259 találat a(z) adóhatóság cimkére

Visszavásárolt saját üzletrész ingyenes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyar kft. a visszavásárolt saját üzletrészt ingyenesen átadta osztrák illetőségű magánszemély tulajdonosnak. Az osztrák magánszemély osztrák adóhatósági illetőségigazolást adott a kft.-nek, amely alapján közteher nem került Magyarországon elszámolásra. Kérdés: kell-e a magyar kft.-nek az ügyletről bármiféle adatot, információt szolgáltatni a magyar adóhatóságnak, és ha igen, milyen nyomtatványon?

Nagyon meglepődhet a családi ház építtetője, ha jön az ellenőr Cikk

Családi házat építtető magánszemély más magánszemélyeket is megbízhat egyes feladatok ellátásával. A hatóságok – a munkaügyi hatóság és az adóhatóság – megítélése szerint ugyan a családi ház építése nem adóköteles gazdasági tevékenység, mégis az építtető vagy az építést végző magánszemély kifizetőnek és munkáltatónak minősül, és be kell jelentenie a ház körül munkát végző magánszemélyeket.

Visszaállíttathatja törölt adószámát – sürget a határidő! Cikk

2016. december 31-éig kérhetik az adószám törléséről hozott határozat visszavonását azok az adózók, akiknek az adószámát az állami adó- és vámhatóság a KOCKERD kérdőív kitöltésének hiánya miatt jogerősen törölte.

Adóelkerülés a jogalkotó és az adóhatóság közreműködésével? Cikk

Bevallom, kissé értetlenül álltam az utóbbi néhány hétben egy mind gyakrabban megtaláló áfa-értelmezéssel szemben, amely az általános 27 százalékhoz képest egyébként is mérsékelt áfafizetést eredményező árrés- vagy különbözeti adózás helyett nulla forint adófizetésre ösztönöz az alanyi adómentesség alkalmazásával.

Mellényúlt az adóhatóság – mondta ki a Kúria Cikk

Az adóhatóság a kiegészítő ellenőrzést elrendelő végzése tartalmi kereteihez kötve van. Jogellenesen elrendelt kiegészítő ellenőrzés során végzett eljárási cselekmény nem eredményezi a határidő nyugvását. A határidőn túl foganatosított cselekmény, az annak nyomán beszerzett bizonyíték a döntéshez nem használható fel – rögzítette ma közzétett határozatában a Kúria.

Jön az új adóeljárási kódex Cikk

Olyan új adóhatóságunk van, amely immár képes arra, hogy saját eszközeivel segítse a magyar gazdaság fejlődését – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első Nemzeti Adókonzultáción. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a legjelentősebb adótanácsadó cégek által szervezett tanácskozáson Tállai András miniszterhelyettes, a NAV vezetője elmondta: a cél egy versenyképes, ügyfélbarát és nemzetközi összehasonlításban is modern adóhatóság kialakítása, amelytől nem félnek, hanem partnernek tekintik az ügyfelek.

Román adóhatósági eljárás magyar cég leánya ellen Cikk

A romániai adóhatóság eljárást indított a Masterplast romániai leányvállalata ellen, egyben mintegy 700 millió forint értékű jelzálogjogot jegyeztet be a cég ingatlanaira – közölte az építőipari szigetelőanyagokat gyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Elhunytak adója: az örökös és az adóhatóság feladatai Cikk

Az életben két dolog biztos a halál és az adó – tartja a mondás. Nem könnyű, ha elveszítjük egy szerettünket, de az élet nem áll meg. Bármennyire is nehéz, de számos kötelezettség vár még ránk a gyász időszaka alatt.

Adóellenőrzés a gyakorlatban – megjelent hiánypótló kiadványunk Cikk

A HVG Kiadó Adózóna portálja a szakértőihez intézett kérdéseken keresztül gyakran találkozik az Önök adóellenőrzéshez kapcsolódó problémáival, kétségeivel. Tematikus kiadványunk célja, hogy átfogó képet adjon az adóellenőrzés folyamatáról, buktatóiról, az ahhoz fűződő jogokról és kötelezettségekről, s a felkészüléstől a jogorvoslatig hasznos tanácsokkal segítse az adózókat.

Új cégek alakulnak a felszámoltak és töröltek helyett Cikk

A gazdasági válság kezdete óta (2009. január 1-jétől számítva) ez év közepéig összesen 118 745 cég felszámolására került sor Magyarországon; a cégbíróságok évente átlagosan 15 385 társaságot vontak ki ezzel az eljárásformával az üzleti életből. A múlt év volt az első esztendő, amikor a felszámolt cégek száma (9549) nem érte el a tízezret. Ez a csökkenő tendencia az idén folytatódott: 2016 első fél évében, a tavalyi hasonló időszakhoz képest 20 százalékkal kevesebb (4333) cég jutott a felszámoltak sorsára – tájékoztat a feketelista.hu.

Több tízezer forintos fizetésemelés! Ők örülhetnek ma Cikk

Ma kapják meg először megemelt fizetésüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozói az életpályamodell bevezetését követően – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára. Átlagosan bruttó 70 ezer forint számíthatnak többre az adóhivatali dolgozók.

Mérsékeltetheti az adóelőlegét, de jól számoljon, hogy meg ne bánja! Cikk

Az árbevétel jelentős visszaesésekor gondot okozhat a korábbi teljesítmény alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. Ilyenkor kérhető a kötelezettség mérséklése. Ismertetjük, hogy hogyan, milyen feltételekkel és következményekkel.

Ne hagyja annyiban – védekezhet az adóhatósági eljárásokban Cikk

A vállalkozások többsége igyekszik elkerülni, hogy a NAV látókörébe kerüljön. Senki sem örül neki, ha az adóhatóság kéri őket nyilatkozattételre, mert ellenőrzik a tevékenységét. Joggal tartanak az adózók a vizsgálattól, mert még azok esetében is előfordulhat, hogy az eljárás kedvezőtlen következményekkel jár, akik mindent megtesznek, hogy jogkövető módon teljesítsék adókötelezettségeiket.

Visszakaphatja adószámát, ha ilyen mulasztás miatt törölte az adóhatóság Cikk

Meghatározott esetekben és meghatározott feltételek teljesítése esetén visszakapható a törölt adószám – közölte a NAV.

Az adóhatóság volt elnöke 5 év börtönt kapott adócsalásban való bűnsegédletért Cikk

Adócsalásban való bűnsegédlet miatt öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Sorin Blejnart, a román adóhatóság volt elnökét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31