hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rossz címre küldött reálhozam: nem mindig tud pontosítani a pénztár

  • MTI

A Stabilitás Pénztárszövetség egyetért a felügyelet azon álláspontjával, amely szerint eleget kell tenni a tagok adatmódosítási kérelmeinek, ennek teljesítéséhez azonban jogszabály-módosításra volna szükség a szervezet pénteki közleménye szerint.

A közelmúltban számos jelzés érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) amiatt, hogy az állami társadalombiztosítási (tb) rendszerbe visszalépett volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak a tagi kifizetéssel kapcsolatos lakcím vagy bankszámlaszám változási bejelentését egyes magánnyugdíjpénztárak elutasították. Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta jelezte, hogy több esetben téves vagy pontatlan címzéssel érkeztek a postahelyekre a kifizetési utalványok, így azokat nem lehetett kézbesíteni.
   
A PSZÁF csütörtöki közleményében leszögezte: a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag adatpontosítási, módosítási kérelmének és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül.

Reálhozam-kalkulátor
Kattintson és számoljon az Adózóna reálhozam-kalkulátorával!


A Stabilitás Pénztárszövetség üdvözli a PSZÁF azon álláspontját, miszerint a magánnyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül - közölte a szervezet pénteki közleményében.
   
A Stabilitás a legteljesebb mértékben egyetért a PSZÁF javaslataival, azonban a jogszabályi előírások miatt ezek egy része bizonyos esetekben nem teljesíthető, ugyanis a tb-rendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet előírása alapján 2011. május 31-ig volt lehetőség a kifizetési adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre.
   
A Stabilitás Pénztárszövetség azt tapasztalta, hogy sokan vannak, akik most adnák meg a számlaszámukat, vagy a helyes lakcímüket, de a jogszabály szerint újrautalásra, vagy címmódosításra nincs lehetősége a pénztáraknak. A pénztárak ezt a problémát már jelezték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a PSZÁF-nak, és arra kérik az illetékeseket, hogy jogszabály-módosítással is tegyék még egyértelműbbé az utalások újraindításának lehetőségét ezekben az esetekben, hogy a nyugdíjpénztárak hatékonyabban tudjanak eljárni pénztártagjaik érdekében - áll a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink