hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az öregségi nyugdíjhoz hiányzó szolgálati idő vásárlásáról

  • Winkler Róbert

Írásunkat folytatjuk az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő megszerzésére, valamint az 1998. évben gyermek gondozása, ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadság szolgálati időként történő elismerésére köthető megállapodás szabályainak ismertetésével.

Tegnapi cikkünkből kiderült, hogy megállapodás köthető:

1. nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 34. § (1) bekezdése tartalmazza,

2. az 1997. december 31-ét követő időszakban felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 34. § (5) bekezdés a) pontja tartalmazza,

3. öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő megszerzése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 34. § (5) bekezdés b) pontja tartalmazza,

4. az 1998. évben gyermek gondozása, ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadság szolgálati időként történő elismerése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 34. § (8) bekezdés a) pontja tartalmazza.

A harmadik pontban említett, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül megállapítható öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz szükséges szolgálati idő megszerzése céljából kizárólag az a személy köthet megállapodást, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, azonban a teljes vagy résznyugdíj megállapítására azért nem volt jogosult, mert az igénye elbírálása során a nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges 15 vagy 20 évből legfeljebb 5 éve hiányzott.

E jogcímen megállapodás kizárólag a nyugdíjjogosultsághoz még hiányzó napokra, időtartamra köthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a további részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Nyugdíja kiszámításához használja kalkulátorunkat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close