174 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Öregségi nyugdíjjal rendelkező ügyvezetőt lehet-e munkaviszonyban foglalkoztatni? Kérdés

Meg szeretném kérdezni, hogy a jelenleg öregségi nyugdíjjal társas vállalkozás tagjaként működő ügyvezetőt, aki után most fizetjük a 7110 forintot, lehet-e részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatni? Ha igen, mik a feltételei, és akkor meg kell-e fizetni a 7110 forintot? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Rokkantsági ellátás – öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1998 óta vagyok rokkantnyugdíjas, jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök. Társas vállalkozás beltagjaként a megengedett rendszeres jövedelemmel rendelkezem. 2017. 08. 14-én töltöttem be a nyugdíjkorhatárt. A rokkantsági ellátás nyugdíjként való folyósítását eddig nem kértem. Egy ideig még szeretnék dolgozni nyugdíjnövelés szempontjából (plusz kereset és szolgálati idő, 30 naponként 0,5%-os nyugdíjemelés). A nyugdíjam újraszámítását egy későbbi időponttól kívánom érvényesíteni. Kérdésem: ezt a fajta nyugdíjnövelési lehetőséget igénybe veheti-e az, aki rokkantsági ellátásban részesül, vagy a nyugdíjkorhatár elérésekor automatikusan kiegészítő tevékenységet végzőnek minősül? Köszönettel várom válaszát. Béres László.

Ügyvezető nyugdíjazása Kérdés

A következő két kérdésem lenne: 1.) A kft. ügyvezetője (egyben tagja is) öregségi nyugdíjba megy. A munkaviszonya továbbra is fennmaradhat-e, vagy le kell mondjon az ügyvezetőségről, illetve maradhat-e tag? 2.) Ugyanez az ügyvezető egy másik kft.-ben is tag, illetve ügyvezető, de ott megbízási jogviszonnyal. Maradhat-e a megbízási jogviszony, illetve a tagság, vagy le kell mondania?

Nyugdíjas szövetkezet: sok kérdést kell még pontosítani Cikk

Éppen hogy csak életbe lépett a nyugdíjas szövetkezetek alapításának lehetőségét megteremtő 2017. évi LXXXIX. törvény, amely kiegészítette a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvényt, mivel új formációról van szó, máris számos kérdés merült fel a gyakorlatban, kezdve a fogalmak pontos értelmezésétől a bejelentésnél használt nyomtatványokig.

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként Cikk

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Bt. kültagja Kérdés

Bt. kültagja öregségi nyugdíjas, időközönként szükséges lenne, hogy a tevékenységben részt vegyen. Járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a tevékenységét?

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Ügyvéd eü. szolg. Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyvéd, öregségi nyugdíj mellett végzi tevékenységét, aki egyben az ügyvédi iroda névadója is egy másik társával együtt. Kell-e neki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie, ha jogilag nem válik ki az irodából, de a kamarai tagságát szünetelteti, így aktívan nem vesz részt a tevékenységben. Megállapodhatnak-e úgy a társak, hogy ezen időszak alatt az iroda nyereségéből nem részesedik a szüneteltető társalapító?

Megváltozott munkaképességűek jogosultsága öregségi nyugdíjra Cikk

Hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a rokkant, illetve rehabilitációs ellátásban részesülő személy? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Utólag kifizetett prémium nyugdíjba ment munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónknak 2016. december 30-án szűnt meg a munkaviszonya, december 31-étől öregségi nyugdíjban részesül. A 2016-os év értékelése után, erre a (nem nyugdíjas) időszakra tekintettel prémiumot fizetünk neki 2017 márciusában. Kell-e a kifizetett összegből pénzbeli egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot levonnunk? A Tbj. 18. § (5) bekezdése, a 25.§ és a hozzá tartozó rendelet 5/C § (2) bekezdése alapján ez számomra nem világos.

Rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. 2008-tól 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjban részesültem. 2012-től rokkantsági ellátást kaptam. 2014-ben állapotrosszabbodás miatt komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság előtt voltam, a határozatuk alapján az egészségi állapotom: 50%. Ezek után határozatukban 2014. augusztus 1-jétől rokkantsági ellátást állapítottak meg. 2016. 12. 22-én betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjfolyósító intézettől, hogy a jelenleg kapott rokkantsági ellátást öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább? Ha az öregségi nyugdíjam összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátás összege, ebben az esetben, ha a magasabb összeget szeretném, csak rokkantsági ellátáson maradhatok? Válaszát előre is megköszönve: Kiss Ferencné

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2017-ben. Példákkal, kalkulátorral Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

Öregségi nyugdíj utólagos újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk úgy érzi, hogy nem számítottak be mindent a nyugdíj megállapításakor. Van-e lehetőség a Nyufig általi újraszámolásra? Köszönettel: Céghmester

Szolgálati idő Kérdés

1949-ben született férfinak 2008-ig 11 év 104 nap szolgálati időt állapítottak meg. 2007 decembere óta őstermelő. A rá irányadó nyugdíjkorhatár 62 év volt. 2007 decemberében a már megszerzett és a még megszerezhető szolgálati idő nem érte el a 20 évet, így amikor elkezdte az őstermelést, nem lehetett biztosított őstermelő. Múlt héten a NAV ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy nagyon nagy baj van a könyvelésével, mert neki biztosított őstermelőnek kellene lenni, 58-as bevallásokat negyedévente beadni, és már régen meglett volna neki a 20 év szolgálati idő. A megelőző öt évben az őstermelésből évente kb 1500 ezer Ft bevétel keletkezett. Ebben az esetben a járulékfizetés is csak az előző év bevételének a 20%-a után keletkezne, ami arányosításra fog kerülni és biztosan nem lesz az egész év arányosan teljes szolgálati idő. Kérdésem: öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati időt meg lehet szerezni az őstermelésből? A jogszabályokban csak az öregségi nyugdíjról van szó és sehol nem említi a résznyugdíjat. Köszönöm tájékoztatásukat.

Öregségi nyugdíjra jogosultak 2017-ben Cikk

Milyen feltételei vannak az öregségi teljes nyugdíjnak és a résznyugdíjnak? Ismertetjük, hogy a szabályok alapján ki mehet el az idén nyugdíjba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő egyéni vállalkozó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close