hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vannak, akik nyugodtan járhatnak külföldi rendszámú autóval Magyarországon

  • Adózóna

A közúti közlekedésről szóló törvény 2011. szeptember 1-jén hatályba lépett módosítása alapján főszabály szerint, ha egy gépkocsi üzembentartója belföldi üzembentartónak minősül, vagy vezetője Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, akkor a gépkocsi kizárólag magyar rendszámmal ellátva használható a közúti közlekedésben. De vannak kivételek.

Az üzembentartóra vonatkozó korlátozás alól kivétel, ha a gépkocsi üzembentartója olyan cég, amelyik rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett székhelye vagy telephelye szerinti országban végzi, vagy a gépkocsi magyarországi forgalomba helyezését már kezdeményezték.

A gépkocsi vezetőjére vonatkozó korlátozás alól kivétel:

- ha a gépkocsi vezetőjének szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon található, vagy
- ha a gépkocsi vezetője a járművet 30 napnál rövidebb ideig használja Magyarországon és a jármű üzembentartója a használathoz írásban
hozzájárult, vagy
- ha a gépkocsi vezetője a járművet rendszeres külföldi munkavégzéshez, munkába járáshoz használja.

A jogszabály nem részletezi, hogy mi minősül rendszeres külföldi munkavégzésnek és rendszeres tevékenységnek.

A kivételt képező feltétel(ek) fennállását a jármű üzembentartójának, valamint vezetőjének közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolnia. A fentiek alapján ha az üzembentartó cégnek Magyarországon van a székhelye, alapesetben nem teljesül a korlátozás alóli kivétel, így szükséges lehet a magyarországi forgalomba helyezés.

Amennyiben a gépkocsi forgalomba helyezése (magyar rendszámmal ellátása) szükséges, az regisztrációs adó és egyes esetekben áfa fizetési kötelezettséget keletkeztet. A regisztrációs adó törvény adókedvezményt biztosít azoknak, akiknek 2011. június 15-én külföldi rendszámú jármú volt a tulajdonában: nekik a regisztrációs adó 50 százalékát kell megfizetniük, ha 2011. december 31-éig kezdeményezik a regisztrációs adómegállapítási eljárást.

Szük Balázs
menedzser
PwC

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close