104 találat a(z) Art. cimkére

Kényszertörlési eljárás Kérdés

2010-től a Bt.kényszer végelszámolás alatt van, a végelszámolást nem tudja befejezni, mert pereli a követelését és kötelezettségei vannak az adóhatóság felé valamint tagi kölcsön is szerepel a kötelezettségek között. A Cégbírósági felszólításra 2012.12.31-én a végelszámoló benyújtott egy kérelmet a Cégbíróság felé, hogy 2013. 01.01-től kéri a Bt. kénkényszertörlését. Mi a teendő? Meg kell várni a Cégbírósági végzést? Milyen bevallásokat kell benyújtani,milyen beszámolót kell elkészíteni és milyen dátummal? Ugyanis a végelszámoló ügyvédje kéri, hogy nyújtson be beszámolót és tegyen eleget az ART-ban előírt bevallási kötelezettségének.Fenti kérdésünkre senki nem tudott még eddig választ adni.Köszönettel!

Személyes megjelenésre idézés adóügyekben: ügyfél vagy tanú? Szakértői Kommentár

Adóügyekben szinte mindig sor kerül személyes megjelenésre idézésre. Kérdés, hogy az idézett személy helyett megjelenhet-e a képviselő? A kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy az adózót saját ügyében ügyfélként, más ügyében nyilatkozat tételre, vagy más ügyében tanúként idézték-e. Az adóhatóság jogszabályi háttérként mindig az Art. 122. paragrafusára hivatkozik.

NAV folyószámla rendezése. (Art.) Kérdés

Tisztelt Szakértő!Gyakorlati, munkaidő, és bankköltség megtakarítási jelentősége is van annak a kérdésfelvetésnek, hogy miért kell a NAV felé adó, vagy illeték nemekre utalni az előírt tartozást. Egyetlen hitelező van a NAV. Egyetlen adós, az adózó. Az előírások vagy önadózás, vagy előírás útján kerülnek, a törvény által meghatározott időpontban előírásra a folyószámlán. Miért kell adónemenként rendezni az oszthatatlan NAV tarozást? A folyószámla alja az érdekes, túlfizetés, vagy hátralék. Ez alapján adják ki a nullás igazolást is. Az "adótartozás" fogalma sem adónemre érvényes, hanem az összevont egyenlegre. Tudtommal sehol sem egy adónem tartozását vizsgálják, büntetik, hanem a NAV-al szembeni összevont hiányt. Technikailag is tisztább lenne, ha az adónemeken csak az előírás szerepelne, legalul pedig a NAV pénzügyi számlájára befizetett összegek, legalul pedig az egyenleg. Megtehetem e azt, hogy már most csak egy adószámra utalok, és nem rendezem az adónem egyenlegeket. Arra figyelek csak hogy az összevont egyenleg nulla, vagy többlet legyen. Ha időnként a 17-el rendezem, vajon nem az derül ki ebből is hogy felesleges az adónemek közötti utalás, rendezés. A kérdésem az lenne,hogy büntethető vagyok e ha a fenti módon rendezem a NAV folyószámlát, és ezzel időt és pénzt takarítok meg. Annyira evidensnek tűnik a kérdésfeltevés, hogy tartok tőle hogy valami lényeges elkerüli a figyelmemet. A választ előre is köszönöm.Kakuk László

Megsemmisíttetné az adózás rendjéről szóló törvény egyik bekezdését az ombudsman Cikk

Az adózás rendjéről szóló törvény egyik bekezdésének megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté véleménye szerint a kifogásolt bekezdés sérti az alaptörvényben rögzített tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot, és nem felel meg a jogbiztonság követelményének.

Júliustól nem jár tb a fizetés nélküli szabadság idejére Cikk

A Munka törvénykönyvének módosítása miatt szükségessé vált több jogszabály -- ennek keretében az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj) és a 2003. évi XCII. törvény (Art) -- módosítása is. Az alábbiakban a Tbj. és az Art. 2012. július 1-jétől hatályos módosításait ismertetjük.

Gyakorlati példa az 1153-as nyomtatvány kitöltésére Szakértői Kommentár

Azt már megírtuk, miért nem lehet ellenőrizni az 1153-as nyomtatványt, most egy számpéldán arra világítunk rá, hogy min kéne változtatni ahhoz, hogy a jogszabálynak megfeleljen a nyomtatvány.

Melyik adóhatóság mikor, kivel szemben járhat el? Cikk

Az adóhatóság összetett szervezet, nevében az a revizor jogosult eljárni, akinek megbízólevelet adtak. Mikor melyik szerv járhat el egyes ügyekben, és azon belül ki jogosult a megbízólevél aláírására?

Ki képviselhet minket az adóhatóság előtt? Szakértői Kommentár

Adóellenőrzésről szóló cikksorozatunk most következő részében azt foglaljuk össze, hogy kit hatalmazhat meg az adózó, ha képviseletre van szüksége.

Adóellenőrzés: nem mindegy, hogyan ad meghatalmazást Cikk

Az adóellenőrzésről szóló sorozatunkban eljutottunk a jogügyleten alapuló képviselőkre vonatkozó szabályok ismertetéséhez. Ez az igazi képviseleti forma.

Amit az adóellenőrzésről tudni kell: ki járhat el az adózó nevében? Cikk

Az adóellenőrzésről szóló sorozatunk következő részében azt vizsgáljuk, hogy az ellenőrzés alá vont részéről kik lehetnek az eljárásban részt vevők, kik képviselhetik az a feleket, és a képviselők igazolására milyen szabályok vonatkoznak. Az adóellenőrök az adóhatóságot nem képviselik, hanem annak nevében járnak el, esetükben a képviselet fel sem vethető.

Adózóna-konferencia: évközi adóváltozások 2009 Cikk

A nagy vihart kavart évközi adóváltozásokat ismertetik szakértők a HVG Adózóna és a Conforg közös júniusi konferenciáján. A legfontosabb témákról hallgathat előadást: szja, adótörvények, tb és nyugdíj.

Rossz számla, nyugta kiállítása miatt az alkalmazott is büntethető Cikk

A törvényalkotó fő célja az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosításaival, hogy az adóhatóság kezébe olyan eszközöket adjon, amelyekkel az adózók jobban ösztönözhetők a jogkövetésre. Idén is nagy hangsúlyt fordítanak a feketegazdaság elleni küzdelemre, illetve az elektronikus ügyintézés lehetőségeinek további kiterjesztésére – olvasható a KPMG hírlevelében.

2003. évi XCII. törvény Jogszabályok és jogi tartalmak

E törvény célja az adózás rendjének, az eljárás törvényessége és eredményessége érdekében az adózók és az adóhatóságok jogainak és kötelezettségeinek egységes szabályozása.
Az adózó és az adóhatóság e törvénynek és más törvényeknek megfelelően gyakorolhatja jogait és teljesíti kötelezettségeit. Ha a törvény az adóhatóságot mérlegelésre jogosítja fel, azt csak a felhatalmazás céljának megfelelően, a törvényes keretek között gyakorolhatja.
Az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül, ...

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink