hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Allianz: nem sértettük meg a reálhozam számításának szabályait

  • MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2011. augusztus 4-i sajtóközleményében adta hírül, miszerint 4 pénztár 1500 tagja vonatkozásában szükségesnek tartja a reálhozamok újra számolását, melyre az érintett pénztárakat - köztük az Allianz Hungária Önkénes és Magánnyugdíjpénztárt - határozatban kötelezi. A pénztár reagált.

A PSZÁF arra kötelezte a 4 pénztárt, hogy számítsák újra a tagi kifizetéseket összegét azon volt tagjaiknál, akik korábban más pénztárakból léptek át, s onnét nyugdíjcélú megtakarítást hoztak át, ám róluk az átadó társpénztárak a hozamgarantált tőke feletti összeg (reálhozam) számításához az adatszolgáltatásokra rendelkezésre álló szűk időn belül július 20-ig nem szolgáltattak információt, vagy az adatszolgáltatás nulla forint tagdíjat, tagdíj-kiegészítést tartalmazott.

Az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Mészáros Győző ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: esetükben a kötelezés mindösszesen 102 főt érint, annak ellenére, hogy a pénztár rendelkezik a magán-nyugdíjpénztárak közül a legtöbb átlépő taggal.
   
Az Allianz Magánnyugdíjpénztár a Felügyelet határozatának megfelelően újraszámolja, az érintett - társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe visszalépett - tagjainak járó tagi kifizetéseket, az átadó pénztárakkal a szükséges egyeztetéseket időben elvégezi és minden esetben kiemelten kezeli az átlépőkre vonatkozó egyeztetési igényeket - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, kiemelve: az újraszámolás az Allianz Magánnyugdíjpénztár tagjainak kifizetéseit nem érinti, mivel a visszatartott tételeken kívüli kifizetéseket Pénztárunk július 29-én lezárta.

A pénztári nyilatkozat azt is hozzáteszi: elutasítják a határozat azon pontját, miszerint megsértették volna a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi előírásokat.
   
A hatályos jogszabályok számos határidőt szabnak a kifizetésekkel, elszámolásokkal kapcsolatosan, azonban az említett esetekre nem tartalmaztak rendelkezéseket, és egyéb PSZÁF egyeztetés sem történt, ami a pénztárak részére iránymutatást adott volna a társpénztáraktól kapott adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések elvégzéséhez, ezért a kassza a meglévő - a társpénztáraktól kapott - információk alapján tudta a tagi kifizetéseket kalkulálni. A jogszabályok a pénztárak részére nem tették lehetővé a kifizetések késleltetését azon esetekben, amikor a pénztár álláspontja szerint megkérdőjelezhetők az egyes pénztártagokra érkező adatszolgáltatások helyessége, azok teljes körűsége - zárul a közlemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

K+F költségek

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink