hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjbiztosítás: nem jár automatikusan az adójóváírás, igényelni kell

  • adozona.hu

Az előző évben az államilag támogatott nyugdíjbiztosítási számláikra összesen 145,5 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek. Ez szerződésenként csaknem 300 ezer forintnyi befizetést jelent, vagyis a tárgyévi befizetés után járó 20 százalékos adójóváírás a biztosítottakat átlagosan 60 ezer forintnyi adó-visszatérítéshez juttatja. Ez azonban nem jár automatikusan: az összeget csak azok számlájára utalja az adóhatóság, akik ezt a május 21-ig benyújtandó szja-bevallásukban külön igénylik – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Az egy évtizede bevezetett támogatott nyugdíjbiztosítás keretében az állam az adott adóévben befizetett összeg 20 százalékát, maximum 130 ezer forintot ír jóvá az ügyfél biztosítási számláján, ha ezt az igényét az ügyfél külön feltünteti a személyijövedelemadó-bevallásában. Az összeget a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül írja jóvá.

„Az adójóváírást a biztosító által legkésőbb február közepéig megküldött igazolás alapján kell igényelni. Idén a pünkösd miatt május 21-ig lehet benyújtani az szja-bevallásokat, így aki még nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak maradt még ideje azt pótoltatni a biztosítójának ügyfélszolgálatán keresztül – mondta Molnár Marcell, a FBAMSZ Személybiztosítási szekciójának vezetője. – Aki a bevallás benyújtását követően észleli, hogy elmulasztotta feltüntetni az igényét, ezt a lépését utólag, önellenőrzés keretében pótolhatja.”

Évről évre egyre kevesebben felejtik el az adójóváírás visszaigénylését, amiben szerepet játszik a NAV adóbevallási tervezetének egyre szélesebb körű használata: ebben ugyanis az adóhatóság automatikusan feltünteti a nyugdíjbiztosítási szolgáltatóktól beérkező adatokat is.

A visszatérítés elmaradását ugyanakkor a figyelmetlenségen kívül számos más tényező is okozhatja. Alacsonyabb jövedelmek esetében – főleg nagy összegű családi vagy más adókedvezmény igénybevétele mellett – előfordulhat, hogy az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz. Ilyenkor a jóváírás csökkentett mértékben valósul meg. Emellett előfordulhat az is, hogy az adózó adó- vagy járuléktartozást halmozott fel. Ebben az esetben a NAV a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást.

2023 végén az MNB adatai szerint 485 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 8,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Fennállásának egy évtizede alatt jutott mára oda a piac, hogy a 4,8–4,9 milliós aktív korú népesség tíz százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással. A díjbefizetések összértéke az elmúlt év során közel 15 százalékkal, 126,7 milliárdról 145,5 milliárd forintra emelkedett. Az egy szerződésre jutó 300 ezer forintnyi befizetés ugyan minden korábbi év szintjét felülmúlja, de még mindig kevesebb mint a fele a maximális adókedvezményt biztosító évi 650 ezer forintos díjösszegnek – írja közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink