adó- és járulékkedvezményt biztosít. Ez vonatkozik a kisvállalati adó azon alanyaira is, amelyek bizonyos tevékenységet tényleges főtevékenységként folytatnak (pl. vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, utazásszervezés stb. – a teljes lista a kormányrendelet 1. § (10) bekezdésében található); ebben az esetben e kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben a 2020. március, április, május, június hónapra történő kisvállalatiadó-kötelezettség megállapításánál nem tekintik kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. A kormányrendelet eltérő rendelkezésének hiányában a teljes személyi jellegű kifizetés mentes a kisvállalati adó alól.

A kisvállalati adó alanyai részéről gyakran felmerülő kérdés, hogy az említett kedvezményes szabály alkalmazását befolyásolja-e, ha a személyi jellegű kifizetések juttatására nem munkaviszonyban, hanem pl. megbízási jogviszonyban, bedolgozói jogviszonyban kerül sor.

Személyi jellegű kifizetésnek – egyebek mellett – azon személyi jellegű ráfordítás minősül, amely a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) szerint járulékalapot képez az adóévben. A tag esetében személyi jellegű kifizetésként (Tbj. szerint járulékalapot képező összes jövedelemként) a minimálbér 112,5 százalékát kell figyelembe venni, ha a tagra jutó személyi jellegű ráfordítás ennél alacsonyabb.

Szintén személyi jellegű kifizetésnek minősül a kisvállalati adó alkalmazásában
♦ a Szocho törvény (a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény) 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti béren kívüli juttatás, illetve
♦ a Szocho. törvény 1. § (4) bekezdés b) pontja szerinti béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen további személyi jellegű kifizetések lehetségesek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozók közötti kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs