hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a rendelet a kiegészítő nyugdíjemelésről: mutatjuk a részleteket

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A Magyar Közlöny 184. számában kihirdették a nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelését szabályozó kormányrendelet. Cikkünk ennek részleteit ismerteti.

A nyugellátások és egyes más ellátások 2021. november havi kiegészítő emeléséről szóló 567/2021. (X. 6.) kormányrendelet itt érhető el.

A társadalombiztosítási szabályok meghatározzák, hogy amennyiben az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés és a januári nyugdíjemelés mértékének különbözete eléri az 1 százalékpontot, akkor november hónapban kiegészítő nyugdíjemelésben, ha nem éri el az egy százalékpontot, akkor egész évre számított, egyösszegű nyugdíjkiegészítésben – kifizetésben – kell részesíteni a nyugdíjast, amelynek havi mértéke a következő év januárjában kerül beépítésre a nyugdíjba.

Olvassa el az Adózóna „Baleseti járadék megállapítása, összege, folyósítása”, „Milyen egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe a tb keretében?” és „Így rontja a táppénzt, a csedet és a gyedet a szürkefoglalkoztatás” című írását!

A KSH tényadatai – 4,8 százalékos általános fogyasztói árnövekedés –, valamint a 2021. januárjában végrehajtott 3 százalékos, és a júniusban végrehajtott 0,6 százalékos nyugdíjemelés közötti különbözet 1,2 százalék, ezért a kormányrendelet meghatározza, hogy 2021. november 1-jétől 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal kell megemelni azt az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, amely nyugellátást megillette a 2021. január 1-jei nyugdíjemelés.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen ellátások emelkedtek még és milyen szinten, illetve kiket illet meg az emelés, és mennyi lesz az öregségi teljes nyugdíj valamint az árvaellátás legkisebb összege, a rokkantsági járadék havi összege, az ún. együttfolyósítási összeghatár és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékok összege!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink