337 találat a(z) adatvédelem cimkére

Milliós bírság az ügyfél telefonszámának tárolásáért Cikk

Egymás után hozza a GDPR rendelkezéseit érvényesíteni kívánó döntéseit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Ezen friss döntések egyikét mutatjuk be, mely azt vizsgálja, hogy az adatkezelő milyen szempontok alapján kezelheti az érintett (ügyfele) kapcsolati telefonszámát.

Ennyi személyes adat indokolt az ügyfelek azonosításához Cikk

Az ügyfelekkel összefüggésben számos személyes adatot kell kezelni, amelynek során meg kell felelni a GDPR előírásainak, illetve az adatkezelésekről megfelelően tájékoztatni is kell az ügyfeleket. Összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat, amelyekre ennek során ügyelni kell.

Adatvédelem: lehet-e fénymásolni a munkavállalók, ügyfelek iratait? Cikk

A munkáltatók Magyarországon rendszerint lefénymásolják a munkavállalók személyi igazolványát, lakcímkártyáját, adókártyáját, diplomáját és minden egyéb olyan dokumentumát, amelynek valóságtartalmát a későbbiekben alá kívánják támasztani. Sok esetben hasonlóképpen járnak el a szolgáltatók is. Ez önmagában akár jogos lépésnek is tűnhet. A magyar felügyeleti hatóság azonban nem tartja jogszerű adatkezelésnek az okiratmásolást.

Büntetés térfigyelő kamerák miatt Cikk

A térfigyelő kamerák belelátnak az életünkbe, néha egyenesen bosszantó, de az adatvédelmi jogszabályok korlátozzák ezek használatát. Társasházat bírságolt meg a NAIH decemberben egymillió forintra, mert a felvételeket nem adták ki egy magánszemélynek – közölte a Nemzeti Adatvédelmi Szövetség.

A NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat! Cikk

Naponta több bejelentés is érkezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI), miszerint a közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat. A csalók repertoárja egyre szélesebb, már nemcsak e-mailben, hanem sms-ben, sőt, élő telefonhívással is próbálkoznak – figyelmeztet a NAV.

Okmányok beléptetésnél Kérdés

Rugalmasabb lesz az Mt. adatvédelmi szabályozása Cikk

Idén tavasszal a munka törvénykönyve is módosul az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletével (GDPR) összefüggésben. A változás a munkáltatóknak számos területen nagyobb mozgásszabadságot biztosít, így érdemes alaposan szemügyre venni. Ezzel egyidejűleg a szabályozás lényegesen bonyolultabbá is válik, megfelelő szakértelem hiányában ezen lehetőségekkel nem fogunk tudni élni. Nézzük mire is kell különösen ügyelnünk!

Megjelent a márciusi VálaszAdó Cikk

Elkezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a kormány több új törvény-, illetve módosító javaslatot terjesztett a Parlament elé, ismét új szabályokkal ismerkedhetnek az adózók, magánszemélyek és cégek egyaránt.

Változnak az egészségügyi adatok kezelésének szabályai Cikk

Változik az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény (Eüak.) a nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett, az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslatcsomag részeként.

Személy- és vagyonvédelem: változó adatvédelmi szabályok Cikk

Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) tükrében módosul a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (Szvmtv.) is. Az alábbiakban ennek legfontosabb részleteit ismertetjük.

GDPR: kiszabta a NAIH az első bírságot, mulasztásban a cégek többsége Cikk

A cégek többsége nem tud teljes mértékben eleget tenni az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) rögzített követelményeknek – derül ki az EY és az International Association of Privacy Professionals 550 biztonságtechnikai szakértővel készített nemzetközi kutatásából.

ÍH 2018.136 Jogszabályok és jogi tartalmak

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a perbeli m.-i megbízott az alperes munkaszervezetében dolgozik, helyi és külső reprezentációs keretre jogosult. Az alperes közpénzből biztosítja az arra jogosultak részére a reprezentációs keretösszegeket. Az elsőfokú bíróság által megjelölt 14/2016. (V. 18.) MK KÁT, a 22/2016. (IX. 30.) MK KÁT és a 3/2017. (V. 23.) MK KÁT utasítások szerint a külső reprezentációs kiadásokat a közigazgatási államtitkár által meghatározott keretösszegr...

Adatvédelem: aggódnak a netes felhasználók és a szakértők is Cikk

A hazai internetezők kétharmada aggódik a róla tárolt információk biztonsága miatt, az adatvédelmi tájékoztatókat mégis csak a megkérdezettek mintegy 20 százaléka olvassa el – hívták fel rá a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal (NAIH) elnökhelyettesei és az EY tanácsadói a cég Versenyjog és adatvédelem című konferenciáján. A szakértők egyetértettek abban, hogy a GDPR előrelépést jelent a tudatos fogyasztók megfelelő tájékoztatásában, de további lépésekre van szükség, hogy a személyes adatok kezeléséről rendelkezhessenek a felhasználók.

4+1 tipp az adatvédelmi bírság elkerülésére ügyfélszolgálatot működtetőnek Cikk

Az ügyfélszolgálatokon naponta rengeteg személyes adat keletkezik, amelyek kezelését, tárolását az új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) alapján már szigorúan ellenőrzik. Egy telefonhívásnál azonban nincs mód arra, hogy az ügyfelek egy rubrikába kattintott X-szel jelöljék az adatkezeléshez való hozzájárulásukat. Hogyan válhatnak GDPR-kompatibilissé az ügyfélszolgálatok? A call centereket üzemeltető Arenim Technologies szakértői az első ellenőrzések tapasztalatai alapján összeszedték, mire érdemes figyelniük a vállalatoknak.

GDPR Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátás számlázása EU-ba

Nagy Norbert

adószakértő

Zárt végű pénzügyi lízing felmondása

Nagy Norbert

adószakértő

Számlaadás helyett nyugta kiállítása

Kelemen László

adószakértő, jogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X