hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás: itt vannak a részletek

  • Winkler Róbert

Ki jogosult nyugdíjprémiumra? Mekkora lesz az összeg? Összefoglaltuk a tudnivalókat a nyugdíjprémiumról, illetve az egyes más ellátások alapján járó egyszeri juttatásokról szóló kormányrendelet alapján.

A 2018. évre várható éves infláció – nyugdíjasok esetében 2,8 százalékos fogyasztói árnövekedés –, valamint a 2018 januárjában végrehajtott 3 százalékos nyugdíjemelés figyelembevételével, ebben az évben a nyugdíjasok részére novemberben nem jár kiegészítő nyugdíjemelés, vagy nyugdíj-kiegészítés. Ugyanakkor figyelemmel azon tényre, hogy a GDP növekedés mértéke idén várhatóan 4.4 százalék lesz, ezért a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) rendelkezéseinek megfelelően, novemberben a nyugdíjasok részére úgynevezett nyugdíjprémiumot, azon ellátások után pedig, amelyek a nyugdíjakkal azonos módon emelkednek, úgynevezett egyszeri juttatást kell megállapítani és kifizetni.

A 2018. évi 154. számú Magyar Közlönyben kihirdetett, a nyugdíjprémium és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról szóló 183/2018. kormányrendelet tartalmazza az idei jogosultak körét, továbbá a prémium, illetve juttatás kiszámításának módját.

A nyugdíjprémium, valamint az egyszeri juttatás összege megegyezik a 2018. november hónapban folyósított nyugellátás, ellátás havi összege 25 százalékának, de maximum 20 ezer forintnak a kormányrendeletben meghatározott szorzóval történő szorzatával. A kormányrendelet szerint az alkalmazandó szorzószám 0,9, mely szorzószám mértéke a Tny. rendelkezéseinek megfelelően, a GDP növekedés tárgyévben várható mértékének [4,4 százalék] 3,5-tel történő csökkentésével került megállapításra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal is illusztráljuk a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás szabályait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close