517 találat a(z) adatvédelem cimkére

Munkahelyi alkoholszondás ellenőrzés Cikk

A munkáltató alkalomszerűen alkoholszondás vizsgálatot rendelhet el bizonyos munkavállalók esetében? Esetleg egy napon végig szondáztathatja az összes munkavállalóját? Mit tehet a munkáltató, ha valamelyik munkavállalója megtagadja a szondáztatást? Olvasónk kérdéseire dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Adatvédelem és közösségimédia-jelenlét Kérdés

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása Kérdés

Adatvédelem: amikor korlátozott, milyen információkhoz lehet hozzáférni Cikk

Az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) számos érintetti jog mellett biztosítja az úgynevezett hozzáférési jogot is. Ennek részleteivel egyre több hazai, illetve tagállami döntés is foglalkozik. Cikkünkben ezt a jogot járjuk körbe gyakorlati szempontból.

Az adat is a vállalati vagyon része: védje a támadásoktól, és főleg ne hagyja veszni! Cikk

Az utóbbi időszak robbanásszerű digitális fejlődése és a felhőtechnológia térnyerése a számos pozitívumot hozott magával a magyar kkv-szektorban. A sikertörténetet azonban beárnyékolják a veszélyek: a kiberbiztonsági kockázatok és a hackertámadások megnövekedése, vagy a gondatlan adatvesztésből adódó károkozás. Az iSolutions összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Szinte lehetetlen személyes adatokat szabályosan továbbítani az USA-ba: itt vannak az okok Cikk

Az Európai Unió területén a személyes adatok kezelését és védelmét az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szabályozza. Ennek értelmében személyes adat az Európai Gazdasági Térségen kívüli területre abban az esetben továbbítható, ha az adatok védelmének megfelelősége biztosított. Az USA jogának megfelelőségével azonban több probléma is akad, melyekre a felek (EU, USA) közös megoldást igyekeznek találni. Ilyen kísérlet körvonalazódott, amikor Biden elnök európai látogatást tett. A részleteket az alábbiakban mutatjuk be.

Sok a panasz a társasházi kamerákra: ezekhez a szabályokhoz kötött a megfigyelés Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság növekvő számban kap olyan panaszokat, melyek társasházi kamerás megfigyelésekkel kapcsolatosak. Az alábbiakban ezen döntések fontosabb jellemzőit mutatjuk be.

Brutális adatvédelmi bírságot szabott ki a NAIH mesterséges intelligencia alkalmazásáért Cikk

Friss határozatában rekord mértékű, 250 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy pénzügyi szolgáltatóra azért, mert szükségtelen és aránytalan mértékben támaszkodott a mesterséges intelligenciára az ügyfélszolgálati hívások hangelemzésével kapcsolatosan. A döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Közérdekű adat az önkormányzatok költségvetési tervezete is Cikk

Konzultációs kérelem érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) arról, hogy közérdekű adatként kikérhető-e az önkormányzatok belső munkaanyagként előkészített költségvetési tervezete.

1080/2022. (II. 23.) Korm. határozat Jogszabályok és jogi tartalmak

1. A Kormány - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása és ennek révén a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának a közteherviselés szolgálatába állítása érdekében - a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 10. § (1) bekezdése alapján javaslattevő, véleményező, tanácsadó tevékenységet végző testületként létrehozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Mesterséges Intelligencia Munkacsoportot (a to...

Újrakezdési kölcsön cél szerinti felhasználás igazolása Kérdés

Könnyebben juthatnak előre fizetős SIM-kártyához az Ukrajnából menekülők Cikk

Egy friss veszélyhelyzeti kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók úgy lássák el a menekülőket előre fizetős SIM kártyákkal, hogy azok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe – tájékoztatott közleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Így szabadulhatnak meg a hírlevelektől a koronavírus elleni védőoltásra regisztrálók Cikk

A koronavírus-járvány kitörését követően a magyar állampolgároknak a védőoltás igénybevételéhez előzetesen regisztrálniuk kellett egy honlapon. A regisztráció segítségével Magyarország kormánya, illetve a Kormányzati Tájékoztatási Központ hírlevelekben ismertette az állampolgárokkal a járványügyi helyzetet, illetve hívta fel a figyelmet újabb védőoltások felvételének szükségességére, bemutatta a kormányzati intézkedéseket. Az utóbbi időben viszont további területeken (például a szomszédos országban zajló háborús cselekményekkel összefüggésben) is hírleveleket kapnak a regisztrált személyek, mely hírlevelek a kormányzat politikájához, egyéb tevékenységeihez, és nem a járványkezeléshez kapcsolódnak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen adatvédelmi aggályokat vet fel ez a gyakorlat.

BH 2022.3.80 Jogszabályok és jogi tartalmak

[1] A felperes 2013. július 1-jén létesített munkaviszonyt az alperes jogelődjének minősülő hatósággal biztonsági vezető munkakör betöltésére. Ennél a hatóságnál nemzetbiztonsági ellenőrzések lebonyolítását végezte, amelynek keretében a szükséges iratok kiadását felügyelte, felhatalmazásokat adott ki. Feladatainak részét képezte a minősített adatvédelmi törvény rendelkezéseinek betartása és ellenőrzése. Biztonsági vezetőként a beléptető rendszerrel és a kamerarendszer működtetésével kapcsolat...

Könyvelőváltás, iratanyagok átadása. Nézzük meg adatvédelmi szempontból! Cikk

A könyvelőváltás miatti iratanyagátadás kérdését több szempontból is körüljártuk, adatvédelmi szemszögből azonban még nem vizsgáltuk. Olvasónk az adatok megőrzéséről és törléséről kérdezte szakértőnket, dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt a kérdésre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs