100 találat a(z) áttérés cimkére

Könyvvizsgálat Kérdés

Hipa – kiva Kérdés

Visszakerülés kivából a tao hatálya alá. Kérdés

Változások az egyéni vállalkozásoknál Cikk

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

Adómentes bevétel evából a társasági adóra áttérésnél Cikk

2020. január 1-jével az evatörvény hatályát veszti; az eddig az eva szerint adózó társas vállalkozásoknak (akárcsak az egyéb vállalkozási formában működő korábbi evaalanyoknak) dönteniük kell, hogy a továbbiakban áttérnek-e a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagy a kisvállalati adó hatálya alá – már amennyiben jogosultak a két említett adónem közül valamelyik választására, és be is jelentkeznek a kata/kiva hatálya alá –, vagy ilyen döntés hiányában a társasági adó alanyává válnak-e 2020-tól. Cikkünkben egy meglepőnek tűnő, de a szabályokból levezethető, valószínűleg jogtechnikai pontatlansággal magyarázható adómentességi esetkörre mutatunk rá.

Segítséget kapnak az áttéréshez az evások Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb, adórendszert egyszerűsítő pontja lép hatályba jövőre. 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), a Pénzügyminisztérium eva-kalkulátorral is segíti a vállalkozókat új adózási formát választani helyette – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t szerdán.

Osztalékról rendelkezés Kérdés

A jóváhagyott osztalék kifizetéséről kell-e rendelkezni, ha áttér a cég a kettős könyvvitelről a katára a beszámolóban?

Katás időszak vagy szja-időszak bevétele-e? Kérdés

Szja adózásról katára váltott egy mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozó (nem őstermelő, vállalkozásában van a földterület, ami után területalapú támogatást kapja). 2019. 01. 01-jétől katás, aki 2019-ben kapta meg a 2018. évi területalapú támogatásának egy részét (nagyobb összeg sajnos). Ezt áttérés miatti növelő tételként kell számítani a 2018-as szja bevallásban? Vagy pénzforgalmi szemlélet érvényesül, és 2019. évi katabevétel? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Hasznosné Rab Erzsébet

Szja adózás váltása kata alá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja adózásról kata adózásra váltott egy egyéni vállalkozó 2019. 01. 01-jén, aki 2019-ben kapta meg a 2018. évi területalapú támogatásának egy részét (nagyobb összeg sajnos). Ezt áttérés miatti növelő tételként kell számítani a 2018-as szja bevallásban? Nincs őstermelői tevékenysége, az egyéni vállalkozásához kapcsolódik a támogatás. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Eváról katára váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva hatálya alá tartozó kkt. kettő fő nyugdíjas tagból áll, csak az egyikük dolgozik a kkt.-ben. 2019. március 1-jétől szeretnénk váltani katára, a bevétel csökkenése miatt. Kérdésünk, hogy hogyan kell elindítani az átlépést, hogyan kell elszámolni az evás hónapokkal, majd miután már katások leszünk, mi az az összeg, amit havonta fizetni kell, szeretnénk ezután is a jogszabályoknak megfelelően végezni a munkánkat, ebben kérnénk szíves válaszukat.

Visszatérés kiváról társasági adóra: bejelentett részesedés értékesítése Cikk

A bejelentett részesedés szabályozása az elmúlt években egyre kedvezőbbé vált. A kezdeti 30, majd 60 napos bejelentési határidőt követően 2014-től már 75 nap áll rendelkezésre a részesedésszerzés bejelentésére.

Áttérés kiva hatálya alá év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. úgy döntött, hogy február 1-jétől szeretne átlépni a kiva hatálya alá. Kérdésem, hogy milyen teendőim vannak ezzel kapcsolatban, azon kívül, hogy bejelentettem ezt a szándékot az adóhatóságnak? Válaszát előre is köszönöm

Kiva és mérleg Kérdés

Kedves Szakértő! Társaságunk 2018. 07. 01-jével lépett át a kiva adózásba. A mérlegbeszámolót és a 71-es bevallást elküldtük 06.30-ával bezárólag. A kérdésünk az, hogy a következő mérlegbeszámoló dátuma 2018. 07. 01-12. 31-éig lesz, vagy emiatt, hogy év közben tértünk át a kivára, eltérő üzleti év kezdődik ? Köszönjük a választ

Egyéni vállalkozók áttérése a kata hatálya alá Cikk

Mivel kell azonnal elszámolnia azonnal, és mit cipel magával egy ideig az egyéni vállalkozó, ha ezentúl katázni szeretne? Összefoglaltuk a bejelentéssel, a bevételekkel, a kintlévőségekkel, kedvezményekkel, támogatásokkal összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

Áfakörből áttérés alanyi mentesség alá katás adózónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg katás adózó, áfa pénzforgalmi elszámolás alá tartozó bt. a jövő évtől alanyi mentességet kíván választani. Mi lesz a sorsa a kibocsájtott, de fizetetlen számláknak? Az áfa részt a decemberi áfabevallásban, fizetendő adóként el kell számolni? A nettó részt pedig a pénzügyi teljesítéskor (jövő évben) kell kata alá tartozó bevételként elszámolni? Kérem erősítse meg az előző gondolatokat, vagy adjon helyes választ az elszámolásra. Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close