hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

LMP és a Munka törvénykönyve: a változtatás leépíti az érdekegyeztetés rendszerét

  • MTI

A Munka törvénykönyvének tervezett változtatásai nemcsak a munkavállalókat, de a szakszervezeteket is nehéz helyzetbe hozzák, mert szinte teljesen leépítik az érdekegyeztetés és az érdekképviselet rendszerét - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP szóvivője.

Vágó Gábor, aki a LIGA Szakszervezetekkel folytatott megbeszélés után azt mondta: a munkavállalók kiszolgáltatottá tételével "még egy lépéssel közelebb kerültünk az orbáni gazdaságpolitika teljes bukásához".
   
Alternatívaként említette azt a gazdaságpolitikát, amelyben "a kitörési pontok az erős és kreatív munkavállalókon alapulnak, ahol az emberek és a társadalom összefogása az alap".
   
Kérdésre válaszolva közölte, a megbeszélésen megvizsgálták, hogy melyek lehetnek "azok a prioritások, amelyek mentén rádöbbenhet a magyar társadalom, hogy ez a kiszolgáltatottság nem vezet sehova".
   
Szabó Zsolt, az LMP fejlesztéspolitikai szakszóvivője azt mondta, egyetértettek abban, hogy a tervezet nem szolgálja a munkavállalók érdekeit és ha csorbítják a dolgozók jogait, azzal még nem teremtenek munkahelyeket. Visszásnak nevezte, hogy a munkavállaló vagyonával felel a rábízott eszközökért illetve hogy könnyebbé válik a védett korú dolgozók elbocsátása is.
   
A sajtótájékoztató után a LIGA Szakszervezeteket vezető Gaskó István azt mondta az újságíróknak, az LMP biztosította őket, hogy a parlamentben - lehetőségeik szerint - mindent elkövetnek azért, hogy a törvény ne lépjen hatályba. Hozzátette, a párt képviselői a LIGA Szakszervezetekhez hasonlóan aggódtak a munkavállalók sorsáért.

A megbeszélésen abban is egyetértettek, hogy a tervezet "eredeti funkcióját eltévesztve", a munkavállalók hátrányos helyzetének kiegyensúlyozása helyett a munkaadók oldalára áll - mondta Gaskó István.
   
Kérdésre azt felelte, hogy a LIGA Szakszervezeteket senki nem kereste meg a döntéshozók részéről a munkaanyag kidolgozása kapcsán. Hozzátette: egyelőre nem terveznek sztrájkot, mert jelenleg éppen sztrájktárgyalásokat folytatnak a kormánnyal. "Természetesen ezek a szabályok nem az idők végezetéig tartják vissza a LIGÁ-t mindenféle lépésektől, sőt már nyugodtan gondolkodhatunk abban, hogy milyen nyomásgyakorló eszközöket fogunk alkalmazni" - közölte Gaskó István. Hangsúlyozta, hogy minden törvényes eszközt igénybe vesznek, hogy a törvény ne lépjen hatályba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink