hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Akár fél évig is ingyen dolgoztathatna a munkaadó

  • hvg.hu

Súlyos büntetéseket szabhat ki, akár fél éves fizetésünket is megvonhatja a munkáltató jövő évtől, ha vétkes kötelezettségszegést követünk el munkánk során az új Munka törvénykönyve tervezete szerint. Utoljára ilyet a Kádár-kor szabályozása tartalmazott, ezt hozza vissza a javaslat, elődjénél is kíméletlenebb és veszélyesebb kivitelben.

Jövő évtől súlyos büntetéssel sújthatja a munkáltató alkalmazottját, és akár fél éves fizetését is megvonhatja, ha vétkes kötelezettségszegést követ el munkája során - olvasható ki az új Munka törvénykönyvének (Mtk.) múlt héten nyilvánosságra hozott tervezetéből - írja a hvg.hu. A fizetésmegvonáson túl a kormány a munkáltató képzelőerejére bízza, hogyan fenyítse meg dolgozóját, a szöveg ugyanis nyitva hagyja az alkalmazható eszközök körét, leszámítva, hogy a szankció személyhez fűződő jogát és emberi méltóságát nem sértheti.

Az új szabályok veszélyes munkaerőpiaci gyakorlatnak nyithatnak utat: a munkáltató jobb helyzetének köszönhetően szinte bármilyen fenyítéssel élhet. Korlátozás, amellyel a kormány megkötné a munkáltatók kezét, nem található a tervezet vétkes kötelezettségszegésről szóló részében.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink