74 találat a(z) 2024-es változások cimkére

Mérlegképes könyvelői, adótanácsadói, okleveles adószakértői képzés és vizsga – változások Cikk

A 2023. december 22-én kihirdetett 607/2023. kormányrendelet új előírásokat hozott a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői szabályozott szakmák hatósági képzésének és vizsgáztatásának rendjében. Írásunk második részében a hatósági szakmai képzéssel, vizsgával kapcsolatos részletes szabályokat ismertetjük.

Elfogadta az EP a termékek zöld címkézésének hitelességét javító jogszabályt Cikk

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a fogyasztók hitelesebb tájékoztatását, valamint a környezetbarát jelleget alaptalanul állító címkézés tilalmát előíró jogszabályjavaslatot – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

Változtak a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói, az okleveles adószakértői képzések és vizsgák szabályai Cikk

Írásunk a 2023. december 22-én kihirdetett 607/2023. kormányrendeletnek a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői szabályozott szakmák hatósági képzésének és vizsgáztatásának rendjére vonatkozó előírásait ismerteti.

Változások az állami támogatások szabályaiban Cikk

Január elsején hatályba lépett a 2021-2027 programozási időszakra rendelt források felhasználására vonatkozó uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatási szabályokról szóló 638/2023. kormányrendelet, mely a korábbi, 258/2021. kormányrendeletet váltotta fel. Az új jogszabály előírásait a hatályba lépését követően hozott támogatási döntések esetén kell alkalmazni.

Január 1-jétől kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek Cikk

Január 1-jétől kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a békéltető testületek, ha a fogyasztó kérelme megalapozott, és az érvényesíteni kívánt igény nem haladja meg a 200 ezer forintot. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint az általa működtetett Budapesti Békéltető Testület a jogszabály kiterjesztését szorgalmazza a kisvállalkozásokra is.

Fontos változások a növényegészségügyi bejelentéseknél Cikk

Módosult az április 30-áig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Egyszeri lehetőség a befektetések eladásán elért nyereség adómentességére Cikk

A 2023 novemberében elfogadott adócsomag egy átmeneti „amnesztiát" vezetett be a társasági adó hatálya alá eső cégek számára a tulajdonukban álló részesedésekkel kapcsolatban – írja sajtóközleményében a Deloitte.

Megjelent az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló rendelet Cikk

Az 1/2024. kormányrendeletet a Magyar Közlöny 2024. évi 2. számában hirdették ki január 9-én.

Fontos munkajogi változások és teendők 2024-ben Cikk

Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok, esetleges jogszabályváltozások, melyekre 2024-ben figyelni kell. Ilyenekből pedig akad bőven.

Kevesebb bank ad jóváírást 2024-ben a babaváró hitelnél Cikk

2024-től megújuló feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás: egyrészt 11 millió forintra nőtt a felvehető hitel maximuma, másrészt viszont leszűkült a jogosultak köre. Ezzel együtt továbbra sem mindegy, hogy a fiatal házasok hol igénylik a kölcsönt, ugyanis a hitelbírálati gyakorlat bankonként eltérő. A Bankmonitor szakértői szerint a választás során azt is érdemes figyelembe venni, hogy miközben vannak bankok, amelyek 150-180 000 forint jóváírást adnak a náluk igénylőknek, több pénzintézet 2024-ben megszüntette a visszatérítéseit – írja közleményében a Bankmonitor.

Amit az eÁfáról tudni lehet Cikk

Előbb-utóbb háromféle lehetőség lesz arra, hogy az adózók/könyvelők beadják az áfabevallásokat. Az új lehetőség az eÁfa lesz, mely gép-gép kapcsolatot használva alakítja ki az áfabevallást. A változás lényege a jelenlegi kommunikáció szerint az, hogy ezzel az új módszerrel egyszerűsödni fog a kötelezettség teljesítése, és kevesebb lesz az adminisztráció.

Januártól emelkedik a babaváró kölcsön összege, változnak a feltételek Cikk

2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró összege, a házaspárok 10 millió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukció keretében – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

Elhalasztották az azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak bevezetési határidejét Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, hogy a fizetési kérelem kötelező fogadásának új határidejét 2024. április 1-jében, az egységes adatbeviteli megoldások kötelező beolvasásáét (QR kódos, NFC-s, deeplinkes fizetés) pedig 2024. szeptember 1-jében állapítja meg – írja honlapján az MNB.

Itt vannak a 2024. januári elszámolható üzemanyagárak Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat – írja közleményében a NAV.

Változások az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás tao-kedvezményében Cikk

A 2023. november 30-án kihirdetett őszi adócsomag jelentősen módosította az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás társasági adóban igénybe vehető kedvezményének szabályait. Írásunk az adókedvezmény 2023. december 1-jétől hatályos, jelentősebb változásait mutatja be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Víztakarékossági program

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink