hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megnyirbált jogok, kiszolgáltatott munkavállalók - a LIGA aggódik

  • MTI

A LIGA Szakszervezetek értékelése szerint szinte nincs az új Munka törvénykönyve tervezetének olyan szakasza, amely ha apró eltérésként is, de ne hátrányosan érintené a munkavállalókat.

A LIGA szerdai közleménye szerint a javaslat koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet: több garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, mivel azoktól a kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, miközben a hatályos szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik.
   
A szakszervezeti jogok megnyirbálása következményeként csak csekély lehetőség marad arra, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki - áll a közleményben, amely megjegyzi, hogy a LIGA az új koncepció megjelenése óta folyamatosan dolgozik annak kiértékelésén. Most első verzióban értékeli a javaslatot.
   
A szakszervezet szerint a munkaviszony megszüntetése a munkáltató részéről egyszerűbb lesz, megszűnik a felmondási tilalom, a tervezetben nincs védett kor, s nincs lehetőség a szakszervezet jogi képviseletére a felmondás miatt indított munkaügyi perben. Megszűnik a szakszervezeti tisztségviselők védelme is.
   
A munka díjazásakor megszűnik a műszakpótlék, s a rendkívüli munkavégzést a munkáltató pótlék helyett szabadidővel kompenzálhatja. Valószínűleg megszűnik a garantált bérminimum, illetve a munkáltató nem lesz köteles a havi munkabérről írásos elszámolást adni.
   
A LIGA szerint a rendkívüli munkavégzés, túlóra felső határa 300 órára emelkedik, a munkaidő-beosztás utólag módosítható, s a munkaközi szünet nem lesz része a munkaidőnek. A szabadság mértéke csökken, kiadása a munkavállalókra nézve kedvezőtlenül változik.
   
Szűkül a munkáltató kártérítési felelőssége is, miközben a munkavállaló ezzel szemben a jelenleginél jóval szélesebb körben, teljes kártérítéssel tartozik az általa okozott károkért. Bevezetik a munkavállaló által fizetendő, akár egyhavi alapbérnek megfelelő  összegű munkavállalói biztosítékot is.
   
A LIGA szerint a tervezet csorbítja, illetve megszünteti a szakszervezeti jogokat, s a kollektív szerződést kötő felet a munkáltató választja ki a szakszervezetek közül.
   
A javaslat arra ösztönzi a munkáltatót, hogy a szakszervezeteket ellehetetlenítse, és az üzemi tanáccsal kössön olyan megállapodást, amely a munkáltató érdekeit szem előtt tartva a munkavállalók jogait rájuk nézve hátrányosan szabályozza, vagy a munkáltató irányítása, befolyása alatt álló úgynevezett sárga szakszervezettel kössön "ál-kollektívszerződést" ugyanezen céllal - áll a LIGA értékelésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bankkártyás fizetés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs