164 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. 2008-tól 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjban részesültem. 2012-től rokkantsági ellátást kaptam. 2014-ben állapotrosszabbodás miatt komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság előtt voltam, a határozatuk alapján az egészségi állapotom: 50%. Ezek után határozatukban 2014. augusztus 1-jétől rokkantsági ellátást állapítottak meg. 2016. 12. 22-én betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjfolyósító intézettől, hogy a jelenleg kapott rokkantsági ellátást öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább? Ha az öregségi nyugdíjam összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátás összege, ebben az esetben, ha a magasabb összeget szeretném, csak rokkantsági ellátáson maradhatok? Válaszát előre is megköszönve: Kiss Ferencné

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2017-ben. Példákkal, kalkulátorral Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

Öregségi nyugdíj utólagos újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk úgy érzi, hogy nem számítottak be mindent a nyugdíj megállapításakor. Van-e lehetőség a Nyufig általi újraszámolásra? Köszönettel: Céghmester

Szolgálati idő Kérdés

1949-ben született férfinak 2008-ig 11 év 104 nap szolgálati időt állapítottak meg. 2007 decembere óta őstermelő. A rá irányadó nyugdíjkorhatár 62 év volt. 2007 decemberében a már megszerzett és a még megszerezhető szolgálati idő nem érte el a 20 évet, így amikor elkezdte az őstermelést, nem lehetett biztosított őstermelő. Múlt héten a NAV ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy nagyon nagy baj van a könyvelésével, mert neki biztosított őstermelőnek kellene lenni, 58-as bevallásokat negyedévente beadni, és már régen meglett volna neki a 20 év szolgálati idő. A megelőző öt évben az őstermelésből évente kb 1500 ezer Ft bevétel keletkezett. Ebben az esetben a járulékfizetés is csak az előző év bevételének a 20%-a után keletkezne, ami arányosításra fog kerülni és biztosan nem lesz az egész év arányosan teljes szolgálati idő. Kérdésem: öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati időt meg lehet szerezni az őstermelésből? A jogszabályokban csak az öregségi nyugdíjról van szó és sehol nem említi a résznyugdíjat. Köszönöm tájékoztatásukat.

Öregségi nyugdíjra jogosultak 2017-ben Cikk

Milyen feltételei vannak az öregségi teljes nyugdíjnak és a résznyugdíjnak? Ismertetjük, hogy a szabályok alapján ki mehet el az idén nyugdíjba.

Öregségi nyugdíj szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 1956-ban született, jelenleg magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik, magyar állampolgár. Ez a magyar munkaviszonya hamarosan megszűnik, és Horvátországban, egy horvát céggel létesít 8 órás munkaviszonyt. Közeleg a nyugdíjba vonulásának ideje, ezért az lenne a kérdésünk, hogy a továbbiakban Horvátországban szerzett szolgálati idő és jövedelem milyen módon számít bele a nyugdíjába? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Nőtt az öregségi nyugdíj a cseheknél Cikk

Szeptemberben 11 441 korona (129 283 forint) volt az átlagos havi öregségi nyugdíj Csehországban, 107 koronával (1220 forint) több, mint egy évvel korábban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Nők kedvezményes nyugdíjában részesülő személy betöltötte az öregségi nyugdíj korhatárt. A kedvezményes szolgálati időbe nem számított bele 9 hónap munkanélküli segély időszak. Az öregségi nyugdíj korhatár elérésével újra lehet-e számíttatni a nyugdíj összegét vagy az a kedvezményes nyugdíj elfogadásával már véglegessé vált? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: vbtax

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert! Köszönöm a választ. Egy dolgot nem értek. 2012. 12. 31-ig volt lehetőség szolgálati idő elismerési kérelem elbírálása ügyében a nyugdíjfolyósítóban ügyintézni. Született egy határozat 2013. 02.2 8-ai dátummal, amely tartalmazza az öt év korkedvezményt. Ha a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg a korkedvezmény beszámítását, akkor mire volt jó ez az egész tortúra? Van egy határozatom, de nem ér semmit. Üdvözlettel Dominek József

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Kérdés

Rendelkezem egy határozattal, mely a következőt tartalmazza. A korkedvezményre jogosító időt figyelembe véve, az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárhoz képest 5 év korkedvezményre jogosult. Nekem 65 év a nyugdíjkorhatár. Akkor 60 éves koromban mi várható? Nyugdíjas leszek, vagy továbbra is járandóságos, de nem vonják az adót belőle? Üdvözlettel Dominek József

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

Mikor alakul át a szolgálati járandóság öregségi nyugdíjjá, van-e erre lehetőség már a nyugdíjkorhatár betöltése előtt? Hogyan számolják ki az ellátások összegét, befolyásolja-e azt, ha valaki a járandóság mellett dolgozik? Összefoglaltuk.

Öregségi nyugdijhoz szolgálati idő számítása Kérdés

2016 augusztusától öregségi nyugdíjat kértem, mivel betöltöttem a nyugdíjkorhatárt. Előtte 2001. decembertől rokkantnyugdíjas voltam, de mellette dolgoztam végig, így a jövedelemből nyugdíjjárulék is lett vonva. Meglepődve vettem tudomásul, hogy 2001. decembertől 2011. december 31-éig szolgálati idő nem lett figyelembe véve, csak 2012. január 1-jétől 2016. augusztusig. Mikortól módosult, hogy a fent említett időszak kiesik a szolgálati idő számításából?

Rosszul járhat, ha nem dönt. Rokkantsági vagy öregségi nyugdíj? Cikk

Kérhet a nyugdíjbiztosítótól próbaszámítást. Annak kiküszöbölésére, hogy alacsonyabb legyen az ellátás, a nyugdíjbiztosító egyértelműen tájékoztat, mennyi a jelenleg folyósított rokkantsági ellátás és mennyi lenne az öregségi nyugellátás. Segítünk választani.

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba. Mikor jár jobban? Cikk

Sokakat érdekelhet olvasónk kérdése, aki rokkantsági nyugdíjasként és özvegyként ősszel éri el a nyugdíjkorhatárt. Többek között az is kérdezi, hogy kérheti-e a nyugdíj újbóli megállapítását? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

2011. szeptember hónapban a munkáltató kifizette az előrehozott nyugdíj miatti kötelezettséget a munkavállaló nyugdíjazása miatt. A munkavállaló 2012. évtől folyamatosan dolgozik, és 2016. 09. hónapban eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Mi a teendője a munkáltatónak? Újra kell kérni a nyugdíj összegének megállapítását is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close