hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2023-as adóváltozások: mezőgazdasági őstermelők ipa-kötelezettsége – példákkal

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Az iparűzési adót szabályozó 1990. évi C. törvény (hipa-törvény) 2023. január 1-jétől bekövetkezett változásai érintik a mezőgazdasági őstermelők adófizetési kötelezettségét is. Jelen cikkben arra vállalkozunk, hogy részleteiben bemutassuk az őstermelők iparűzésiadó-kötelezettségeit, hangsúlyozva a 2023-as évet érintő teendőket és lehetőségeket.

Mindenekelőtt azt világosan le kell szögezni, hogy az iparűzési adó fogalmi rendszerében a mezőgazdasági őstermelő is vállalkozónak minősül, vagyis alanya az iparűzési adónak [hipa-törvény 52. § 26. pont b) alpont].

Az adókötelezettséget nem befolyásolja az a körülmény, hogy az őstermelő biztosított-e őstermelőként, vagy ezen tevékenységét „mellékállásban”, más biztosítási jogviszonya mellett végzi-e.

A mezőgazdasági őstermelő akkor mentesül az iparűzésiadó-kötelezettség alól, vagyis akkor nem minősül vállalkozónak, ha a tárgyévi őstermelési tevékenységből származó bevétele az éves minimálbér felét nem haladja meg. Mindezek alapján a 2022-es évről nem kell bevallást benyújtania és adót számolnia az őstermelőnek, ha őstermelői bevétele nem haladta meg az 1 200 000 forintot.

2023-ban ez az értékhatár 1 392 000 forintra emelkedik. Fontos megemlíteni, hogy évközi tevékenységkezdés esetén sem kell ezen bevételi értékeket arányosítani.

Olvassa el az Adózóna 2023-as adóváltozásokkal, valamit helyi adóval foglalkozó egyéb írásait is!

De kit tekint a hipa-törvény őstermelőnek? Az iparűzési adó nem használ önálló őstermelői fogalmat, hanem e téren az szja-törvényre hagyatkozik. Az szja-törvény 3. § 18. pontja pedig őstermelőnek tekinti a családi gazdaságok tevékenységét szabályozó 2020. évi CXXIII. törvény szerinti mezőgazdasági őstermelőt és az őstermelők családi gazdaságának (őcsg) valamennyi tagját is.

Az őcsg egy önálló jogalanyisággal nem rendelkező mezőgazdasági termelési közösség, melynek tagjai hozzátartozói kapcsolatban állnak egymással.

Fontos azonban látni, hogy mivel az őcsg nem önálló jogalany, így önállóan nem is lehet az iparűzési adó alanya. Alapvetően tehát az őcsg-tagok önállóan, külön-külön alanyai az iparűzési adónak. Ez viszont azt is jelenti, hogy a fentebb említett adókötelezettséget kizáró bevételi határ esetükben az ott megjelölt érték többszöröse is lehet. Így például egy 4 tagú őcsg 2023-ban 4x1 392 000 Ft, azaz 5 568 000 Ft bevételig mentesül az iparűzésiadó-kötelezettség alól.

Amikor a az iparűzésiadó-kötelezettség alóli teljes mentességgel kapcsolatos bevételi határt vizsgáljuk, akkor csakis azokat a bevételeket kell figyelembe venni, melyek szigorúan az őstermelői, azaz mező- vagy erdőgazdasági, illetve állattenyésztési tevékenységből származnak. A támogatások értékét nem kell figyelembe venni.

Az őstermelői tevékenységnek úgynevezett kiegészítő tevékenység is a része lehet, például kézműves-ipari, takarmány-előállítási, mezőgazdasághulladék-hasznosítási tevékenység stb.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy a már említett, családi gazdaságokat szabályozó törvény mint mögöttes jogszabály csak akkor tekinti a kiegészítő tevékenységekből származó bevételeket az őstermelői tevékenység részének, ha azok mértéke nem haladja meg a teljes őstermelői tevékenység negyedét azaz 25%-át. Ha ennél nagyobb arányban van jelen a kiegészítő tevékenység, akkor a kiegészítő tevékenységből származó bevétel nem minősül őstermelői bevételnek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a mezőgazdasági őstermelők iparűzésiadóalap-megállapítási lehetőségeit 2022-ben és 2023-ban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink