hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV: így kell regisztrálni CESOP-adatcsere teszteléshez

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a CESOP-adatszolgáltatás E-Banktitok (EBT) rendszerbeli kommunikációjához elkészítette az EBT-CESOP-üzenet specifikációját, melynek publikálása az OPENKKK-portálon megtörtént [OpenKKK - Kezdőlap (gov.hu)] – írja honlapján a NAV.

A CESOP-adatcsere tesztelésének feltétele az ügyfélnek kiadott tesztfelhasználó és az ahhoz kapcsolódó EBT-CESOP – Fizetési adatok csatorna jogosultság megléte.

A tesztrendszerhez csatlakozási szándékát a pénzforgalmi szolgáltató a [email protected] e-mail-címen jelezheti, ahol meg kell adnia a kapcsolattartó személyét, e-mail-címét.

A beérkezett igénylőlap alapján a NAV Informatikai Intézete állítja be a teszteléshez szükséges jogosultságokat, biztosítja a teszttanúsítványokat és privát kulcsokat, illetve ezekről külön értesíti az igénylőt.

Az EBT éles rendszer CESOP-moduljához csatlakozni kívánó pénzforgalmi szolgáltatók igényüket a belépési nyilatkozat (Nyilatkozat) benyújtásával kezdeményezhetik.

A nyilatkozatot a Magyarországon letelepedett pénzforgalmi szolgáltatók a NAV Központi Irányítás Adókapcsolati Főosztálynak címezve, az elektronikus kapcsolattartás szabályainak megfelelően küldhetik meg.

A Magyarországon nem letelepedett pénzforgalmi szolgáltatók nyilatkozatukat a [email protected] címre küldhetik.

Az elektronikus kapcsolattartás a pénzintézetekkel a NAV saját fejlesztésű rendszerén keresztül történik. A kommunikációs jogosultságot minden esetben a pénzforgalmi szolgáltatónak mint ügyfélnek állítják be, az igénylőlapon megadott felhasználóhoz (adott esetben a képviselőhöz) delegálva.

A tanúsítványokkal kapcsolatos főbb információk

A teszteléshez szükséges teszttanúsítványokat a NAV Informatikai Intézete biztosítja.

A pénzforgalmi szolgáltatók az „éles rendszerben” a VHR- és ELLTAM-kommunikációban már használt tanúsítványokat a CESOP-kommunikációban is használhatják. Lehetőség van több tanúsítvány és aláírás használatára, de annak tükröznie/azonosítania kell a pénzforgalmi szolgáltatót. Ezek nyilvános kulcsait a NAV címtárába is fel kell tölteni.

Az autentikációnál, az elektronikus aláírásnál és a titkosításnál a kommunikációhoz újonnan csatlakozó pénzforgalmi szolgáltatónak is – ideértve a külföldi székhellyel rendelkező, de a Magyar Nemzeti Bank által kiadott engedély birtokában működő pénzforgalmi szolgáltatót – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felügyelt, magyarországi tanúsítványkiadótól származó fokozott biztonságú aláíró, illetve titkosító tanúsítványt kell használnia.

Az eIDAS által elfogadott, Magyarországon megbízható tanúsítványkiadók listája itt érhető el: https://eidas.ec.europa.eu/efda/tl-browser/#/screen/tl/HU.

A tanúsítványok nyilvános kulcsait szintén el kell juttatni a NAV-hoz, a regisztrációkor használt e-mail-címen keresztül. A Hitelesítés Szolgáltató az előfizető szervezet adatait közhiteles adatbázisokban ellenőrzi.

A hivatal javasolja, hogy az éles rendszerhez csatlakozás előtt a felhasználók teszteljék a kommunikációt.

A fejlesztés, tesztelés, üzemeltetés során felmerülő technikai kérdéseket az [email protected] várják– olvasható a nav.gov.hu-n.

A hivatal közzétette honlapján az EBT-rendszer CESOP-moduljához csatlakozásról szóló nyilatkozatot is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink