68 találat a(z) bérelt ingatlan cimkére

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2020 márciusában kezdte meg vendéglátós egyéni vállalkozói tevékenységét áfaalanyként. Az üzletet egy kft.-től bérli 3 éve, eddig mint magánszemély, mostantól mint egyéni vállalkozó. Az elmúlt években az üzlet kialakítása-átalakítása kb. 1 ,5 millió Ft volt (glett, festék,csavarok járólap, vezetékek, design). A munkát a vállalkozó saját maga végezte, egyedül a festésről van számla. Ha ennek a vészhelyzetnek vége, nyitni szeretne. Kérdésem áfára, illetve szja-ra is vonatkozna. Az szja-törvény költségelszámolásról szóló 11. számú melléklete a tevékenység megkezdése előtt 3 évvel beszerzett a tevékenység végzése során felhasznált anyagot, beszerzett tárgyi eszközt megengedi elszámolni, de a jelen esetben felmerült kiadások az üzlet kialakításához kapcsolódnak. Tehát akkor ezeket semmilyen formában nem számolhatom el? Ebből kifolyólag a számlák áfatartalmát is figyelmen kívűl kell hagynom? Esetleg kezelhetem mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? Aggályom, hogy mindent ő maga csinált vagy legalábbis munkadíj számla nincs. A bérleti szerződésben rögzítésre került, hogy a bérleti szerződés megszűnésével a bérlőnek nem kell visszaalakítania az üzletet az eredeti állapotra. Köszönöm lőre is a válaszukat

Építőipar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. bérelt ingatlanon átalakítást végez. Tavaly már készült egy számla, amit a kivitelező benyújtott, a megrendelő kifizetett. A további munkálatokra díjbekérőre előleget utalt át a megrendelő. Majd a kivitelező eltűnt. Tehát nincsen számla az előlegről, valamint átiratta a cégét az egyik dolgozóra, azaz még ügyvezetőként sem található. A lakcímén egy hétvégi ház található. Azaz nemcsak az előleg elszámolása, hanem a legelső számla áfájának a levonhatósága is kérdéses, nem tudjuk, hogy megtehetjük-e? Mi a véleménye? 1. Az első számla áfáját levonásba helyezhetjük? 2. Miként kell lepapírozni, hogy az átutalt előlegről nincsen dokumentum, hogyan kell szerepeltetni a könyvekben? 3. Feljelentést kell tenni a rendőrségen a bizonyítás miatt? Mi a hivatalos eljárás? Köszi szépen a válaszát! Tisztelettel, Hné Zsuzsi

Magánszemélytől bérelt ingatlan felújítása, majd visszaadása Kérdés

Kft. bérel egy ingatlant (nem lakóingatlan, hanem szálláshely) magánszemélytől, melyen elvégzett nettó 10 millió forint összegű beruházást. A kft. a beruházás áfáját visszaigényelte, és a beruházásra a könyveiben 6 százalékos értékcsökkenést számolt el. Bérleti díjat rendesen fizetett. Most, 4 év után az ingatlant visszaadja a kft. Kérdés, hogy mi a legkedvezőbb megoldás, ha erről előzetesen nem kötöttek megállapodást? Hogyan kell kiszámlázni vagy visszaadni, és melyik esetben milyen adóvonzata van a kft.-nél és a magánszemélynél?

Bérelt ingatlan megvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 20 éve bérli egyik kft.-tagunktól az ingatlanát. Ezt az ingatlant szeretnénk megvásárolni. A bérleti szerződésünkben a bérlet időszaka alatt magasabb összegű értéknövelő beruházást is hajthatunk végre, amit meg is tettünk a 20 év alatt. Értéknövelő beruházás bruttó értéke 30 millió forint, a könyv szerinti érték 12 millió forint. Vásárlás után hogyan kell rendezni a bérelt ingatlanon végzett beruházásokat? Piaci értéknek 13 millió forintot határoztunk meg közösen. – A bérbeadó megvásárolja 12 millió forint plusz áfa összegért, vagy térítés nélkül átveszi a magánszemély. Kell-e áfát fizetnie, illetve mi után fizeti a 15 százalék szja-t, szochót? A bérbeadó nem tart igény rá, és nem is hajlandó a beruházási növekmény ellentételezésére. Mi a helyzet az szja-val és az áfával? – A megvásárolt ingatlan értéke csökkenti-e a kivaalapot? – A megvásárolt ingatlan értékére rá kell-e vezetni a bérelt ingatlan T oldalán lévő beruházást és a hozzá tartozó értékcsökkenést? – Adózás szempontjából melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb a bérlő és a bérbeadó részéről? Köszönettel: Sáriné

Bérelt épület eredeti állapotának helyreállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk épületek, irodák bérbeadásával foglalkozik. Egyik bérlővel a bérleti szerződés megszűnésekor megállapodást kötöttünk, hogy kifizeti az épület eredeti állapota helyreállításának költségét (mivel ezt cégünk fogja elvégezni). Hogyan kell könyvelni a kapott összeget? Köszönöm válaszát.

Bérelt ingatlan adózása Kérdés

Ha a társaság ingatlant (adott lakást) bérel, de az nem köthető egy magánszemélyhez, hanem mindig azok a munkavállalók használják, akiknek a munkájuk miatt a másik településre kell utazniuk, jelent-e adózás szempontjából a munkáltatónak és a munkavállalónak adófizetési kötelezettséget?

Bérelt ingatlan, telephely bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. főtevékenysége emberi erőforrás gazdálkodás, amelynek keretében ügyfélszolgálati tevékenységet végez, vagyis megbízói ügyfeleit fogadja és elvégzi a velük kapcsolatos adminisztratív feladatokat. Ezt a tevékenységét saját tulajdonban lévő, vagy bérelt ingatlanokban folytatja saját alkalmazottaival, ezeket az ingatlanokat bejelentette telephelyként, és ezeken a településeken megfizeti a hipát. Van azonban olyan bérelt ingatlana, ahol a fenti tevékenységet nem folytatja, hanem továbbadja bérletbe egy másik cégnek. Kérdésem, hogy ezek a bérelt és tovább bérbe adott ingatlanok keletkeztetnek-e iparűzésiadó-kötelezettséget, illetve ugyanezeket az ingatlanokat be kell-e jelenteni telephelyként? Üdvözlettel: Pintér László

Bérelt ingatlan rezsiköltségének bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély az ingatlanának egyik helyiségét a saját bt.-jének adja bérbe 0 forintos havidíjért. A használt helyiségre nincs külön mérőóra felszerelve, a szolgáltatók számlái a magánszemély nevére érkeznek. A rezsiköltségek arányos részét a vállalkozás megfizeti. Milyen bizonylatot kell kiállítania a magánszemélynek ahhoz, hogy a vállalkozás is elszámolhassa költségként a víz, áram, fűtés költségét? A magánszemély adószámmal nem rendelkezik. Köszönöm.

Bérelt ingatlanon felújítás Kérdés

Bérelt ingatlanon (határozatlan a bérleti szerződés) felújítást végeznek. (Kettős könyvvitel.) Az épületet teljesen felújítják. Az anyagköltség egyértelmű. Vannak olyan munkálatok, amiben nem vagyok biztos: – bérek, szolgáltatások, – dolgozók bére és járuléka, – egyszerűsített dolgozók bére és járuléka, – villanyszerelési számla, – vízvezeték szerelése, – földmunka (tereprendezés) számla, – asztalosmunkák, – érintésvédelem. Köszönöm szépen előre a segítséget.

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem bérelt ingatlanon végzett felújítás költségelszámolásával és az áfa levonásával kapcsolatos. Cukrászdát és cukrászüzemet működtetek egyéni vállalkozás keretében. A cukrászdát és a cukrászüzemet házastársammal közösen 1995-ben építettük, és az egyéni vállalkozás részére ingyenesen használatba adtuk. A használatbaadási szerződés tartalmazza, hogy a karbantartási, felújítási munkálatok elvégzése a használatba vevő feladata. Kérdésem, hogy a felújítással kapcsolatban felmerült kiadás a felmerülés évében költségként elszámolható-e, vagy csak értékcsökkenthető? A felújítással kapcsolatos kiadás áfatartalma levonásba helyezhető-e? Áfaalany vagyok, az általános szabályok szerint. 1995-ben magánszemélyként építkeztünk, a cukrászda és a cukrászüzem számláiból áfalevonás nem történt. Köszönöm!: Zsmami

Bérelt ingatlan felújítása, berendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérem szíves véleményét. Egy kft. magánszemélyektől bérel lakás besorolású ingatlant mintateremnek. Az ingatlant át kell alakítani, mely munkálatokat a bérlő végezteti el, illetve gyártatja le a berendezéseket, amik részben beépített, egyedi bútorok, részben egyéb irodai berendezések. A kérdés az, hogy az átalakítással kapcsolatos beérkező számlák áfája, illetve a bútorok áfája visszaigényelhető lesz e? Köszönettel.

Bérelt ingatlan megvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. megvásárolja az eddig általa bérelt raktárépületet. A bérlet időszakában a raktáron értéknövelő beruházást hajtott végre magasabb összegben, mint amennyiért a raktárt megvásárolta. A bérelt ingatlanon végzett beruházás után kisvállalkozói beruházási adóalap-kedvezményt vett igénybe. 1. A megvásárolt raktárépületet milyen értéken fogja aktiválni? A megvásárolt értéken, vagy az épületen (a bérlés időszakában) elvégzett beruházási értékkel is növelni kell a bekerülési értéket, vagy az kivezetésre kerül? 2. Mi történik a beruházási adóalap-kedvezménnyel? A bérelt ingatlan megszűnik, de a saját tulajdonába kerül a raktárépület. Keletkezik-e adóalapnövelő tétel? Továbbra is az ingatlanok között tartja nyilván, csak más főkönyvi számon. Előre is köszönöm válaszát.

Ingatlan ingyenes átadása – hogy adózik a kapcsolt vállalkozás? Cikk

Átadható-e térítés nélkül a hozzáépített ingatlan egy kapcsolt vállalkozásnak? Milyen adó- és illetékfizetési kötelezettség keletkezik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close