215 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Nyugdíj: így számolják ki, ha az EU több tagállamában is dolgozott Cikk

Hol kell bejelenteni a nyugdíjra az igényt, ha valaki az unió több tagállamában is dolgozott? Mi a teendő akkor, ha ezekben az országokban eltérő a nyugdíjkorhatár? Hogyan számolják ki a több államban szerzett szolgálati idő alapján az öregségi ellátást? Példákon keresztül is megismerheti a válaszokat.

Közszolgálati járadék: aki jogosult rá, és aki nem Cikk

A közelgő önkormányzati választásokat követően a mandátumukat vesztő polgármesterek, alpolgármesterek egy része – a korábbi polgármesteri nyugdíj helyett – közszolgálati járadékra lesz jogosult. Bemutatjuk, mik a jogosultság feltételei, mekkora a járadék összege, illetve mit kell tennie a jogosultnak az ellátás folyósítása érdekében.

Nyugdíj: ők kapják a legtöbbet Cikk

A félév végén mintegy 14 ezerrel kevesebben részesültek öregségi nyugdíjban, mint negyedévvel korábban – derül ki az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) ellátási összegeket is tartalmazó legfrissebb adataiból.

A nyugdíjhoz a korhatár betöltése mellett még ezek is kellenek Cikk

Ki mehet öregségi nyugdíjba 2014-ben? Milyen feltételeket kell teljesítenie az embernek ahhoz, hogy folyósítsák járadékát? Összefoglaltuk az előírásokat.

Nyugdijból való levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valakinek a bíróság jogerős megállapítása alapján fizetnie kell, a nyugdíjból letiltható-e a tartozásának a 33 százaléka? A következő kérdésem: a nők 40 évnyi munkaviszony után, ha nyugdíjba mennek, az özvegyi nyugdij feléled-e, vagy csak akkor, ha ténylegesen betöltik a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt? Válaszát előre is köszönöm!

Nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíja Kérdés

Évi 2 százaléknál is magasabb emelés érhető el a nyugdíjnövelés intézménye révén. Erre az a személy jogosult a Tny. 21. § (3) bekezdése alapján, aki legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 nap szolgálati időt szerez. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. Ebben az esetben tehát egy év akár 6 százalékos többletet is jelenthet, és a nyugdíj összege akár meg is haladhatja az alapjául szolgáló havi átlagkeresetet. Ez a nőkre is vonatkozik, akik elérik a 40 év munkaviszonyt, vagy csak 65 év felett?

Kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni rokkantsági ellátás után? Cikk

A nyugdíjkorhatár elérésekor kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni, ha korábban rokkantsági ellátásban részesült a jogosult? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Rokkantsági ellátás Kérdés

2012.01.01. utáni komplex felülvizsgálat után rokkantsági ellátást kaptam. Amennyiben ez az állapot fennáll az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor, amely esetemben 64 év, kötelezően kell-e kérnem az öregségi nyugdíj megállapítását,vagy saját döntés alapján maradhatok-e rokkantsági ellátásban? Számomra ugyanis nem mindegy, hiszen 17 év munkaviszony után 1994-ben lettem III. csoportú rokkant. Amennyiben nekem a hatályos jogszabály alapján számolják a nyugdíjamat, akkor minden valószínűség szerint a minimálnyugdíjra lennék jogosult, ami kb.30 százaléka a jelenlegi ellátásomnak! Tisztelettel: Óré András

Így lehet öregségi nyugdíj a rokkantsági és a rehabilitációs ellátásból Cikk

Mit tehet a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátásban részesülő, ha eléri a nyugdíjkorhatárt? Milyen előírásokat kell betartania annak érdekében, hogy ettől az időponttól öregségi nyugdíjban részesüljön? Összefoglaltuk.

Nyugdíj Kérdés

T. Szakértő! 1949-ben született dolgozónk 2007. dec. 31-ével előrehozott öregségi nyugdíjas lett. Ekkor megállapodás alapján kifizette a még hátralévő nyugdíjjárulékot. Változik-e a számára megállapított nyugdíj összege, ha idén betöltötte a 65. életévét? Köszönettel!

Az öregségi nyugdíj elengedhetetlen feltétele Cikk

Az öregségi nyugdíj megállapításának elengedhetetlen feltétele a biztosítási jogviszony megszűnése. Mi a helyzet a tagi jogviszonnyal, a válaszott tisztségviselői és a megbízási jogviszonnyal? Az Adózón olvasójának kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Felülvizsgálatra vár? Ennyi lehet a rokkantsági ellátása Cikk

A rokkantsági ellátások összege az ellátórendszer átalakítását követően az egészségkárosodás mértékétől és az érintett személy korától is függ. Összefoglaltuk, hogy mekkora összegre számíthatnak a már 2012 előtt is ellátásban részesülők, továbbá azok, akiknek egészségkárosodása (például az orvosi felülvizsgálatot követően) ezen időpontot követően jogosítja ellátásra.

Nyugdíjra számíttatná át szolgálati járandóságát? Ezekre figyeljen! Cikk

A szolgálati nyugdíjakat 2012-től meghatározott körben szolgálati járandósággá alakították át, amelyet (kivételes esetektől eltekintve) csökkentett mértékben kell folyósítani. Meddig érvényesíthető a csökkentés? Mit kell figyelembe venni a járandóság öregségi nyugdíjjá alakításakor? Összefoglaltuk.

Ők mehetnek nyugdíjba 2014-ben Cikk

Az Országgyűlés még 2009-ben döntött arról, hogy az öregségi nyugdíj korhatárt a 62. életévről – az 1952-es születési évjárattal kezdődően az 1957-es korosztállyal kiteljesedve – fokozatosan a 65. életévre emeli. E szabály alapján összefoglaltuk, hogy kik mehetnek nyugdíjba 2014-ben.

Rokkantsági járadékos Kérdés

2013. márciusban töltötte be egy férfi a 60. életévét, jelenleg végleges rokkantsági ellátást kap, III. csoportú rokkant. Mikor kérheti a rokkantsági ellátás helyett az öregségi nyugdíjat?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs