hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosult a filmtörvény, szélesedik a támogatás alapja

  • adozona.hu

A korábbi szabályok szerint a magánszemélyek javára teljesített, személyi jövedelemadó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetésének kötelezettsége alá eső javadalmazások csak 12 millió forintos értékhatárig voltak teljes mértékben elszámolhatók a támogatás alapjában, a felettes részre már 50 százalék korlát vonatkozott. A most elfogadott törvénymódosítás a belföldi magánszemélyek esetében ezt a korlátozást teljesen megszüntette, míg a külföldi magánszemélyek esetében a korábban is alkalmazott 3 millió forintos értékhatár maradt érvényben, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

A Mozgóképről szóló törvény most elfogadott módosítása eltörli a belföldinek minősülő magánszemélyek részére fizetett javadalmazás elszámolhatósági korlátozását, azzal, hogy szigorú szabályokhoz köti, ki minősülhet belföldi magánszemélynek. Eszerint, a törvény azokat a magyar, EGT vagy harmadik országbeli állampolgárokat tekinti belföldi magánszemélynek, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek, vagyis akik a gyártási időszak (előkészítés) kezdetének napját megelőző hároméves időszakban megszakítás nélkül rendelkeztek bejelentett magyarországi lakóhellyel. (Itt jegyezzük meg, hogy a Filmtörvény belföldi magánszemély fogalma nincs közvetlen összefüggésben az adóügyi illetőséggel.)

A fentiek igazolására magyar állampolgár esetében a magánszemély erről szóló nyilatkozata vagy a (hároméves tartózkodást igazoló) lakcímkártyájának másolata, EGT-állampolgár esetében a hároméves tartózkodást igazoló regisztrációs igazolás vagy az állandó tartózkodási kártya másolata, harmadik országbeli állampolgár esetében pedig az EK vagy nemzeti letelepedési engedély másolata szolgál majd.

Mivel a költségellenőrzési eljárás során az életvitelszerűség igazolása a filmelőállító vagy a filmgyártó vállalkozás kötelezettsége lesz, ezért a magyar állampolgár magánszemélyek esetén érdemes már előre elkészíteni egy nyilatkozatmintát, amelyet szerződéskötéskor azonnal alá is lehet íratni az adminisztrációs kötelezettség megkönnyítése érdekében. Emellett érdemes a folyamatokat úgy kialakítani, hogy az EGT, illetve harmadik országbeli állampolgárok dokumentumainak másolata is része legyen a filmirodai elszámolási dokumentációnak, ügyelve a GDPR szabályokra is.

Amennyiben az adott magánszemély esetében nem kerül igazolásra, hogy belföldi magánszemélynek minősül, a Filmiroda automatikusan külföldi személynek fogja tekinteni a magánszemélyt, így a 3 millió forintos értékhatár kerül érvényesítésre a közvetlen magyar filmgyártási költség összegének megállapításakor.

A fenti módosításokat a folyamatban levő eljárásoknál is alkalmazni kell, vagyis a belföldi magánszemélyeknél az értékhatár megszűnése, és az ehhez kapcsolódó dokumentációs kötelezettség a 2022. január 1-jei hatályba lépést követően benyújtott költségellenőrzési eljárásokra fog majd először vonatkozni (tehát akár már a 2021. december hónapra, vagy 4. negyedévre benyújtott elszámolásokra is).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3