hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vannak, akik nyugodtan járhatnak külföldi rendszámú autóval Magyarországon

  • Adózóna

A közúti közlekedésről szóló törvény 2011. szeptember 1-jén hatályba lépett módosítása alapján főszabály szerint, ha egy gépkocsi üzembentartója belföldi üzembentartónak minősül, vagy vezetője Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, akkor a gépkocsi kizárólag magyar rendszámmal ellátva használható a közúti közlekedésben. De vannak kivételek.

Az üzembentartóra vonatkozó korlátozás alól kivétel, ha a gépkocsi üzembentartója olyan cég, amelyik rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett székhelye vagy telephelye szerinti országban végzi, vagy a gépkocsi magyarországi forgalomba helyezését már kezdeményezték.

A gépkocsi vezetőjére vonatkozó korlátozás alól kivétel:

- ha a gépkocsi vezetőjének szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon található, vagy
- ha a gépkocsi vezetője a járművet 30 napnál rövidebb ideig használja Magyarországon és a jármű üzembentartója a használathoz írásban
hozzájárult, vagy
- ha a gépkocsi vezetője a járművet rendszeres külföldi munkavégzéshez, munkába járáshoz használja.

A jogszabály nem részletezi, hogy mi minősül rendszeres külföldi munkavégzésnek és rendszeres tevékenységnek.

A kivételt képező feltétel(ek) fennállását a jármű üzembentartójának, valamint vezetőjének közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolnia. A fentiek alapján ha az üzembentartó cégnek Magyarországon van a székhelye, alapesetben nem teljesül a korlátozás alóli kivétel, így szükséges lehet a magyarországi forgalomba helyezés.

Amennyiben a gépkocsi forgalomba helyezése (magyar rendszámmal ellátása) szükséges, az regisztrációs adó és egyes esetekben áfa fizetési kötelezettséget keletkeztet. A regisztrációs adó törvény adókedvezményt biztosít azoknak, akiknek 2011. június 15-én külföldi rendszámú jármú volt a tulajdonában: nekik a regisztrációs adó 50 százalékát kell megfizetniük, ha 2011. december 31-éig kezdeményezik a regisztrációs adómegállapítási eljárást.

Szük Balázs
menedzser
PwC

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatás juttatása magánszemélynek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy térítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Nyugdíjjárulék

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X