hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bodzabogyó gyűjtése – így adózunk az értékesítés után

  • Lepsényi Mária adószakértő

A nyár elején a bodzavirágszedéssel sok háziasszony élt szörpök és dzsemek készítése céljából. Amit aztán a nyár kezdetén nem szedtek le, mostanra terméssé érett, így gyakran találkozhatunk gyűjtögetőkkel, akik az út mentén, vagy az erdőben szedik a bodzabogyót (más néven csetét).

A gyűjtés továbbra is történhet saját célra, de az őszi időszakban már azonban a haszonszerzési cél a jellemző.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 58. § (10a) bekezdése egyszerűen és egyértelműen szabályozza az egyéni vállalkozói, vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező, gyűjtögető tevékenységet folytató magánszemélyek számára az adókötelezettséget.

Olvassa el az Adózóna „Erre figyeljünk lekvárok, szörpök árusításánál!”, „Őstermelői értékesítés 2021: ezek az új szabályok” és „Rokkantsági ellátásban részesülő őstermelő járulékfizetése” című cikkét!

A rendelkezés értelmében vadon gyűjthető terméknek minősülnek a gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen kötelezettségek vannak felvásárlónak, illetve magánszemélynek történő értékesítés során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Nyugdíjjárulék-fizetési felső határ

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs