hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őszi betakarítás: kell-e adózni?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Napszámosok csapataival, rokonokkal, barátokkal folyik a szőlőszüret, gyümölcsszedés. Kell-e és ha igen, hogyan kell adózniuk a szüretelőknek?

Alkalmi munkások, napszámosok

A termények betakarítása tipikusan idényjellegű tevékenység, amelyhez a nagyméretű gazdaságok számára az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás biztosít rugalmas alkalmazkodási lehetőséget. Ennek szabályait a munka törvénykönyve (Mt.) 201–203. §-a, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) tartalmazza.

Az egyszerűsített foglalkoztatás az adóhatóságnál bejelentési kötelezettséggel járó olyan választható munkaviszony, amelyet többek között mezőgazdasági (növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó) idénymunka esetén a gazdaságok, gazdák határozott időre létesíthetnek a napszámosokkal.

Az egyszerűsített foglalkoztatás időtartama korlátozott, mezőgazdasági idénymunka esetén azonos felek között nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a mezőgazdasági idénymunkára, a háztáji, hétvégi kertészkedők kisegítőire és a rokoni, baráti segítőkre vonatkozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close