hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Importbejelentés elmulasztása: a termék értékének 40 százalékáig terjedő bírság is kiszabható

  • adozona.hu

2024. április 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalával kapcsolatos intézkedésekről szóló rendelet. A szabályozás alapján a rendeletben tételesen meghatározott termékek Magyarország területére történő behozatalát előzetesen – légi vagy vízi úton történő szállítás esetén legkésőbb 6, egyéb esetekben legkésőbb 24 órával a behozatalt megelőzően – be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részére. A kötelezettség nem csupán a harmadik országból importált, hanem az Európai Unió más tagállamából Magyarországra szállított termékeket is érinti – írja sajtóközleményében az EY.

A rendelet hatálya alá a mellékletben felsorolt termékek, így például a szarvasmarhafélék húsa, a búza-, illetve gabonaliszt, a repceolaj, a kenyér, zöldség, bor stb. tartoznak. Kivételt kizárólag a vetőmag, a tranzit célú behozatal, valamint a magáncélú felhasználásra vagy fogyasztásra szánt olyan áru képez, amelynek mennyisége nem éri el a 25 kg-ot vagy 25 litert.

A fenti kötelezettség minden olyan gazdálkodót érint, akik a rendeletben felsorolt termékeket értékesítik, értékesítő megbízásából fuvarozzák vagy a fuvarozást szervezik

A rendelet 2024. április 16-án lépett hatályba, tehát ezen időpontot követően kizárólag olyan termék szállítható be az ország területére, amelynek előzetes bejelentése megtörtént.

A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén súlyos, akár a bejelentésköteles termék áfa nélküli értékének 40 százalékáig terjedő bírság kiszabására is lehetőség van.

Az Adózóna írását a témában itt olvashatja el: Itt lehet bejelenteni a mezőgazdasági termékek behozatalát.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink