hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkahelyteremtést a "futóhomokra épülő vudu gazdaságpolitika" akadályozza

  • MTI

Az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, miután a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetőivel egyeztettek.

Az LMP frakcióvezetője hozzátette, habár a kormányoldal tagjai "egyre-másra hátrálnak ki" a tervezet mögül, ők mégis lényegesnek tartják azt, mert meglátásuk szerint az írás szorosan kapcsolódik a Széll Kálmán Tervből és a miniszterelnök megnyilvánulásaiból kirajzolódó elképzelésekhez. Orbán Viktor a "kaszárnyakapitalizmus kiépítésére törekszik" - fejtette ki, hozzátéve: a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a felemelkedésnek az a záloga, ha a "versenyképesség oltárán feláldozza a munkavállalói jogokat".
   
Szerinte egy olyan országban, ahol nincs erős szakszervezeti mozgalom vagy ahol csorbítják az érdekképviseletek jogait, ott "le lehet írni szép dolgokat, de ezekből nagyon keveset lehet aprópénzre váltani".
   
A frakcióvezető kijelentette, hogy a tervezettel a kormány a munka világában ma is létező jogellenességet kívánja jogerőre emelni, legalizálnák azokat a munkavállalói intézkedéseket, amelyek korábban törvénytelenek voltak.
   
Leszögezte, az LMP nem hisz abban, hogy a munkahelyteremtés elképzelhető a kiszolgáltatottság növelésének  árán. Hozzátette, hogy a Munka törvénykönyvét jelenleg is "kicselezik" különböző munkáltatók, ezért a munkajogi rendszer nem gátja a munkahelyteremtésnek. Véleménye szerint azt elsősorban az egykulcsos adórendszer és a "futóhomokra épülő vudu gazdaságpolitika" akadályozza.
   
A frakcióvezető a jelenlegi devizahitel-krízis kapcsán emlékeztetett arra, hogy korábban a bankok előszeretettel nyújtottak hitelt az állami alkalmazottaknak. Megjegyezte, hogy a forinthitelek mögött egy állami kezességvállalás is található. Mint mondta, ez azért is lényeges, mert a magyar gazdaságot is fenyegető krízis "alapvetően húzhatja keresztül Orbán Viktor és Matolcsy György számításait" amellett, hogy százezrek egzisztenciája rendülhet meg.
   
Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, egyetértettek abban, hogy a munkavállalói jogok korlátozása és a kollektív jogok "semmibevétele" milyen veszélyeket hordoz magában. Szavai szerint abban is egyetértés volt közöttük, hogy azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek Magyarország is tagja, elvárás szintjén megfogalmazzák a tagállamok felé, hogy a sokkal nagyobb anyagi erővel és apparátussal rendelkező munkáltatóval szemben a munkajogi törvényeknek a munkavállalókat kell védeniük.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink