hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóhatósági végrehajtás: mikor lehetséges? Változtak a szabályok

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadott adócsomag szerint az adóhatóságnak az eddigiek mellett további okok, okiratok adnak lehetőséget végrehajtásra.

A törvénymódosítás értelmében bővült az adóvégrehajtási törvény hatálya, azaz az állami adó- és vámhatóság javára fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozaton, bíróság által jogerősen jóváhagyott egyezségen, továbbá a bírósági eljárási illetéket megállapító bírósági határozaton, illetve a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 33/A §-a szerinti, az állami adó- és vámhatóság kérelmére meghozott biztosíték nyújtásra kötelező jogerős végzésen alapuló kötelezettségek mellett (ezek voltak az eddigi hatályok) kiegészült azzal, hogy az állami adó- és vámhatósághoz érkezett okiratok is végrehajtható okiratnak minősülnek. Ilyennek minősül a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerinti, adóhatóság kérelmére meghozott biztosíték nyújtására kötelező jogerős végzés.

A tavaszi adócsomag módosításairól itt és itt olvashat!

Fontos, hogy a végrehajtás nem egyből indul meg, hanem az adóhatóság a tartozás megfizetésére első ízben az adóst felhívja. Ha az adós ezen felhívásra nem reagál, akkor az adóhatóság a végrehajtást megindítja, mely minden esetben az első végrehajtási cselekmény foganatosításával kezdődik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változtak a végrehajtás költségei, az ingófoglalás szabályai, továbbá, hogy mit kell tudni a hatályba lépésről!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3