hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teljesítmény-centrikus bérezés és különadó-emelés és nyugdíj-csökkentés az EU-ban

  • MTI

Több nettó befizető uniós tagország sürgeti annak a gyakorlatnak a megszüntetését, hogy automatikusan kiigazítják az uniós hivatalnokok javadalmazását, illetve nyugdíját. A jelenlegi rendszer 2012-ig van érvényben.

Az osztrák APA hírügynökség birtokába került dokumentum szerint Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia, Svédország és Nagy-Britannia bírálja az eddigi gyakorlatot, mondván: a jelenleg érvényben lévő módszer nem teszi lehetővé a Miniszteri Tanács számára, hogy a válságra tekintettel eltérjen az Európai Bizottság által előterjesztett emelés mértékétől. Jó példa erre, hogy amikor a bizottság 2010-re a fizetések 3,7 százalékos emelését javasolta - és ezt az unió számvevőszéke jóváhagyta -, a Tanácsnak nem sikerült elérnie, hogy az emelés csak 1,85 százalék legyen.
   
A szóbanforgó országok azt is követelik, hogy a uniós bürokraták javadalmazását jobban kössék a teljesítményhez, és különadójukat nem megszüntetni, hanem éppen növelni kellene. A nyugdíjaknál is csökkentést tartanának kívánatosnak. Az Eurostat adataira hivatkozva azt állítják a dokumentum készítői, hogy az uniós intézmények nyugdíjra fordított kiadásai folyamatosan nőnek, és a közeljövőben összességében meghaladhatják az aktív dolgozók fizetésére fordított összeget. "Ezt nem tartjuk fenntarthatónak"- áll a dokumentumban. Erősen megkérdőjelezhető a tisztviselőknek nyújtott különböző pótlékok rendszere is az érintett országok állásfoglalása szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink