157 találat a(z) ajándékozás cimkére

Befektetési arany ajándékozása Kérdés

Ingyenes termék átvétele harmadik országból Kérdés

Saját részvény megszerzése ajándékozással Kérdés

Kft.-üzletrész ajándékozása egyenes ági rokonnak Kérdés

Illetékmentes lett a testvérek közötti öröklés és ajándékozás Cikk

2020. július 8. óta értéktől függetlenül illetékmentes a testvérek közötti öröklés és ajándékozás. Korábban csak az egyenes ági rokonok, tehát a szülő és gyermek, valamint az özvegy és házastárs örökrésze és ajándéka mentesült az illeték alól – írja honlapján a NAV.

Kihirdették a testvérek közötti ajándékozást és öröklést illetékmentessé tevő törvénymódosítást Cikk

Megjelent a június 23-ai Magyar Közlönyben az illetéktörvényt módosító jogszabály, mely szerint illetékmentessé válik a testvérek közötti öröklés és ajándékozás, ugyanekkor a polgári törvénykönyv módosítása is szükségessé vált.

Ingatlanértékesítés egyéni vállakozóként Kérdés

Illetékmentes lesz a testvérek közötti öröklés, ajándékozás Cikk

Már a nyáron életbe léphet az a törvénymódosítás, mely szerint nem kellene illetéket fizetni a testvérek közötti ajándékozás és öröklés után – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Egyszemélyes kft. törzstőke és ajándékozás Kérdés

Illetékmentessé tennék a testvérek közötti ajándékozást és öröklést Cikk

A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól – erről kívánnak törvényjavaslatot beterjeszteni a parlamentnek Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei.

Tulajdonrész ajándékozása egyeneságbeli rokonnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni annak eldöntésében, hogy ügyfelem és gyermeke hogyan jönnek ki az alábbi helyzetből a legpraktikusabban. Kft. két tulajdonossal. Az egyik tulajdonos már nyugdíjas, szeretné az üzletrészét ajándékba adni vér szerinti gyermekének. Illeték és adó szempontjából mi a legkedvezőbb számukra, az ajándékozás vagy a piaci értéken történő eladás? Megtisztelő válaszát köszönöm. V.Mária

Illetékkötelezettség és illetékmentesség vagyonkezelő alapítványoknál Cikk

A vagyonkezelő alapítvány vagyonszerzése jellemzően illetékköteles, személyes illetékmenteség nem illeti meg. Természetesen, ha a vagyonszerzés célja vagy formája miatt az illetékekről szóló törvény (Itv.) illetékmentességről rendelkezik, az a vagyonkezelő alapítvány esetében is érvényesíthető. Ezen kívül – a vagyonkezelő alapítványok, illetve kedvezményezettjeik tekintetében – sajátos rendelkezést tartalmaz az illetéktörvény.

Ingatlanajándékozás és -értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy édesanya és fia 50–50 százalékban tulajdonosai egy lakóingatlannak, amit 2018-ban vásároltak 30 millió forintért. Az ingatlan 2020-as piaci értéke 45 millió forint. A fiú 2020-ban ajándékozás útján átadná 50 százalékos tulajdoni hányadát 22,5 millió forint értékben édesanyjának, aki 2020-ban a már 100 százalékos tulajdonát visszaajándékozná fiának 45 millió forint értéken. A fiú ezután a 100 százalékos tulajdonában lévő ingatlant 45 millió forint összegért értékesíti harmadik személy felé. A kérdés az, hogy az édesanyának és a fiúnak ügyletenként milyen adó- és illetékfizetési kötelezettsége keletkezik? Adózás szempontjából jobban járnak-e így az ajándékozás miatt. Vagy kedvezőbb-e az a megoldás, ha közösen értékesítik tulajdonrészeiket és a "klasszikus" 5 éves figyelési idő elszámolást választják, figyelembe véve a felmerülő egyéb költségeket? Válaszát köszönöm!

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a megerősítését, hogy ha valaki családon belül (nagyszülő az unokának) nagyobb pénzösszeget, valamint házat ajándékoz, akkor az illetékmentes, és a NAV felé sem kell jelezni. A pénzösszeg átutalással került átadásra. Illetve az lenne a kérdésem, hogy a pénzösszeg ajándékozásáról szükséges-e valamilyen nyilatkozat? A ház ajándékozásának természetesen nyoma van.

Kft. eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: amennyiben a kft.-t eladnák 100%-ban, de oly módon, hogy a kft.-ben lévő ingatlanokat és gépeket a tulajdonosok kivennék, akkor milyen fizetési kötelezettségek keletkeznek és kinek? Oly módon meg lehet ezt oldani, hogy a cég odaajándékozza az ingatlanokat és tárgyi eszközöket a tulajdonosoknak? És ebben az esetben a tulajdonosoknak kell ajándékozási illetéket fizetni? Vagy a vételár részeként tüntetik fel ezeket a tételeket, és akkor úgy adózna, mint az üzletrészeladásnál? Esetleg milyen egyéb megoldások lehetségesek? Előre is köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close