385 találat a(z) bér cimkére

Átírná a munka törvénykönyvét a szakszervezeti szövetség Cikk

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egy Fehér könyv nevű dokumentumban foglalta össze tagjai elvárásait a kormányzati szerepre készülő pártok számára, javaslatokat fogalmazva meg többek között a munka törvénykönyve módosítására, a bérek további emelésére.

Praxis vásárlása, orvos bér Kérdés

Egy egészségügyi területen tevékenykedő kft. praxist vásárolt. A praxissal megszerzésével kapcsolatosan van-e illetékfizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor hova és hogyan kell a vásárlást bejelenteni, hogyan veti ki és mely hatóság veti ki az illetéket? Van-e olyan speciális egészségügyi dolgozókra vonatkozó jogszabály, mely a garantált bérminimum felett ír elő bérezési kötelezettséget (állami intézményekre vonatkozóan mely jogszabály rendelkezik a kötelező bérezési szintekről)? A kft. egészségügyi állami – OEP-finanszírozott – közintézményeknek és a lakosság felé is számláz.

Külföldi kikuldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem külföldi kiküldetéssel kapcsolatban a következő: kft. havidíjas alkalmazottja –ügyvezető – 4 napos külföldi kiküldetésen volt, ami csütörtöktől vasárnapig tartott. A 4 napra járó kiküldetési napidijon felül szombat vasárnapra jár-e neki munkabér vagy túlóra, vagy a szombat-vasárnapi munkavégzésért jár-e plusz pihenőnap? Mivel külföldi kiküldetésen volt, az utazási időre jár-e dijazás? Köszönettel a választ.

Elkezdődtek a bértárgyalások a Tesconál Cikk

A Tesco és a vállalatnál működő szakszervezetek, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) megkezdték a jövő évi béremelésről szóló tárgyalásokat – olvasható a vállalat és a munkavállalói érdekképviseletek közös közleményében, amit csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Szakmai gyakorlat Kérdés

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 44. § (1) szerinti hallgatói munkaszerződés alapján foglalkoztatott hallgató 8 hetes szakmai gyakorlatának idejére mekkora összeget kell a szakmai gyakorlóhelynek minimálisan kifizetnie?

Állásidőre járó bér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hogyan kell eljárni olyan esetben, amikor a munkáltató több műszakos munkarendben, munkaidőkeretben foglalkoztatja a munkavállalókat és egyik munkanapon a szolgáltató karbantartási munkája miatti egésznapos áramszünet kapcsán nem tudnak munkát végezni a dolgozók. Ilyen esetben kiadhat-e jogszerűen szabadságot a munkáltató? Vagy semmiképpen nem lehet szabadságot kiadni és állásidőre járó munkabért kell fizetni? És van-e különbség annak kapcsán, ha ez a nap mondjuk nem hétköznapra esik, hanem hétvégére? Válaszukat előre is köszönjük!

Kft.-tag és ügyvezető Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék szakmai véleményt kérni: A kft.-ben kettő fő tag van és mindketten ügyvezetők. Ügyvezetői megbízatásuk határozatlan időre szól a társasági szerződés alapján, amely azonban nem rendelkezik arról, hogy milyen jogviszonyban látják el az ügyvezetői teendőket. Az egyik tag munkaviszonyban, heti 20 órában értékesítési vezető (FEOR 1333), bruttó bére 80 500 forint/hó. A törzsbetét aránya 90 százalék. Az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban, havi 1 forintért látja el. A másik tag is munkaviszonyban, heti 20 órában dolgozik a cégben eladóként, bruttó bére 80 500 forint/hó. A törzsbetét aránya 10 százalék. Az ügyvezetői teendőket díjazás nélkül végzi, azaz havi 0 forintért. Természetesen mindkét tag a T1041-en munkaviszony alapján be van jelentve. Jó ez így? Elég a garantált bérminimum felének a megfizetése, vagy nem szükséges legalább a havi minimálbér alkalmazása? Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Téglásné Lippert Erika Nodytax Kft ügyvezetője

Tekintélyes béremelés lesz az egészségügyben Cikk

Jelentős bérfejlesztést jelentett be novemberre az egészségügyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 102. kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Járulékszabályok a munkaviszony megszűnése utáni kifizetéseknél Cikk

Gyakran előfordul, hogy volt munkavállaló számára – tehát a biztosítási jogviszony megszűnését követően – kell a munkáltatónak valamilyen juttatást vagy elmaradt bért kifizetnie. Az ezekhez kapcsolódó közterhek megállapítása és bevallása során könnyen el lehet bizonytalanodni; különösen igaz ez az egyéni járulékokra, amelyekhez ellátás is kötődik.

Szakmai gyakorlat díjazása Kérdés

Az Nftv., valamint a kapcsolódó 230/2012. Korm. rendelet előírása alapján hallgatói munkaszerződéssel egyetemi hallgatók nyári gyakorlatukat töltik társaságunknál, mely gyakorlat a 6 hét egybefüggő időtartamot meghaladja, ezért arra kötelezően díjazás jár. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy ebben az esetben jár-e az első 6 hétre is a díjazás, vagy csak a hatodik hét letelte után kell díjazást fizetni (minimuma hetente a minimálbér 15%-a)?

Nyugdíj- és béremelés lesz Szerbiában Cikk

Jövőre öt százalékkal emelkednek a nyugdíjak, míg a közalkalmazottak bérét 5-10 százalékkal növelik – jelentette be Ana Brnabic szerb kormányfő a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint.

10 százalék fölött emeli a béreket az Auchan Cikk

Átlagosan 13,6 százalékkal emeli az áruházi alkalmazotti munkakörben foglalkoztatottak bérét az Auchan november 1-jén, és a cég létszámbővítést is tervez a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével folytatott tárgyalásokat követően.

Közösségen belüli számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi székhelyű társaság és munkavállalója, valamint többségű tulajdonos külföldi társaság (a továbbiakban: anyavállalat) között, hármas megállapodás jött létre a munkavállaló kirendeléséről. A munkavállaló mint üzletfejlesztési igazgató, Közép- és Kelet-Európa területén végez piackutatásokat, elemzéseket, vállalkozási, beruházási javaslatokat készit. Csakis az anyavállalat felé tartozik beszámolási kötelezettséggel. A munkavállaló munkavégzési helyét (kivéve utazások) jogosult maga is megválasztani akár otthoni munkavégzéssel is (Magyarország). Az anyavállalat havonta, számla ellenében megtéríti a munkavállalóval kapcsolatban felmerűlt költségeket (bér+járulék, személygépkocsi bérlése, telefonköltség). Legyen kedves segíteni a kiállítandó számla áfatartalmával kapcsolatban! (Gondolom, a gépkocsi bérlése és telefonköltség áfás, a bér és a járulék?)

Egy magyar átlagosan nettó 840 euróval keres kevesebbet, mint német kollégája Cikk

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt követeli, minden munkavállaló kapjon tisztességes fizetést és méltányos foglalkoztatási feltételeket bárhol is éljen az Európai Unióban.

Nagy a bérkülönbség az ország nyugati és keleti fele között Cikk

Több tekintetben is csökkent az ország nyugati és keleti fele közötti különbség, a jövedelmek terén azonban továbbra is hatalmas a szakadék – írja szombati lapszámában a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs