hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozások 2012: mibe kerül az autótulajdonosoknak?

  • Szük Balázs (PwC)

Az elfogadott jövő évi adótörvény-változások nemcsak a gépjármű tulajdonosokat, a cégeket és a kereskedőket is érintik. A legkedvezőbbnek tűnő változás, hogy jövőre radikálisan csökken a regisztrációs adó mértéke. Minden kategóriában alacsonyabb lesz az adó 2012. január 1-jétől.

Például egy Euro 5 környezetvédelmi osztályba tartozó 1596 cm3 hengerűrtartalmú benzinmotoros új személygépkocsi után az eddigi 478 ezer forint helyett 85 ezer forint regisztrációs adót kell fizetni. A flotta-üzemeltetőknek a külföldi hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsik után meg kell fizetniük a regisztrációs adót, amennyiben belföldi illetőségű személyeknek adják bérbe azokat.

Adókonferencia 2012

Ismét Adóváltozások 2012 konferencia a HVG szervezésében! Tudjon meg mindent az adóváltozásokról az Adó különszám szerzőitől! Előadóink: Dr Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár, Dr Hermann Mónika, Dr Laki Gábor, Demeter Zsuzsanna, Dr Kovács Tamás Sándor.

A részletes programért ide kattintson!
Jelentkezni itt tud!

 

Kedvezőtlenül érintheti az autót vásárolni szándékozókat, hogy jövőre 27 százalék lesz az áfa általános kulcsa, szemben a jelenlegi 25 százalékkal. A cégek számára jó hír ugyanakkor, hogy levonható lesz az adóalanyiságot eredményező tevékenység érdekében igénybevett közlekedési eszközök bérletét (lízingjét) terhelő áfa. Az új szabályozás szerint amennyiben egy járművet üzleti és magán célra is használnak, a bérlést terhelő áfa az üzleti használat arányában vonható le.
Újdonság, hogy 2012-től a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésére kötelezettek a biztosítási díj részeként baleseti adót fognak fizetni.

A baleseti adó a biztosítási díj 30 százaléka, de legfeljebb napi 83 forint. Az adót a biztosító társaság szedi be a biztosítási díjjal együtt. Amennyiben a biztosításra kötelezett külföldön köt biztosítási szerződést, az adót önbevallással kell megfizetnie. Bár az átlagos kgfb díjak idén is alacsonyabbak a korábbi évek díjainál, ami csökkenti a baleseti adó összegét, de még egy átlagos biztosítási díj esetében is több ezer forint lesz a baleseti adó.

Ha szeretne megtudni mindent a megújult Adózóna új szolgáltatásairól, kattintson ide!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31