8 találat a(z) EUB-ítélet cimkére

Magyar vonatkozású ügyben hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága Cikk

Az uniós polgárral együtt gyermeket nevelő, harmadik országbeli állampolgár tartózkodási engedélyének minősített adatok alapján történő visszavonásával szemben hatékony jogorvoslatnak kell rendelkezésre állnia, olvasható az Európai Unió Bírósága honlapján közölt C-420/22. és C-528/22. számú egyesített ügyekben hozott ítéletében.

EUB-ítélet: nem tagadható meg a személyigazolvány kiállítása csak azért, mert az érintett más tagállamban rendelkezik lakóhellyel Cikk

Uniós polgárság: ellentétes az uniós joggal, ha a tagállam valamely állampolgárától kizárólag azzal az indokkal tagadja meg – az útlevélen felül – az úti okmánynak minősülő személyazonosító igazolvány kiállítását, hogy az érintett személy egy másik tagállamban rendelkezik lakóhellyel E megtagadás korlátozza az Unión belüli szabad mozgáshoz való jogot, és eltérő bánásmódot teremt a külföldön, illetve az e tagállamban lakóhellyel rendelkező polgárok között, olvasható az Európai Bíróság honlapján a C-491/21. sz ügyben hozott ítéletben.

EUB-ítélet: bírságot kapott Románia, mivel nem zárta le az engedéllyel nem rendelkező hulladéklerakókat Cikk

Az Európai Unió Bírósága honlapján közzétette a C-109/22. számú Bizottság kontra Románia – Hulladéklerakók lezárása – ügyben hozott ítéletét.

Telephely az Európai Bíróság ítéleteinek tükrében Cikk

Jelen cikksorozatban a telephellyel kapcsolatos szabályokat tekintjük át elsősorban forgalmi adózási szempontból. A hazai és a közösségi szabályok ismertetésén túl kiemelt figyelmet fordítunk a témában született Európai Bírósági esetek elemzésére is. A sorozat utolsó két cikkében a közösségi bírósági ítéleteket mutatjuk be, elsőként az időrendben is korábban született, a telephely fogalmát tisztázó ítéleteket, majd pedig az időben újabb (frissebb) ítéleteket elemezzük.

Utólagos adóalap-csökkentés: ezt a változást hozta az áfatörvényben az EUB ítélete Cikk

Cikksorozatunk első két részében az azonnali adóalap-csökkentési lehetőségeket elemeztük, a harmadik részben foglalkoztunk az áfaalap utólagos csökkentésével pénzvisszafizetési konstrukció esetében, a negyedik részben pedig egy közelmúltbeli, magyar vonatkozású EUB-ítélet kapcsán bekövetkezett új adóalap-csökkentési lehetőség kerül górcső alá.

Turisztikai áfaszabályok 4. rész: utazásszervezés – ezek a tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá Cikk

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfa szabályokkal foglalkozott, míg a következő három rész az utazás-szervezőkre vonatkozó áfa szabályokat ismerteti. Jelen cikkben az utazásszervezési szolgáltatás fogalmát elemezzük, kitérve arra, hogy mely tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá. A sorozat hátralévő részében pedig a különbözeti adózás részletszabályait, majd végül a turisztikai adózással kapcsolatos tévhiteket fogjuk megvizsgálni.

EUB-ítélet: pert vesztett a NAV a gyógyszergyártó ellen Cikk

Sokadik alkalommal bizonyosodik be, hogy a magyar áfatörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Ezúttal egy bevett gyógyszerpiaci gyakorlatról derült ki: az állam lehúzza a gyártókat, olyan tétel után is áfát szed be, amely ténylegesen nem is landol a cégek kasszájában, olvasható a Telex.hu oldalán.

EUB-ítélet a versenysértésből fakadó károk megtérítéséről Cikk

A magyar vállalkozások számára is kedvezően döntött az EU bírósága azzal, hogy a nemzetközi cégek perlését a velük szerződő vállalkozás országában is lehetővé tette a versenysértésből fakadó károk megtérítése érdekében – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel szerdán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink