104 találat a(z) Art. cimkére

A becslésről döntött a Kúria Cikk

A felperesnél az adóhatóság 2015. augusztus 5-én közölt megbízólevéllel személyijövedelemadó-bevallás utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést végzett, melynek eredményeképpen a 2016. január 13-ai közlés alapján becsléssel állapította meg a felperes adófizetési kötelezettségét. A felperes szerint a 2016. január közepén kelt határozatban már nem alkalmazhatta volna a NAV a becslést, mivel az év elején hatályba lépett jogszabályváltozás miatt arra már csak akkor lett volna mód, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült volna fel. A kérdésben a Kúria döntött.

Munkáltatói adóelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabályban és hol szerepel, hogy 2017. évre már nem kell a munkáltatónak a munkavállalói részére adóbevallást készíteni? Válaszát előre is köszönöm!

Itt az új Art. és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslat Cikk

Benyújtotta a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek az adózás rendjéről, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényjavaslatokat. A szaktárca szerint, ha az Országgyűlés megszavazza az új törvényeket, egyszerűbb, könnyebb és még inkább ügyfélbarát lesz az adózás.

Új Art.: nagyot csalódtak az adótanácsadók, ezek a javaslataik Cikk

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete elnöksége javaslatokat, észrevételeket juttatott el az adózás rendjéről szóló tervezettel kapcsolatban a gazdasági tárcához. Zara László, a szervezet elnöke szerint bár a jogszabály-módosítás okaival is céljaival egyetértenek, de csalódást okozott az elkészült javaslat – írják mai közleményükben.

Új Art.: duplája lesz a pótlékmentes részletfizetés összeghatára Cikk

Az idén ősszel tartja az adóhivatal a második adókonzultációt, amelyen több fontos témakört vitat meg az adószakma; az idei év két kiemelt témája a már tesztelhető e-számla és az öt hónap múlva hatályba lépő új adóeljárási törvény (Art.) lesz – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Nemhogy egyszerűbb, még bonyolultabb adóigazgatási szabályok? Cikk

Nem szolgálja az adóigazgatás egyszerűsítését, hogy az eddig az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) található eljárási szabályokat már nem egy, hanem kettő vagy három, vagy akár még több törvény rögzíti majd – szögezi le blogbejegyzésében dr. Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere.

Helyi adókötelezettségekkel kapcsolatos önkormányzati jogkörök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemrégiben az egyik önkormányzattól olyan építményadó-határozatot kaptunk, amelyben az adófizetési kötelezettség gyakorisága a Art.-tól (évente kétszeri) eltérően negyedéves (03.15., 06.15., 09.15., 12.15.). Kérdés: az önkormányzatoknak van-e a helyi adókat érintő adókötelezettségek teljesítésére irányuló, akár az Art.-ot is felülíró jogszabályalkotási lehetőségük? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Székhelyszolgáltató-mizéria: be kell-e jelenteni a nagymamát? Cikk

Múlt hétvégén több szakmai fórumon komoly, de legfőképp indokolatlan kedélyhullámokat gerjesztett az az utolsó pillanatos információ, miszerint legkésőbb hétfőn (2017. január 16-án) be kell jelenteni azt a személyt, vállalkozást, aki, amely székhelyet biztosít, szolgáltat egy vállalkozás számára, akár üzletszerűen végzi, akár szívességi használat, illetve bérlet formájában. Cikkünkben levezetjük, miért nem kell pánikolniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek például valamelyik tag nagymamájának lakcímére vannak bejegyezve.

Art. 1. § (3a) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves állásfoglalását. Az adózás rendjéről szóló törvény 1. § (3a) pontját alkalmazni kell-e a hatóságnak a 2015. évet megelőzően indított ellenőrzés során, amely ellenőrzés jogerős elbírálása 2015 végén történt? Köszönettel.

Itt az Art.-módosítás! Elfogadta az Országgyűlés az új adótitkokszabályokat Cikk

Meg is szavazta ma délután az Országgyűlés kivételes eljárás keretében az adózás rendjéről szóló törvény tegnap benyújtott módosítását, amely adótitoknak minősíti az adózó és a támogatott megnevezését, továbbá a tranzakciók összegét is az adókedvezmények, jóváírások, a törvényben meghatározott célra nyújtott támogatások, illetve a törvényileg kedvezményezett célok esetében. Az MSZP képviselői is igennel szavaztak, később viszont közleményben tudatták, tévedésből rossz gombot nyomtak...

NGM: ezért változnak az adótitokra vonatkozó szabályok Cikk

Az adótitok szabályának egyértelművé tétele a parlamentnek hétfőn benyújtott törvényjavaslat célja, az adózás rendjéről szóló 2003. évi törvényt módosító javaslat elfogadásával egyértelműbb és egységesebb lesz az adótitok kezelése – indokolta Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Változik az Art.! Adótitok lesz, ki, mit támogat, miért kapott kedvezményt Cikk

Adótitoknak minősül különösen az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás,az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás, vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a támogatott megnevezése, a támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke – így módosítaná a Nemzetgazdasági Minisztérium kivételesen sürgős eljárás keretében az adózás rendjéről szóló törvényt, amelyet a mai napon terjesztett az Országgyűlés elé. Módosító javaslatokat ma 16.58-ig lehet benyújtani.

Több lehet a büntetés! Új szabályok az ekáerben augusztus 1-jétől Cikk

Módosulnak augusztus 1-jétől az adózás rendjéről szóló törvénynek az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerre (ekáer) vonatkozó szabályai. Bővül az ekáerszámot igénylő szállítások köre, s szigorúbb jogkövetkezményekre kell számítani. Így például, ha valótlan adattartamú a bejelentés, vagy a közölt termékmennyiség meghaladja a ténylegesen fuvarozott termék mennyiségét, akkor az adóhatóság az adózó terhére a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének a 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Önellenőrzési pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves értelmezni az Art 168. paragrafus (3) bekezdésének 3. mondatát, mely szerint, ha az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget azért nem eredményez, mert a bevallani és megfizetni elmulasztott adót a későbbi bevallásában hiánytalanul bevallotta és megfizette, vagy a bevallani és megfizetni elmulasztott adó a következő elszámolási időszakban levonható adónak minősült volna, az önellenőrzési pótlék összege nem haladhatja meg a két bevallás közötti időre felszámítható késedelmi pótlék összegét, és válaszát gyakorlati példákon keresztül legyen szíves ismertetni. Segítségét előre is köszönöm. Szekeres Zsolt

Meddig kell járnunk az irodát ellepő papírhegyek között? Itt a válasz Cikk

Milyen iratmegőrzési kötelezettség vonatkozik a munkaügyi iratokra? Nem minden szabály mondja ugyanazt, pedig a jövedelemre, a társadalombiztosításra vonatkozó iratok nyugdíjba vonuláskor igen fontosak lehetnek. Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink